verul Napisano 10 Stycznia 2019 Napisano 10 Stycznia 2019 Czyli jak sie odczepi kola, przyczepi do plecaka, zdejmie lancuch, schowa do plecaka, moze nawet odkreci pedaly, to sie przewozi juz wtedy czesci rowerowe a nie rower i wtedy mozna?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Stycznia 2019 Mod Team Napisano 10 Stycznia 2019 Pablo59 Mam tak samo - dla mnie miasto po prostu nie istnieje w temacie rowerowym - wręcz dziwię się, jak można to w ogóle lubić
michal__k Napisano 11 Stycznia 2019 Napisano 11 Stycznia 2019 W dniu 9.01.2019 o 18:31, emcinek napisał: Żaden autobus w warszawie nie ma homologacji na przewożenie rowerów - jak się trafi nadgorliwy inspektor ITD, to kierowca dostaje mandat 2000zł. Rower to nic innego jak bagaż, więc za jego przewóz nie ma kar jako takich (nie jest to działanie wbrew ustawie). Natomiast może to być uregulowane regulaminem przewoźnika. W dniu 9.01.2019 o 18:31, emcinek napisał: Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek zdarzenia, w efekcie którego osoba/mienie zostanie uszkodzone przez rower (ktoś się przewróci i uderzy o rower, albo zahaczy i skaleczy o element roweru) - kierowca ponosi odpowiedzialność karną i finansową, nawet jeżeli nie było to z jego winy A jeżeli pasażer będzie przewoził na kolanach pedał od roweru i ktoś się o niego skaleczy to kierowca również ponosi odpowiedzialność karną i finansową? Czyli de facto zabroniony jest według Ciebie jakikolwiek przewóz bagażu?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2019 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2019 Myślę, że to wyjaśnia sprawę wystarczająco : PS Przyznaję, że chyba nigdy nie widziałem piktogramu z rowerem ( lub nie zwróciłem uwagi ), ale to pewnie dlatego, że nie przewożę go komunikacją
RBTS Napisano 12 Stycznia 2019 Napisano 12 Stycznia 2019 W dniu 10.01.2019 o 09:44, TheJW napisał: @cinol123Stolica to w ogóle posrane miasto, unikam jak ognia. Myślę że swoje opinie w Warszawie mógłbyś publikować w bardziej oględnej formie.
Chleje24na7 Napisano 12 Stycznia 2019 Napisano 12 Stycznia 2019 W mojej ocenie pierwszeństwo mają ludzie następnie rowery. Zatłoczony autobus, lub gdzie jest trochę ciaśniej - rower out W miarę luźno w autobusie - rower wchodzi. I oczywiście rowerzysta ponosi odpowiedzialność. A przede wszystkim trzeba być człowiekiem, a nie dupkiem (dotyczy wszystkich)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.