irek83 Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy tak falująca kaseta to normalka czy coś jest z nią nie tak ? Dodam, że jak złapie palcami za największą zębatkę to widać i czuć luz na kasecie, słychać stukanie jak mocniej ruszam nią na boki. Niżej filmik jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Bębenek. Przy tanich piastach wymiana pewnie nie pomoże, bo nowy będzie taki sam. Jeśli sama kaseta ma luz, spróbuj ją mocniej dokręcić. Wydaje mi się jednak, że problem leży po stronie bębenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Rower ma przejechane 40km, jak to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Piasty Shimano po wyjęciu z pudełka tak miewają. I to nawet niekoniecznie te najtańsze... Jak rower nowy, to do sklepu, niech wymieniają bębenek uprzednio sprawdzając dokręcenie kasety. Ale nie nastawiaj się na znaczną poprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Myślałem że rower w cenie katalogowej 4899 pln będzie mi służył bezproblemowo przez kilka lat. To jakaś masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 To tak nie działa - im rower droższy tym bardziej trzeba o niego dbać. Ale akurat luzy na bębenku to coś czego nie powinno być w nowym rowerze. Reklamuj sprzęt, Trek nie robi z tym problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Samo w sobie falowanie kasety nie jest niczym strasznym. Jak koledzy wspomnieli, niektóre piasty tak mają. Aczkolwiek faktycznie Twój egzemplarz jest jakoś wyjątkowo mało osiowy. Cena roweru nie ma znaczenia. Piasty które zastosował Trek w tym modelu są bardzo budżetowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Mam wrażenie, że łańcuch na filmiku idzie pod jakimś dziwnym skosem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 9 godzin temu, irek83 napisał: Dodam, że jak złapie palcami za największą zębatkę to widać i czuć luz na kasecie, słychać stukanie jak mocniej ruszam nią na boki. Luzu na kasecie nie powinno być. Dokręć nakrętkę kasety samemu albo daj do serwisu i niech to sprawdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 15 minut temu, Lezia napisał: Mam wrażenie, że łańcuch na filmiku idzie pod jakimś dziwnym skosem. To się tylko wydaje, wada optyczna kamerki w telefonie. Teraz, bts napisał: Luzu na kasecie nie powinno być. Dokręć nakrętkę kasety samemu albo daj do serwisu i niech to sprawdzą. Podjadę do sklepu w weekend bo jestem ciekaw co powiedzą, sprawdzę przy okazji czy w nowych salonowych rowerach jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Temat mimo wszystko nie daje mi spokoju, szperałem w internecie i natrafiłem na tekst w którym ktoś po dokręceniu kół zębatych w kasecie pozbył się tego bujania, miał zwyczajnie poluzowane śrubki. Sam jestem ciekaw czy to jest podobna sytuacja, podjadę dzisiaj do sklepu i zapytam co o tym myślą serwisanci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeśli ktoś "dokręcał śrubki w kołach zębatych kasety"...to radziłbym nie sugerować się tą poradą. Może chodziło o dokręcenie całej kasety - o tym pisałem już w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ja sam nic nie sprawdzę bo nie mam osprzętu żeby cokolwiek dotknąć, na domiar tego się nie znam. Może i masz rację, nie przeczę, mimo wszystko miałem chwilę czasu to sobie poszperałem w internetach i na ten tekst natrafiłem. http://www.blogmtb.pl/2012/06/falujace-zebatki-kasety-rohloff-i.html?m=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Byłem w sklepie rowerowym, mam przywieźć koło to sprawdzą co się stało. W nowym DS4 na wystawie sklepowej kaseta kręci się równo bez żadnego kołysania na boki. Dam znać jak się sprawa zakończy. ps. przepraszam za cytowanie poprzedzającego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Sprawa rozwiązana, sklep wymienił całe koło na nowe. Nie wiem czemu całe, nie wnikam, ale teraz kaseta się kręci równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Bo to Trek. Nikomu nie chce się pieprzyć w wymianę bębenka czy przeplatanie koła na nową piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 No i to mi się podoba jutro będzie jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irek83 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Jazda była, jak na początek ponad 20km i jeździło się ekstra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Farciarz. Ja mam 30 cm śniegu pod drzwiami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.