DawidK Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Hej u mnie fajnie się układa. Jak w innym temacie wspominałem mam możliwość wymiany na lepsze rzeczy. I tak mam plecak Camelbacka i od kilku dni okulary Uvexa. I teraz chciałbym trochę rower ulepszyć. Przy kupnie roweru nie miałem takiej wiedzy, teraz trochę lepsza jest i żałuję że lepszego amorka nie wziąłem przy składaniu, ale sprzedawca polecił mi taki to zaufałem. Amortyzator mam SR SunTour NRX olej sprężyna blokada na kierownicy. I generalnie nie odczuwam różnicy jadać z włączonym czy zablokowanym, potrafi nieźle mnie przetrzepać. Problemem może być waga bo zawsze jak na faceta niski byłem i waga zaczynałem z gdzieś 55 kg teraz około 65 kg. Przez sport się wyrobiłem i to u mnie plus. Sport też w wielu aspektach pomaga mi jako niepełnosprawnemu.I pytając najpierw tutaj Activia mi polecił Suntour NRX S-RLR LITE. Gdzieś około 1 tyś. A teraz jest jeszcze opcja Z Mtb 27,5. Bo podbno wielkość ta sama co 29 w crosie i nie zmienia geometrii. Z Suntoura polecił mi Suntour Raidon. A na innym forum polecili mi RockShox xc 30 lub 32 lub Recon. I można je gdzieś za 700 zł wyrwać. Zyskuję ponoć niezły amor o nie drogim koszcie eksploatacji na czym mi też zależy. Jedyny minus jak coś u nas w necie szukałem ciężko pod V-brake 27,5 znaleźć i zwykła główka nie Tapered. Activia ma Sountour. I zastanawiam się czy jest wersja gdzie można w razie czego w przyszłości tarcze zamontować. Używał ktoś takiego rozwiązania? Co sądzicie Więcej opinii, rozeznania się przyda. Będzie różnica do obecnego amortyzatora? I czy w ogóle jest sens? Może jakieś jeszcze inne typy macie. Pozdrawiam i życzę fajnych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Amortyzator 27,5 pod v-brake to naprawdę egzotyka. Zastanów się czy nie lepiej sprzedać rower w takim kształcie w jakim jest, nie robić z niego lepiszcza i rozejrzeć się za czymś innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Amortyzator 27,5" ma dolne lagi o kilka mm niższe w porównaniu do dolnych lag w NRX-ie. NRX-a dostaniesz dwie wersje tj: piwoty/tarcza lub tylko pod tarcze. Dolne lagi można sobie bez problemu zmieniać Amortyzatory MTB występują juz tylko pod hamulce tarczowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidK Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 ACTIVIA dzięki, a co sądzisz jest sens odczuję różnicę ja zmienię na NRX jest sens? Dokumosa Na razie nie mam kasy na nowy tu masz specyfikację mojego roweru tu na forum: https://www.forumrowerowe.org/garage/ve/garage/vehicle/5594-rower-na-ramie-muesinga-twinrod-lite/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 No to jesteś skazany na powietrzny amortyzator TREKINGOWY. Minimum to NRX-E. Ew. coś z RockShox'a np. Paragon Gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidK Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dokumosa Dzięki widocznie tak. Generalnie jak na rok 2014 i cenę 3 tyś to mam dobry rower. Ja miałem sprzedawcę poleconego z tego forum i z innego i nie żałuję. Brak wiedzy w tedy mniej więcej napęd, osprzęt rozróżniałem. I w tej cenie więcej miałem niż rowery seryjne, głównie do Unibke Zethosa porównywałem . Dopiero po kupnie ktoś zwrócił uwagę, że lepszy mógłby być i jazda to potwierdziła. A z drugiej strony ciężko w tej cenie mieć wszystko dobre, jak i tak już więcej miałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.