Grzes4510 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Witam. Niestety po zabiegu usunięcia haluksa troszkę się zapuściłem waga pokazała prawie 90 kg , przy wzroście 178 trochę dużo. No ale do rzeczy chciałem skorzystać z tego planu treningowego http://www.czasnarower.pl/artykul/885#after_adv niestety po pierwszym tygodniu wydaję się troszkę ciężko , trening przeprowadzam w domu na rowerze spinningowym. Doświadczenie mam raczej małe rower hmmm.. kross trans atlantic ze zdemontowanym całym osprzętem. W półtora roku zrobione około 3400 km. Średnie wycieczki 30-40 km maxymalna średnia prędkość na tym dystansie to około 26 km/h . Krótka wycieczka 10 km niestety nie udało się przekroczyć 30 km/h. Cel chcę zrobić jednorazowo 100 km , te trasy co robiłem jechać troszkę szybciej tak około 27-30 km/h. W tej chwili rower waży około 14 kg , z wagi chcę zejść do około 82 kg wiek 44 lata. Myślałem też o zmianie roweru podobają mi się rowery np' merida speeder 300 lub podobny. Ale czy to pomoże w osiągnięciu założonych celów ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Na dwoje babka wróżyła Nie znamy Cię, Twojego potencjału itd., ale jeżeli jesteś zdrowy i się rozkręcisz, to nie widzę "przeciwwskazań" i przeszkód, do szybszej jazdy. Końskie, to już teren pagórkowaty jak sądzę, ale po prostu musisz regularnie kręcić - najlepiej z różną intensywnością ( niekoniecznie tnąc się na minuty według sztywnego planu ), bo ciągłe jeżdżenie "ile fabryka dała" to nie jest dobry pomysł, a już na pewno nie najlepszy Mam nadzieję, że to nie kryzys wieku średniego ( żeby nie było, to sam mam już 4 dychy na karku ) i nie chcesz za wszelką cenę sobie czegoś udowadniać, choć znajdzie się pewnie trochę starszych osób, które nadal są w formie, albo dopiero zaczynają się wkręcać w rowerowanie. Myślę, że może być dla Ciebie nieco za wcześnie na trenowanie według powyższego planu lub po prostu jest Ci ciężko i masz ochotę odpuścić. Według mnie, to nie mając zbyt wygórowanych ambicji ( tak odbieram Twoje oczekiwania, choć to oczywiście pojęcie względne ) i nie chcąc startować w zawodach, wcale nie trzeba realizować jakichś konkretnych planów treningowych, bo wystarczy wspomniana regularność + stopniowe zwiększanie pokonywanych dystansów, a początkowe założenia powinny zostać w końcu zrealizowane. Zmiana roweru może pomóc, ale tylko w pewnym stopniu - czasem pomogą niuanse typu : zmiana opon, korekta pozycji, zmiana kadencji z wolnej na szybką. Jak będziesz miał wątpliwości przy pierwszej secie, to nie ciśnij za mocno, a jak już regularnie będziesz zwiększał dystanse pokonywane w szybkim tempie, to kolejna szybka seta będzie tylko kwestią czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes4510 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Hej może rzeczywiście za bardzo się spinam na osiągnięciu wyższej średniej prędkości. Niestety mam kolegę który ma rower szosowy i jak jadę z nim to mi poprostu jest ciężko , kawałek nawet się przewiozłem jego rowerem no ale miałem strach w oczach że zaraz się przewrócę. Niestety nie mam nieograniczonego budżetu i już od dłuższego czasu bije się z myślami o zmianie roweru. Ale zawsze coś pilniejszego. Podobają mi się rowery typu fitness , tylko czy to aż tak dużo zmieni. Przy 2500 wymieniłem wolnobieg i łańcuch więc ten rok bym przejeździł. Odnośnie treningów na spinnigu lepiej lżej z wyższą kadencją , czy krócej a ciężej. Ten plan co wstawiłem trochę za dużo czasu. Może trzy treningi raz długo w drugiej strefie dzień przerwy interwały dzień przerwy i dłużej w drugiej strefie. Uprzedzając pytani dłużej to ponad godzinę. Dziękuję za wyrozumiałość , województwo świętokrzyskie rzeczywiście trochę pagórkowato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Ogólnie opinia jest taka, że na dłuższe trasy to jednak baranek ( więcej możliwości ułożenia rąk/zmiany pozycji ). Rower fitness w zasadzie może się okazać głównie lżejszy, ale niekoniecznie dużo szybszy, chociaż na podjazdach powinno być nieco łatwiej. Godzina, czy trochę ponad, to dobre żeby nie wypaść z obiegu, ale docelowo z myślą o dłuższych trasach pokonywanych w dobrym tempie, powinieneś jednak częściej robić 2 - 3 godzinne trasy ( w miarę możliwości bez przerw ). Stacjonarnie treningowe większe obciążenia mogą pomóc na siłowych podjazdach, a lżejsze przydadzą się podczas jazdy wytrzymałościowej, czyli w domyśle : długodystansowej. Samo pokonanie 100 km ( bez parcia na wynik ) nie powinno Ci sprawić problemu, zwłaszcza jak się już wcześniej wystarczająco rozjeździsz. Jak Ci chodzi fitness po głowie, to może jakaś używka ? Dobrze by było, gdyby ważył +/- 10 kg lub niewiele ponad - w przeciwnym razie zmiana raczej nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes4510 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Dokładnie myślałem o rowerze używanym. A może szosa endurance nie ukrywam że jak bym coś sensownego kupił do 2500 wtedy ze sprzedaży tego może starczyło by na buty i pedały. Podobno na szosie najgorsze pierwsze 100-200 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Skoro masz 2500 to kup sobie to: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html Minusem może być trzy rzędowa korba, ale to zawsze można zmienić później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes4510 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kurcze na zdjęciach nie wygląda zbyt atrakcyjne , ale rozmawiałem nawet a rewerach z. Decathlonu z kolegą ale nie wiem czy nie wolał bym https://www.ceneo.pl/61210752;pla?se=XMaDdMoB5gGv9LvmAu0asvUL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAiAsoviBRAoEiwATm8OYPxP_LKZkKcPG3XVwfkSy8GV5TRMMDkFJNuDDZlaXGEcUGuY-6NpihoCzXsQAvD_BwE#tab=click . Czy 3 blaty to wada nie wiem a z decathlonu cena/podzespoły chyba ten lepiej wypada https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-triban-540-id_8377756.html jest tylko jedno ale. Rower musi mi się podobać a te tak średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kupując fitnessa zyskasz wagę. Kupując pełnoprawną szosę masz baranka i klamkomanetki. Moim osobistym zdaniem fitnessy są trochę bez sensu, ale co kto lubi. No i miałem okazję macać hamulce w jednym fitnessie, niestety połączenie hamulców szosowych (które i tak są dość słabe) i zwykłych klamek nie dawało dobrych rezultatów. Co do 540 to faktycznie się opłaca, ale to prawie tysiak więcej. Ogólnie co do rowerów to w tej półce cenowej nie ma zbyt wielkich różnic, tylko pod względem osprzętu i wyglądu. Pamiętaj tylko że wygląd nie jedzie, ale to już twoja decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes4510 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kurczę a może jednak warto. To są ceny zimowe ? Raczej na upgrade się nie nadaje ale może na początek przygody z szosą , nie ukrywam że jako szosa bardziej podoba mi się https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-kross-vento-3-0-2018-pd18089/?v_Id=123586&gclid=CjwKCAiAsoviBRAoEiwATm8OYMKBAPuc4gi88R3dAfJtEYPWENGIK4g-0CT1PyC_lY3ybHXpkIlOvxoCUjsQAvD_BwE . Ale odbiegamy od tematu przygotowania formy na wiosnę. Może ktoś się wypowię ponawiam pytanie . Chęć przejechania jednorazowo większego dystansu i poprawienie średniej prędkości. A tak na marginesie istnieje może możliwość wypożyczenia roweru w celu przetestowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Ja się właśnie przygotowuję do trzaśnięcia 200 km (albo i więcej) za jednym posiedzeniem. Jako że pogoda nie rozpieszcza to głównie biegam, aczkolwiek ułożyłem sobie plan treningowy, w którym rower jest przywdziany, jak pogoda pozwoli. Dzisiaj pogoda ładna ale miałem trochę spraw, więc rower nie wypalił więc zaraz idę biegać. Za to jutro stanę na uszach a pętelkę 20 km na rowerze wykręcę. Na marginesie - w sezonie mam zamiar jeździć na 540 a teraz ujeżdżam 100-kę na semislicku 32 mm. Nie znam się na sprzęcie ale jestem fanem rowerów z Dekla - ceny są dość konkurencyjne. W moim wątku rozpisałem trochę więcej szczegółów jak trenuję - zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes4510 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Zanim założyłem wątek poczytałem między innymi i Twój. Ja niestety biegać na razie nie mogę miałem zabieg usunięcia haluksa w listopadzie. Dla tego wpadło parę kilo a chcę wrócić na wiosnę z lepszą formą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 W Twojej sytuacji to faktycznie lepiej zacząć od roweru. Oby pogoda pozwoliła! Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i czekam na relację z pokonywania kolejnych rekordów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin339 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 U mnie podobne cele. 42lata, 181cm, po zimie 90g, - Zrobic ponad 2000km i wystartować w jakimś lokalnym wyścigu. (Jeżeli znajdę coś dla amatorów.) W 2018 zrobilem 500km i złapałem bakcyla. Kupiłem Tribana 540 i czekam na wiosnę. Średnia jak sprawdziłem to 19-22 km/h, więc kIepsko, ale to byŁy początki na rowerze turystycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Ja właśnie odebrałem T540 z serwisu gwarancyjnego. Zawiozłem, bo za darmo Podobno przerzutki wyregulowali, a przecież były wyregulowane, z YT regulowałem U mnie cholera odwilż ale śnieg wciąż zalega na drogach a do tego wciąż pada.... @malin339 To się będziemy motywować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 W dniu 19.01.2019 o 13:58, Grzes4510 napisał: Kurczę a może jednak warto. To są ceny zimowe ? Raczej na upgrade się nie nadaje ale może na początek przygody z szosą , nie ukrywam że jako szosa bardziej podoba mi się https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-kross-vento-3-0-2018-pd18089/?v_Id=123586&gclid=CjwKCAiAsoviBRAoEiwATm8OYMKBAPuc4gi88R3dAfJtEYPWENGIK4g-0CT1PyC_lY3ybHXpkIlOvxoCUjsQAvD_BwE . Ale odbiegamy od tematu przygotowania formy na wiosnę. Może ktoś się wypowię ponawiam pytanie . Chęć przejechania jednorazowo większego dystansu i poprawienie średniej prędkości. A tak na marginesie istnieje może możliwość wypożyczenia roweru w celu przetestowania. jeśli nie fitnes, jeśli nie szosa to może gravel...na pewno na szosie czy gravelu łatwiej o duże dystanse, a te krótsze jakoś tak przyjemniej wchodzą. Długo jeździłem/ ścigałem się na góralu-kiedyś przesiadłem się na szosę i do górala wracam praktycznie tylko zimą. Wg mnie idealnym kompromisem między sportową szosą, góralem, crossem jest gravel, ew. szosa typu endurance z oponami 28 lub 32. A co do treningu na rowerze spiningowym...chyba nie ma sensu bić treningu 3h "w tlenie". 2 treningi interwałowe oparte o interwały szybkościowe (1h) plus 3ci trening 1,5 h do tego 1 dzień siłowni lub treningu siłowego w domu przez pierwszy miesiąc starczą. Jak tylko pogoda pozwoli wsiadasz na rower i choćby raz w tygodniu robisz dłuższy trening bijąc do czasu lub dystansu który Cie interesuje. Reszta treningów krótsza , ale bardziej intensywna. W ostatnim numerze SZOSY jest bardzo fajny trening, który zastępuje długie treningi tlenowe dla amatorów dając podobne efekty. W drugim cyklu ( miesiącu ) włączysz treningi siłowe na rowerze, w trzecim wytrzymałości siłowej i mocy na kwiecień/ maj Twoje nogi zabiorą Cię w świat w którym jeszcze nie byłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.