Skocz do zawartości

[przyczepka] Thule Chariot CX

Roballinho

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was orientuje się lub mógłby sprawdzić ilu komorowe obręcze są w tej przyczepce. Mowa o 20" kółkach bocznych. Jak z ich wytrzymałością?

Mam możliwość kupienia samych obręczy i zastosowania ich w rowerze dziecięcym. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł, bo ich przeznaczenie będzie jednak trochę inne. Koła będą używane z hamulcami tarczowymi.

Obręcze wyglądają tak:

Zrzut ekranu 2019-01-04 o 15.57.35.png

Przeprowadzę taki "wywód logiczny".

Przyczepka ważyła jakieś 15 kg z tego co wiem ma nominalne obciążenie coś do około 45 - 50 kg.
Rower + dzieciak który dosiada 20`calowego pomykacza to podobne obciążenie jakie przewidział producent w przyczepce.
Inna sprawa ze nie sądzę aby Thule zamawiało obręcze specjalnie dla siebie .
Wybrało coś z oferty OEM i kazało nakleić na to swoje naklejki .
Słowem jakieś standardowe obręcze rowerowe Thule zaplotło w piasty pod swój wózek  ... moim zdaniem dadzą radę w dziecięcym rowerku  ;).

Pozdrawiam 

Twój wywód logiczny jest bardzo zbliżony do mojego, ale na końcu mojego posta celowo napisałem jeszcze o tarczach.
Koło jest małe, szprychy zatem będą krótkie i jak mi się wydaje podczas hamowania będą przenosić większe punktowe obciążenia na obręcz. A ta nie jest kapslowana...

Z fizyką jest u mnie na bakier, więc może piszę bzdury. Jeśli tak, to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, albo potwierdzi moje obawy.

Rozmiar koła owszem jest mniejszy ale też z racji masy całego zestawu hamowaniem bedziesz wytracał dużo mniejsza energię ...

Prawa fizyki nie pozwolą też zwiększać siły hamowania w nieskończoność, nie przyłożysz do hamulca więcej siły niz przeniesie opona w kontakcie z glebą ;). To ile przeniesiesz przez tarcie w podłoże zależy od siły nacisku czyli wracamy do masy zestawu. 

Zaplot na 3 krzyże i jazda. 

Pozdrawiam

Weź pod uwagę, że w rowerze na koła działają głównie siły skierowane promieniowo, a w przyczepce koła muszą przenosić również obciążenia w kierunku osiowym. Gniazda pod nyple na pewno muszą mieć sporą wytrzymałość w takich obręczach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...