yellowfox Napisano 15 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nie wiem jakie komponenty wybrac, wlasnie czekam na jakis przyplyw gotowki i rozgladam sie za najtrafniejszym rozwiazaniem, na poczatku moj naped wygladal tak: kaseta sunrace 8rzedowa, lancuch shimano IG31( jakos tak) i korba SHIMANO FC-MC08, stary lancuch zuzyl sie blyskawicznie wiec wymienilem go niedawno na pc 38 ale caly czas przeskakiwal pod wiekszym obciazeniem na ciezszych zebatkach, po obejrzeniu kasety okazalo sie sie ma spore nagormadzenia startego metalu na zebatkach, na korbie nie zauwazylem jakis wiekszych sladow zuzycia wiec ta czesc postanowilem jeszcze pozostawic, Do tej pory najbardziej przypadla mi kaseta srama PC 850, dylemat mam z lancuchem, bede mogl uzyc tego pc 38 na tej kasecie, wiem ze w faq pisze ze te klasy sa kompatybilne ale czy to nie wpynie na zwiekszone zuzycie nowej kasety jezei tak to jaki lancuch wybrac, pc 48, pc58? slyszalem tez o jakims lanuchu ktory jest produkowany na tej samej lini co shimano lx tylko pod inna nazwa i jest tanszy, prosze pomozcie, z gory dziekuje za wszystkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 15 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jak używałeś pc 38 na zużytej kasecie, to ten łańcuch na pewno szybko Ci zniszczy nową kasetę. Zainwestuj najlepiej w nowy łańcuch. Mi zestaw PG-850 i łańcuch PC-58 spisuje się wyśmienicie. Kasety Srama znacznie się poprawiły jeśli chodzi o ich trwałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yellowfox Napisano 15 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a jak z wytrzymaloscia, jaka jest roznica pomiedzy pc 58 i 48, wiem ze 58 jest niklowany ale czy eksploatacja w podobnych warunkach faktycznie daje przewage pc 58? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 15 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jeśli jeździsz dużo w mokrych warunkach to jednak niklowanie pomoże w ochronie przed rdzą. Jeśli nie lubisz jeździć w deszczu to myślę, że wielkiej różnicy nie odczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 15 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jak będziesz regularnie czyścił i smarował, to nic się nie będzie działo nawet z PC-48 - sam używam tylko tych łańcuchów, tak do xc jak i do fr i przez 2 lata mojej owocnej współpracy z nimi (w sumie jeżdzę teraz na 4/5tym) zdarzyło się tylko raz, żeby zaczął mi rdzewieć, ale to już wybitnie moja wina była, przyznaję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.