Skocz do zawartości

[piasta przednia] czy to wina konusa

radeonik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , kupiłem mamie rower Winora city na kołach 28 ... oczywiście używany... podczas kupna nie było tego czuć, albo nie zauważyłem ... przednie koło zaczęło latać , duży luz , koło ciężko przeskakuje... dokręciłem piastę . I jak dokręciłem piastę to jeszcze zniszczyłem kabelek od dynama :/ .... zdenerwowany rozebrałem dynamo ... naprawiłem kabelek ,,,, złożyłem i nadal jest ten dziwny luz ...   czy to wina konusów , ??  zaraz podeślę fotki ocenicie ,,, bo ja jestem laik ,  Wizualnie konusy mają kratery , takie jakby wyrobienie były .    Nazwa piasty SHIMANO hb c051d  W necie nie mogę nic znaleźć . Są jakieś części zamienne ????

IMG_20181228_180332.jpg

IMG_20181228_180356.jpg

Napisano

Zdjęcia takie że ledwo można poznać że to konus. Jeżeli te "wzorki" to są wżery, to konus do wywalenia.

Napisano

bieżnia i miska też mają wżery ale delikatne ...   da się to jakoś zreanimować nie kupująć całej piasty ??     A gdzie mogę kupić takie częśći zamienne ???  

IMG_20181228_180332.jpg

Napisano

Bieżnia i konus powinny być idealnie gładkie, tyle. Można całość przejechać włókniną ścierną, ale praktycznie nic to nie da. O ile konus da się dokupić o tyle miska jest integralną częścią piasty. 

Dynamo jest niezbędne? Jeżeli nie, to ja bym kupił nowe koła.

Napisano
1 minutę temu, radeonik napisał:

będę kombinował

Tu nie ma co kombinować tylko zrobić kompletny serwis roweru. Suport i tylna piasta. Sprawdzić stan napędu, uważam że zajechany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...