robciozg Napisano 31 Grudnia 2018 Napisano 31 Grudnia 2018 Witam Może ktoś polecić jakąś dobrą, zwijaną oponę do roweru. Na razie niestety zawiodłem się i na Bontrager XR1, XR2, MAXXIS WORMDRIVE. Niestety szybko się pozdzierały, hm sam nie wiem co wybrać. Rocznie robię ok. 3500 kilometrów, najczęściej po asfalcie, chociaż i po szutrach, kamieniach. Ma ktoś może doświadczenie z oponami co mogą dużo wytrzymać? Dziękuję za porady
Dokumosa Napisano 31 Grudnia 2018 Napisano 31 Grudnia 2018 Opona typowo w teren zeszmaci się szybko na asfalcie. Osobiście poszedłbym w jakiegoś marathona mtb (ciężka) albo nieco z innej strony czyli conti race king (lekką/bardzo lekka). To są opony na pograniczu odpowiednio pierwszą treningu i mtb a druga mtb i przełajki. Przy czym rk zwijane masz w dwóch odmianach mieszanki - performance lub 2x droższe black chili (nie są 2x trwalsze). Na marathonach zrobisz 2-3x więcej kkm.
piciu256 Napisano 31 Grudnia 2018 Napisano 31 Grudnia 2018 Maxxis Crossmark myślę się świetnie sprawdzi w twoim wykorzystaniu. Jest to w praktyce semi-slick, ale w terenie daje całkiem dobrze radę. Imho optymalna szerokość to 2". Jeden sezon myślę bez problemu wytrzymają. Moja tylna po 2000 km nie miała prawie śladów zużycia.
kamar59 Napisano 31 Grudnia 2018 Napisano 31 Grudnia 2018 5 godzin temu, Dokumosa napisał: Opona typowo w teren zeszmaci się szybko na asfalcie. Osobiście poszedłbym w jakiegoś marathona mtb (ciężka) albo nieco z innej strony czyli conti race king (lekką/bardzo lekka). To są opony na pograniczu odpowiednio pierwszą treningu i mtb a druga mtb i przełajki. Przy czym rk zwijane masz w dwóch odmianach mieszanki - performance lub 2x droższe black chili (nie są 2x trwalsze). Na marathonach zrobisz 2-3x więcej kkm. Continental Race King 27,5 2.0 lekka to realna waga 550 g a bardzo lekka to poniżej 500 g jest uważana? Ale fajna opona z rozsądne pieniądze widzę 89 zł,nie jest Tubeless ready.
Dokumosa Napisano 1 Stycznia 2019 Napisano 1 Stycznia 2019 Mam komplet RK RS 29x2,2 z 2016 i ważą 512 i 532g. Podejrzewam, że 27 będą lżejsze. Mało tego XK RS 29x2,2 mialem ważące 550-560g.
m0d Napisano 1 Stycznia 2019 Napisano 1 Stycznia 2019 Nie ma opon "asfaltowo-terenowych", bo musiałyby spełniać przeciwstawne wymagania. Jeśli spędzasz gros czasu na twardych nawierzchniach typu asfalt, beton, kostka, itp. to dobierz do tego jakieś semi-slicki i tyle. Takie opony poradzą sobie też w "terenie" typu gruntowe drogi, szutry, itp. choć oczywiście zwykle poddadzą się w głębszym piachu czy błocie, ale tu dużo zależy też od umiejętności jeźdźca. Poza tym nie masz się co przejmować na zapas skoro jest to tylko jakiś promil sytuacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.