Przemekkk0 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam. Mam rower Triban 100 w rozmiarze XL(reach 385mm), w którym mam mostek 110mm. Ja mam 188,5cm wzrostu. Problem jest taki, że po dłuższej jeździe bolą mnie nadgarstki. Moja ostatnia przejażdżka skończyła się ciągnącym bólem w przedramionach. Tak jakbym bardzo nadwyrężył nadgarstki. Po krótkim researchu znalazłem sposób, żeby podnieść kierę o pare stopni. W sensie nie zmieniałem wysokosci przez podkładki, tylko po prostu do góry przekręciłem kierownicę, tak, że łapy są wyżej. Nie jeździłem od tej pory, bo zima i szkoda mi roweru, ale zobaczę, czy to da radę. Może to też sprawa, że nie jestem zbyt rozciągnięty. Myślałem nad zmianą mostka na 90mm. Myślę, że wtedy moja pozycja byłaby wygodniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Spróbuj pojeździć i sprawdzić w którym miejscu łapiesz kierownicę odruchowo i tak żeby było wygodnie - jeśli będzie to powiedzmy 2cm od klamek to mostek 20mm krótszy, jeśli więcej to możesz jeszcze nieco go skrócić. Jeśli chciałbyś podnieść kierownicę bez zaburzania obecnej pozycji klamek (choć ta też może być do poprawek) to możesz zwiększyć wznios mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Jeszcze ustawienie siodła jest kluczowe w tym jego nachylenie. Jak zjeżdżasz z siodła to mimowolnie większe obciążenie na dłonie idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Spróbuj najpierw 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 http://imgur.com/iHPsiNO Tutaj zdjęcie poglądowe mojego ustawienia kierownicy i siodełka na moim rowerze. Jednak faktycznie, jak zmierzyłem te dwa cm i tak mniej więcej ustawiłem ręce, to było wygodniej. Bo teraz to mam praktycznie wyprostowane ręce w łokciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Siodełko i kierownica do poprawy, od tego zacznij. Jedno i drugie do wypoziomowania. Bo siodełko masz za mocno pochylone do przodu a i kierownicę można by nieco podnieść (i ewentualnie popracować nad ustawieniem klamek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Siodło mam tak, bo inaczej mnie uciskało w kroku. A kierownica jest już najwyżej na podkładkach. Chyba, że ją jeszcze obrócić do góry. Klamki są w poziomie z barankiem, bo to nowy rower, więc powinno być ok. A na negatywie nie chcę jeździć, bo nie jestem tak elastyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ja jeżdżę z podobnie opuszczonym dziobem siodełka , i to jest ustawienie które mi odpowiada. Przy ustawieniu na zero , czuję za duży ucisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Poszukaj siodełka, które nie będzie Ciebie uciskać i wypoziomuje je, bo ustawione w sposób przedstawiony na zdjęciu powoduje, że bardzo opierasz się na nadgarstkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Ale i tak mam prawie wyprostowane łokcie jak trzymam za klamki. A patrząc na filmy z GCN, to oni mają lekko je ugięte i nie mają tak wyciągniętych nadgarstków do przodu. Chcę kupić ten mostek https://www.decathlon.pl/mostek-90-mm-oversize-id_8325781.html Jest tani i dodatkowo darmowa przesyłka, i na 4 śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Tani? Na Allegro kupisz mostek za 30-40zł z wysyłką, Decathlon ceni się za części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Mam jeszcze bon 20zł, więc wyjdzie 60 zł. A z allegro cena produktu plus wysyłka z 15 zł i wychodzi podobnie http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7384776664 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7436335093 Przykładowe znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 No ja tam widzę niecałe 40zł ale nie chcę się spierać. Podzespoły Deca niczego nie urywają, a dla mnie cena bazowa x2 to mimo wszystko drożyzna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 No, ale czy ten mostek uno będzie wystarczający? Bo wtedy mógłbym kupić, ale ja biorę za pobraniem zawsze, więc drożej wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Miałem taki UNO, tyle, że 110mm i radzę ci go omijać... chyba, że lubisz jak coś w kierownicy ci cyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Jasne że wystarczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Dlaczego ma coś cykać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 A to już pytanie do producenta. Różnie kombinowałem z siłą dokręcenia, czyściłem z drobin kurzu, wymieniłem nawet śrubki i słychać było podczas jazdy, przy nacisku, takie ciche trzaski. Miałem potrzebę wymienić na krótszy, swoją drogą też UNO żeby mi się napisy zgadzały i dopiero wtedy problem zniknął. Wymiana była dokładnie na ten model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/uno-as-025n-grade-2-0-mostek-31-8mm-70mm-7st-cz-i7416592220.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Problem był pewnie z tą konkretną sztuką, w sztywnym mostku żadnej filozofii i żadnego miejsca żeby łapał luzy i trzeszczał nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Możliwe. W każdym razie z tym konkretnym modelem doświadczenia mam złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekkk0 Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Czyli jak wymienie mostek, to co do poprawy jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.