marcomaister Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Witam :) Zamierzam kupić sobie Marina z myślą o jeździe rekreacyjnej oraz sporadycznych dłuższych wyprawach. Jako że nie mam możliwości przymierzyć się do roweru to mam pytanie. Jaki rozmiar na wzrost 178cm, długość wewnętrzną nogi 80cm wybrać? Patrząc na zalecenia producenta powinna to być L-ka. Najbardziej zależy mi na opinii ludzi jeżdżących na tych rowerach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Bierz M. Na L-ce będzie ci się za sportowo siedziało jak na jazdę turystyczną i długie wypady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcomaister Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Dzięki wielkie za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Jestem 2cm wyższy przymierzałem się do Muirwoodsa L i XL, wybrałem L. Tylko ja lubię dłuższe ramy, do tego mostek wylądował 15mm nad główką i na minusie, więc mogę być niemiarodajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Nie bardzo wierzę w nogę 80 przy 178 wzrostu (zmierz dokładnie :) ), a jeśli nawet, to podsiodłówka w M może być przykrótka mimo wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcomaister Napisano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zmierzyłem jeszcze raz i wyszło 78cm Właśnie myślałem czy nie wziąć L-ki i ewentualnie regulować pozycje poprzez wymianę mostka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Teraz wyczaiłem, że ten rower jest w pięciu rozmiarach a nie w czterech. W takim wypadku M-ka faktycznie może być trochę mała. Szkoda, że nie masz jak przymierzyć. Patrzyłeś po sklepach czy gdzieś taki nie stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcomaister Napisano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Poszukam jeszcze i chyba jednak się przymierzę, a jeżeli nie znajdę to raczej idę w L Dziękuję wszystkim za rady ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Szczerze mówiąc, to spodziewałem się raczej 82-85 a nie mniej Jeśli tułów dłuższy to tym bardziej większa rama (póki klejnotom nic nie grozi ) Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcomaister Napisano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Najwidoczniej jestem jakoś nieproporcjonalnie zbudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaperPL Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam ,jestem tutaj nowy i chciałem się też doradzić co do wyboru ramy tego roweru.Mam 178 i krok 85 przy wadze 95,przymierzyłem się na pare minut do L,w moim przypadku chciałem ten rower przystosować na krótkie wyprawy po Jurze.L wydała mi się ciut mała,jako wyprawówka,ale nie mam możliwości przymierzyć xl.Jeżeli chodzi o klejnoty to w tych rowerach rama jest nisko L 75cm,xl 78 cm od ziemi.Obawy moje wzbudza rzeczywista długość rury ramy, L -581,a xl-592.Czy ta długość xl,nie będzie dla mnie za długa.Może ktoś zaproponuje coś innego na Cr Mo i sztywnym widelcu i maks cenie 2000,może być używka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 A co Ci niby mówi rzeczywista długość górnej rury? Przecież może być ona dowolnie poprowadzona wedle fantazji danego producenta. Popatrz na jej długość, ale efektywną, a jeszcze bardziej na reach i porównaj to sobie z obecnym sprzętem. Co to znaczy "mała jako wyprawówka"? Chodzi o ilość miejsca wewnątrz ramy? Jak już wyżej pisałem sam się zastanawiałem nad XL ale ostatecznie mam L, a jestem nieco wyższy. Jeździłem na obu. Niby dużej różnicy w długości nie odczuwałem, zresztą wystarczy spojrzeć własnie na reach w obu rozmiarach, ale XL to już był jednak "trzepak"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaperPL Napisano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) No właśnie znalazłem,w reach prawie nie ma różnicy, L 432mm,a XL-434mm i to mnie bardzej skłania do xl.Obawiam się również o długość wysuniętej sztycy bo L ma rure podsiodłową 483mm a XL 521,duża różnica.Przy mojej wadze 95 w L muszę o 38 cm bardziej wyciągnąć sztyce,jak to u Ciebie wygląda. Jeszcze biore pod uwagę ten rower,może jakieś sugestie,bo chyba jest dla mnie troszkę za duży.https://allegro.pl/oferta/vsf-t500-full-deore-3x10-cr-mo-super-stan-7583035868 Edytowane 29 Stycznia 2019 przez WaperPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Godzinę temu, WaperPL napisał: Obawiam się również o długość wysuniętej sztycy bo L ma rure podsiodłową 483mm a XL 521,duża różnica.Przy mojej wadze 95 w L muszę o 38 cm bardziej wyciągnąć sztyce,jak to u Ciebie wygląda. Nie wiem skąd Ci wyszło te 38cm, tyle to cała sztyca może nie mieć... Ja mam wysuniętą około 20cm, tak to wygląda: Jak dla mnie to ciągle coś źle liczysz, albo jak się przymierzałeś trzeba było to i owo zmierzyć i sobie porównać z tym na czym obecnie pomykasz. To nie jest rama szosowa żebyś miał dla swojego wzrostu podsiodłówkę 52 czy 54cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaperPL Napisano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Wielkie dzięki,teraz już wiem o co chodzi z tymi ramami.Tam mi się wkradła mała pomyłka w różnicy rur podsiodłowych miało być 38 mm.Teraz po przeanalizowaniu będe skłaniał się do L.Jeszcz po głowie chodzi mi ten VSF Fahrrad Manufaktur,brałbym go tylko ciut za duża rama,musze się z z tym przespać,jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solfatar Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 być może pomogę podając tabelkę, którą przesłał mi Marin jak do nich napisałem PW na facebooku 2019 tabela doboru ramy.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi