wojciechkrs Napisano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Witam, mam zamiar w tym roku przejść z pedałów platformowych na wpinane. Aktualnie jeżdżę na pedałach HT PA12 i butach trekkingowych RED ROCK 11106 (jeżdżę w nich w każdej porze roku, jednak w gorące dni robi się już duszno). Poszukuję buty i pedały, parę maratonów w ciągu roku zaliczam. Poczytałem sobie o butach Shimano M089, jednak wiele osób pisało, że mają zbyt miękką podeszwę, ale są solidne. Tak więc szukam czegoś twardszego z klamrą, aby nogi fajnie oddychały, a stopa nie drętwiała z powodu zbyt miękkiej podeszwy. Czy ktoś poleci coś dobrego w tej cenie? Pedały M520, M530 czy M540? Warto dopłacać 89 zł do M540 w porównaniu do M520? Czy może brać M530? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 A musi być koniecznie klamra? https://www.decathlon.pl/peday-zatrzaskowe-m-520-czarne-id_3169982.html - to chyba nadal najtańsze źródło pd-m520, a i za wysyłkę nic nie zapłacisz. Do m540 bym osobiście nie dopłacał, choć krążą legendy jak to są niby lepiej uszczelnione i nie mają tej śmiesznej plastikowej nakrętki, niemniej to prawie dwa razy tyle kasy a czy przeżyją dwa razy dłużej jest mocno wątpliwe m530 to m520 z klatką - jak uważasz, że to Ci potrzebne to czemu nie, uprzedzając pytanie - nie służy to podparciu buta, bardziej ochronie mechanizmu. https://www.decathlon.pl/buty-mtb-xc-500-id_8500162.html - mam podobne, jakiś ich "topowy" model mtb sprzed paru lat jeszcze z klamrą i nie narzekam, a te mają taką samą budowę tylko inny system wiązania z tego co zdążyłem stwierdzić podczas okazyjnego macania. W Decu mają też buty Shimano i Giro. Z popularnych firm możesz zobaczyć też ofertę Northwave, np. Scorpius. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Wydaje się, że klamra pozwala fajnie dopiąć sobie but jak i żyłki. Dziękuję za podpowiedź. Jak będę w Decu to sprawdzę. Northwave również przejrzę. Czy są jakieś sklepy gdzie zdarzają się fajne przeceny na buty wpinane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Teraz, m0d napisał: Do m540 bym osobiście nie dopłacał, choć krążą legendy jak to są niby lepiej uszczelnione Może i są lepiej uszczelnione i łatwiejsze w serwisowaniu ale z domowych doświadczeń 540 i 520 z podobnym przebiegiem ok. 16-18tys i ani jedne ani drugie nie wymagają grzebania. Jednak dla entuzjastów nagminnego serwisowania sprzętu 540 są bardziej przyjazne. Co do butów są dwie szkoły: kupić tanie bo nie wiadomo czy ten system podpasuje albo kupić droższe (lepsze) co by się nie zniechęcić do systemu z powodu kiepskiego buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja raczej się nastawiam, że mi podpasuje, jak zresztą większość rzeczy. Do wszystkiego da się przyzwyczaić, a nogi spadające z pedałów przy zjazdach na korzeniach za bardzo mnie irytują. Ilość butów u każdego producenta jest duża i naprawdę ciężko coś wybrać ;). Jest jakieś miejsce gdzie można sobie przymierzyć buty Northwave, SiDi i innych znanych marek niedaleko granicy Dolnego Śląska i Wielkopolski? Ewentualnie we Wrocławiu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Co powiecie o Shimano SH-ME300? Bo tak się zastanawiam czy brać droższe buty z pedałami, czy może tańsze buty jak np. te SH-ME300, pedały M520, a do tego kupiłbym sobie poza nawiasem szorty i spodenki z wkładką Endura. ME300 (są dostępne w Deca?) to odpowiednik M089, bo tańsze są o 100zł? Czy może ma twardszą podeszwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechkrs Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Przeglądam jeszcze ofertę Giro. Jedynie rozważam PRIVATEER R, Terraduro i Cylinder. Privateery można dostać za 419zł, Cylinder 489zł. Ktoś używa, używał może? Jak z rozmiarówką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.