misiekw162 Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Szybkie pytanko: Jakiej firmy polecacie klocki (a jakich odradzacie)? Myślałem nad EBC Gold , które polecił mi kolega ? Hamulec tylni slx m7000 na tarczy 180mm, moja waga to 72kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Każde pasujące shimano, każde koolstpoy KS-D635(A/E/K/S/TK...) potem długo długo nic i dopiero EBC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ja mam JagWire półmetaliczne z aluminiową płytką. Dają radę ale wydaje mi się że KoolStop mogą być delikatnie lepsze, chociaż nie mam porównania 1:1 bo KoolStop miałem w poprzednich hamulcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 A ja się nie pieprzę i kupuję metaliki Shimano, co i autorowi polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Tyle,że nawet jagwirki je biją na łeb i szyję, o KS nie mówiąc. Mam w M7000 i wiem co mówię, najsłabsze z nich to sh*tmano niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ja mam odmienne doświadczenia. Zarówno żywiczne jak i metaliczne Shimano na tarczach SLX/XT mają niewielką konkurencję. Właściwie poza KS lepsze były jeszcze ceramiczne Unexy (obecnie chyba już niedostępne). A przerabiałem naprawdę chyba wszystkie klocki popularnych marek dostępnych na rynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jak wyżej shimano. W zasadzie wszystkie nawet te żywiczne mają słabszych albo ciężko dostępnych konkurentów. Ja za jakość/cena najwyżej stawiam g04ti. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ja właśnie kończę G02A z przodu w XT i bardzo sobie te żywiczne klocki chwalę. Równo 1mm został, zacząłem się więc rozglądać i ani myślę o zakładaniu czegokolwiek innego niż Shimano. Ważę 85kg, tarcza to XT 180mm i lubię hamować dynamicznie. Żywiczne mnie zwyczajnie satysfakcjonują. A że jestem zwolennikiem zmieniania na lepsze to właśnie o G04Ti myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Ale G04Ti to metaliki bez radiatora, blisko 2x droższe niż G02A. Są inne ale czy lepsze to zależy od zastosowania docelowego. Z moich obserwacji (co prawda w XT ale to znaczenie ma żadne) wychodzi, że na zimno hamują lepiej żywiczne. Jak się je zgrzeje do momentu w którym zaczyna śmierdzieć one przestają praktycznie hamować i wtedy wychodzi wyższość metalicznych, które przy wyższych temperaturach jeszcze dają radę. Co ciekawe o ile w przypadku innych marek różnie zachowywały się metaliki i żywiki w mokrych warunkach to w przypadku shimano jest w miarę równo pod względem siły jak i braku dodatkowych "efektów dźwiękowych". Tak więc jeśli nie miałeś nigdy problemu ze zgrzanymi G02A to bym na takich został. Owszem szybciej się zużywają niż metaliki ale są sporo tańsze i dodatkowo oszczędzają tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Ja jeżdżę tylko na EBC zielonych. Ostatnio kupiłem czerwone, ale jeszcze nie zakładałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 W dniu 21.01.2019 o 16:02, cervandes napisał: A że jestem zwolennikiem zmieniania na lepsze to właśnie o G04Ti myślę. Jeżeli do twojego stylu/modelu jazdy dobrze pasowały żywiczne, to metaliki lepsze nie będą. Chyba, że lubisz hamować się w dźwiękach zatrzymującego się pociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Nie lubię. Przyjąłem argumenty, może kupić sobie z próżności na przód te z radiatorami ale żywiczne. W każdym razie zdecydowanie Shimano, hamowanie jest super na oryginalnym zestawie XT. Oczywiście bardzo dbam aby nie były zatłuszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Też myślałem o tym by z próżności kupić klocki z radiatorem, ale wtedy sobie przypomniałem, że już mam. Mam z próżności hamulce M7000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi