youmound Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Co myślicie o tych modelach? Ktoś korzystał? Korzysta? https://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-roadc-100-id_8406498.html https://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-roadr-500--id_8503308.html aktualnie jeżdżę na zestawie na jesień i trochę zimno jak przymrozi, a jak się za ciepło ubiorę to przyjeżdżam cały przemoczony ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mam podstawową kurtkę (chyba też model 100) z zeszłego roku - bardzo chwalę. Jako trzecia warstwa się nadaje - jak jest cieplej tj. lekko powyżej zera to nawet jako druga - pod środek tylko podkoszulek termo zakładam. Nie przewiewa, nigdzie nie uciska - materiał jest elastyczny, no i tylko stówkę kosztuje. Innych nie znam bo dostałem tę na mikołaja rok temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youmound Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 O co chodzi z tą 3-cią warstwą? Że mam pod kurtkę mieć jeszcze 2 rzeczy? Zwykle mam koszulkę + kurkę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A co ? Chciałeś na klatę zakładać tylko kurtkę ? Poczytaj o ubiorze na cebulę zanim zaczniesz znowu się dopytywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Dopasowujesz po prostu ilość warstw w zależności od temperatury i warunków na zewnątrz. Można mieć np. zestaw : dwie koszulki, bluza, kurtka ( u mnie są to : koszulka z długim rękawem, na to z krótkim, softshell i cienka wiatrówka ) lub : koszulka, softshell, wiatrówka, albo dwie koszulki i na to wiatrówka - wszystko zależy od waruków na zewnątrz. Jak jest poniżej zera, to stosuję pierwszy zestaw, a jak powyżej to drugi i trzeci. Oczywiście nie trzymam się tego sztywno i zmieniam warianty nawet przy podobnej temperaturze. Cała sztuka polega na tym, żeby odpowiednio dopasować ubiór danego dnia, bo nie zawsze +5 = +5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youmound Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Teraz, Janu_sz napisał: A co ? Chciałeś na klatę zakładać tylko kurtkę ? Poczytaj o ubiorze na cebulę zanim zaczniesz znowu się dopytywać. raz się tak ubrałem koszulka + bluza + kurtka zrobiłem skromne 50 km ze śr 20 km/h przyjechałem i wszystko tak mokre, .... jakbym to w jakąś wodę wrzucił ... temp na zewnątrz: -1^C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Sporo zależy jakie masz ciuchy i jak bardzo się pocisz ( stopień potliwości ). Ja niedawno zrobiłem wyjątek i przy temp. w okolicach zera ubrałem się po staremu - bawełniana koszulka z długim rękawem, polartec i flek, więc po jeździe byłem cały mokry i nawet się przez to podziębiłem, bo poprawiałem podczas jazdy kaptur, a byłem już spocony... Mam sporą potliwość ( wbrew pozorom jest to niezależne od kondycji - wystarczy popatrzeć jak się pocą konie wyścigowe ) i nawet w ciuchach rowerowych też potrafię się mocno spocić, ale bywa i tak, że dojeżdżam tylko lekko spocony - widocznie wtedy najlepiej trafiam z ubiorem, bo poziom intensywności wysiłku mam z reguły podobny. Musisz trochę pokombinować i metodą prób i błędów jakoś w końcu uda Ci się zbliżyć do tego złotego środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 33 minuty temu, youmound napisał: raz się tak ubrałem koszulka + bluza + kurtka zrobiłem skromne 50 km ze śr 20 km/h przyjechałem i wszystko tak mokre, .... jakbym to w jakąś wodę wrzucił ... temp na zewnątrz: -1^C. Na temp. od -2/3 do 0 stopni zakładam: koszulkę termo, na nią bluzę termo i na to zwykłą bawełnianą. Jak jest bezwietrznie to spokojnie 30km zrobię ( taką mam trasę po pagórkach na 2 h jazdy ). Nie pamiętam abym się spocił i aby mi było zagorąco/za zimno. Jak jest wietrznie przy zero, lub poniżej tak do -10 zakładam na to kurtkę. mam tą: WINDSTOP soft shell termo ( używam od tamtej zimy ), kurtka za 200 zł i do tych -10 spokojnych lub -5 wietrznych daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1938 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Na rower nie można ubrać się zbyt grubo. Jeżdżę w zestawie: spodnie ocieplane Berkner z szelkami + podkoszulka 920 B'TWIN + bluza Berkner Jacob. Na podjazdach już przy 0°C zaczynam się pocić. Przy -4°C na początku jest zimno, ale po kilku minutach nie czuję chłodu. Sama temperatura to nie wszystko. Dużo zależy od wiatru i innych warunków atmosferycznych. Wczoraj wyjechałem po zmroku, gdy temperatura z -4°C zaczęła wzrastać do 0°C, ale wciąż padał śnieg. Odczuwalna chyba -10°C (prognoza pokazywała co innego). Okulary zaczęły zamarzać, w twarz zimno (na lekkim minusie jeżdżę bez pełnej osłony twarzy) i szybko wróciłem do domu. Dzisiaj w południe -5°C, lekki opad śniegu i dało radę jeździć (ani nie zmarzłem, ani się nie spociłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youmound Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Byłem w decathlonie. Widziałem te kurtki .... gówno takie.... Już lepszą mam z Lidla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Bardzo rzeczowa opinia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyniu787 Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Odzież DEKO? Znacie? https://www.cycleshop.pl/rowerowa-kurtka-przeciwdeszczowa-deko-rain-jacket,id17668.html Ogólnie to szukam sprawdzonej kurtki przeciwdeszczowej do 150zł Zastanawiam się jeszcze na Rogelli Tellico, proszę o poradę. Chodzi o sporadyczne weekendowe wycieczki do 2h. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pp516 Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Lepiej kupić rowerową kurtkę przeciwwiatrową (albo bluzę) zamiast przeciwdeszczowej, będzie dużo lepiej oddychać (Tanie kurtki przeciwdeszczowe bez membrany nie oddychają wcale). Do tego najtańszą przeciwdeszczową pakowaną w mały pokrowiec (mieści się w tylnej kieszeni kurtki albo koszulki), można takie dostać za około 50 zł w Decatlonie albo Gosporcie. Tą drugą zakłada się tylko w przypadku deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.