Skocz do zawartości

[koła] Mavic CrossRide Fts-x

curtis171

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.
Przymierzam się do zakupu opon Schwalbe 27,5 w szerokości 2,6 -> https://www.bikester.pl/schwalbe-nobby-nic-opona-275-addix-speedgrip-snakeskin-tl-easy-apex-czarny-654041.html
Moje pytanie brzmi czy w moich obręczach bez problemu mogę taką szerokość założyć?

Moja koła -> Mavic CrossRide FTS-X
Rower -> https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_650b_full/canyon/49100/nerve_al_6_0

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam całe forum.

Napisano

Z obręczą będzie wszystko ok. Po prostu opona nie uzyska swojej optymalnej szerokości , powstanie tzw. ''efekt  żarówki ''

Teraz, Waza napisał:

opona może zejść z obręczy.

Jeszcze nigdy nie słyszałem o takim przypadku , ale może mało słyszałem.

Napisano

To znaczy, że będzie się jeździło gorzej niż na 2,2-2,35. Opony 2,6" to już plusówki (więc poza szerokością są też nieco wyższe) i żeby to się trzymało na obręczy i nie podwijało musisz naciurlać dużo powietrza. Wtedy wychodzi balon/żarówka i efektywnie wykorzystujesz 50% bieżnika nie wspominając o  ew. podwijaniu się w zakrętach.

wide-rim-drawing.jpg

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Mi nic takiego się nie przydarzyło, bo nie jeżdżę na źle dobranych oponach do obręczy, nikomu z moich znajomych też nie. Ale wyczytałem takie info na anglojęzycznych forach, być może to fake news, nie wiem, przepraszam @curtis171 jeżeli wprowadzam w błąd.

Napisano
5 minut temu, curtis171 napisał:

Moje pytanie brzmi czy w moich obręczach bez problemu mogę taką szerokość założyć?

Pytanie po pierwsze powinno brzmieć "czy takie opony przyjmą rama i widelec?"

Napisano

Min bezpieczna szerokość obręczy do NN 2,6" to 25mm a opona zaczyna się jako tako układać dopiero na 30mm wewnętrznie. Miałem na 25 i po przejściu na 30 jest dużo lepiej. Swoją drogą te gumy EVO SS TS albo PS można nabyć w cenie 30-31EUR/szt + 9EUR przesyłka za paczkę. Weź też pod uwagę, że ta guma waży 810-920g i zastanów się czy to wykorzystasz czy będą raczej zbędnym balastem.

Teraz, Tatanka napisał:

Z obręczą będzie wszystko ok. Po prostu opona nie uzyska swojej optymalnej szerokości , powstanie tzw. ''efekt  żarówki ''

Na YT jest sporo filmów z akcji jak na trasie wyścigu albo co gorsza zjazdu opona w zakręcie wypada z rantu obręczy, dętka (jeśli jest) wyskakuje na bok. Zwykle to filmy z czasów jak obręczy szerszej niż 19mm ze świecą trzeba było szukać. Sam użytkowałem te NN na obręczy 25mm i przy ciśnieniach <1,7 bar traciły stabilność (pływały). 

Napisano

Do ramy jak i widelca spokojnie wejdzie 2,6.
Jeżdżę głównie w ciężkim terenie. Lasy, korzenie, szutr.. Zwykła jazda po asfalcie mnie jakoś nudzi. Zawsze sobie muszę urozmaicić jazdę i po schodach np wolę zjechać.
Podsumowując idealna będzie dla mnie szerokość 2,35.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Żeby tak od razu nie zamykać tematu to zapytam tez o polecane opony 27,5 2,35. Najbardziej jestem za Schwalbe i do tej pory kupuje Nobby Nic'ki.
Kiedyś były Performance i Evolution. Teraz doszły jakieś Addix'y itd.. Coś polecacie? 

Coś takiego? -> https://www.rowertour.com/p/77659/schwalbe-nobby-nic-27.5-addix-speedgrip-ss-tl-e-opona-zwijana#72827-rozmiar-27.5-x-2.35

Napisano

Addix to tylko typ mieszanki. Opony NN mają kilkanaście typów i odmian dla jednej szerokości. Generalnie masz trzy serie: drutówki performance, zwijane performance i zwijane evolution. W każdej serii po kilka różnych typów w zależności od oplotu i mieszanki i dodatkowych wzmocnień. Cenowo od 65 do 300zł. Ja użytkuję evo snake skin trail star (głównie dlatego, że jest 2x tańsza niż nowość na mieszance addix speedgrip) a nie ma jakiejś przepaści miedzy osiągami.

Napisano

Bywają jeszcze, trzeba szukać. Np. tutaj masz taką 2,6 (gdybyś wpadł na świetny pomysł zmiany tych marnych kół): https://www.bike-discount.de/de/kaufen/schwalbe-nobby-nic-evo-ts-27%2C5x2%2C60-faltreifen-737148

A tu masz pace star w dobrej cenie (2,35): https://www.bike-discount.de/de/kaufen/schwalbe-nobby-nic-snakeskin-pacestar-ece-27%2C5x2%2C35-e-bike-faltreifen-531133

Napisano

Widziałem na własne oczy taką akcję ze ściągniętą oponą z rantu. Superflow na Rychlebach. Gość jakieś 70-80 metrów przede mną wychodził z bandy i nagle nim miotnęło przez kierownicę. Żeby nie kask to trup na miejscu bo przygrzmocił głową w kamień. Zatrzymaliśmy się pomóc myśląc, że rozdarł opnę, a wyszło, że opona cała... tylko za szeroka i to jeszcze w ghetto tubless. Dostał od kolegi dętkę 26" i się pożegnaliśmy. Polska cebula - jakiś hexagon na oponie 2.3 czy tam 2.4.

Napisano
22 godziny temu, curtis171 napisał:

Jeżdżę głównie w ciężkim terenie. Lasy, korzenie, szutr.. Zwykła jazda po asfalcie mnie jakoś nudzi. Zawsze sobie muszę urozmaicić jazdę i po schodach np wolę zjechać.
Podsumowując idealna będzie dla mnie szerokość 2,35.

Nie widzę tu słowa góry, zatem nie można mówić o "ciężkim terenie", do takiej jazdy to 2.25 będzie aż nadto :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...