Skocz do zawartości

[Piasta] Przeróbka piasty Mavic 130->135mm

33wwww33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem niedawno nowe koła Mavic Aksium Disc, jakoś mnie zaćmiło i nie myślałem nawet o tym że mogą nie pasować;). Dziś przy zakładaniu kół do ramy MTB (do trenażera) dotarło do mnie że piasta tył ma rozstaw 130mm a ma być 135mm. Rama w której koła mają docelowo jeździć to karbonowy przełaj, trochę obawiam się montowania obecnej piasty.

Jak zabrać się za przeróbkę? Myślałem o dotoczeniu podkładki i ew. dłuższej osi (fajne byłyby osie typu RWS ale to pewno większa przeróbka).

Gdzie dodać te 5mm? Z prawej strony? Z obu stron?

Nie bardzo chciałbym sprzedawać- za kółka z adapterami dałem około 400pln, wolałbym uruchomić to co mam niż składać dwukrotnie droższe.

Napisano

Jeżeli faktycznie jest węższa, to można wytoczyć bo obu stronach wgłębienia, zrobić w środku drobny gwint (lewy czy prawy to kwestia do zastanowienia) i wykonać dwa dystanse z przelotem na szybkozamykacz. Tylko, że jest drobny problem. Fajnie to brzmi ale to precyzyjna robota z wykorzystaniem odpowiedniego materiału, która na pewno będzie kosztować i ciężko ci będzie znaleźć kogoś kto się podejmie. Taniej ci wyjdzie koła zwrócić i kupić dwa razy droższe.

EDIT: 

Ewentualnie przeplatanie koła na inną piastę. Tylko jak okaże się, że szprychy do wymiany to jedynym co zaoszczędzisz będzie obręcz minus robocizna.

Napisano

17 godzin temu, Fenthin napisał:

Jesteś pewien, że piasta Aksium Disc ma 130mm? Mavic twierdzi, że 135mm.

Dziękuję za pomoc..... faktycznie jest 135mm ;). Zmyliło mnie to że rama ma dość szeroko widełki i przed ściśnięciem szybkozamykacza mam z 5mm luzu.... A dodatkowo tarcza hamulcowa nie siadała mi w zacisk to byłem przekonany że piasta 130mm . Dopiero przed chwilą zmierzyłem szerokość piasty.... Oj chyba nieprędko bym sam doszedł że to 135 jest.

Dwa pytania z ciekawości bo problem rozwiązany....

Dla szosy z hamulcami tarczowymi standard to 135mm jak w MTB? I np. nie ma piast 130 pod tarczę (lub prawie nie ma)?

Jeśli istnieją 130 pod tarczę- podkładka z której strony by musiała być? Po 2,5mm na obie czy tylko od strony kasety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...