TheJW Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 W przypadku Canyona to niestety tylko przerzutka. Manetka jest GX. Rurki aluminiowe, tak samo jak koła - ale te są przynajmniej bardzo dobre i na szerokich obręczach. Cannondale nie jest jednak gorszy od innych gigantów (najnowsze kolekcje): - Trek Procaliber 9.8 SL, w zależności od malowania (WTF?), kosztuje 17 599-20 299 zł. Jest na GX i SIDzie z Motion Control. Modelu na X01 nie ma. - Specialized Epic Hardtail Expert, 17 299 zł. GX, ale za to SID z Brainem. Za Epica HT Pro na X01 trzeba już zapłacić 23 599 zł. Oba powyższe mają węglowe obręcze, chociaż znając Treka i jego fabryczne koła niekoniecznie musi być to zaletą. Ciekawe są też "ulepy" od BMC. Trochę mniej popularne u nas marki: - Orbea Alma M10, 19 999 zł. X01, fajny wideł. Ale z kołami, to niezły żart moim zdaniem. - Ridley Ignite CSL, 3999 ojro, polskich cen nie widzę, ale pewnie około 20 000 zł. Paskudztwo na X01.
arek_wro Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 Odnośnie Canyona, to pisałem o modelu CF SL 8.0 Pro Race, a ten ma manetki X0, karbonową sztycę, karbonową korbę i karbonowe koła (Reynoldsa), więc ospzętowo jest porównywalny z FS-i 2. Ale masz rację, jest to raczej wyjątek.
TheJW Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 Mój błąd, nie sprawdziłem tylko zdałem się na swoją pamięć. Coś mi się pomieszało, że CF SL 7.0 Pro Race tyle kosztuje, ale przecież sam chciałem go kupić, a takiego budżetu nie miałem. CF SL 8.0 w tej cenie wymiata bez dwóch zdań.
Sabarolus Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 No cóż oddać trzeba jednak, że i na Treka i na Speca na pewno jest do dostania 20% rabatu, szczególnie przy tak wysokich modelach. Nie wiem jak z Cannonem. Wtedy te ceny, choć nadal wysokie, to normalnieja.
TheJW Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 20% może i jest osiągalne, ale przed lub po sezonie, kiedy dostępność modeli i rozmiarów nie jest taka, jak w jego szczycie. W sezonie taki rabat, to chyba tylko po znajomości. Zwykle spotykam się z rabatami 10-13%. Ale fakt, z takim rabatem te rowery wydają się bardziej "ludzkie". Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że na inne, katalogowo tańsze rowery, też dostaniemy rabat... Tak to już jest z tymi rowerami, że trzeba albo wywalić kupę kasy i kupić to, co podpowiada serce, albo spędzić trochę czasu na porównywaniu specyfikacji i szukaniu sklepu z najlepszą ceną na ten "najrozsądniejszy" sprzęt.
Sabarolus Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 ... a potem stopniowo wymieniać to co nam nie odpowiada...
sero2004 Napisano 26 Grudnia 2018 Autor Napisano 26 Grudnia 2018 Ok najlepiej zróbmy poprostu porównanie : Rama : Cannondale , Trek , Spec , Canyon Widelec : Ocho , Sid Wg mnie pod względem ramy i widelca Cannondale wypada najlepiej
Mod Team durnykot Napisano 27 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 27 Grudnia 2018 11 godzin temu, sero2004 napisał: Wg mnie pod względem ramy i widelca Cannondale wypada najlepiej Argumenty za ramą Cannona? Lub przeciwko Treka, Speca?
woojj Napisano 27 Grudnia 2018 Napisano 27 Grudnia 2018 8 godzin temu, durnykot napisał: Argumenty za ramą Cannona Współpraca z leftym i sam ocho asymetryczna rama Szybki montaż/demontaż koła Lekka rama - tu nie ma przewagi, bo wszyscy wielcy mają taką Kozacki wygląd- jedyny w swoim rodzaju
Sabarolus Napisano 27 Grudnia 2018 Napisano 27 Grudnia 2018 W jaki sposob rama Cannona może lepiej pracować z Leftym?! To pewnie takie samo pieprzenie jak to, że silnik Fiata to tylko na oleju Selenia będzie prawidłowo pracował. Bzdury. Wygląd kwestia gustu, ale mnie akurat zupełnie nie podchodzi i Canyon zjada go na śniadanie i mlekiem popija w tej kwestii. Mowa o ramie.
Mod Team durnykot Napisano 27 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 27 Grudnia 2018 Zaczynamy od nowa...... 37 minut temu, woojj napisał: Współpraca z leftym Każda rama będzie współpracowała z Ocho 37 minut temu, woojj napisał: asymetryczna rama Jaki z tego benefit w normalnym użytkowaniu? Sztywność? Kto w rowerze za 10k zwraca uwagę na 5% wzrost sztywności? Asymetryczną ramę ma np Trek Stache, gdzie wynika to z faktycznej potrzeby i daje faktyczne , widoczne w normalnej jeździe bonusy.. Masz może tego typu argument? 37 minut temu, woojj napisał: Szybki montaż/demontaż koła Pytanie j/w. 37 minut temu, woojj napisał: Kozacki wygląd- jedyny w swoim rodzaju W którym miejscu? Wygląd jedyny w swoim rodzaju ma Dogma ,rowery Evil , Marin Wolf Ridge czy wspomniany Stache albo rowery Liteville Konkludując- za worek monet dostajemy mocno wątpliwe "niespotykane" dodatki w liczbie zero ( dotyczy ramy ). Jedynie zgodzę się z faktem, że Lefty jest super widelcem.
clavdivs Napisano 27 Grudnia 2018 Napisano 27 Grudnia 2018 Nie miesza się ogórków z dżemem. Dlatego chętny na leftego weźmie cannondale. Przy tym rama jest całkiem fajna. Durnykot wygląd canondala i lefty to jednak legenda. Moja siostra która nie zna się na rowerach powiedziała do mnie " o widziałam w Warszawie rower z tą jedną noga" odrazu wiedziałem o jaki jej chodzi. P.s Taki sam worek pieniedzy za treka, speca,canyona dostajesz coś wiecej?
arek_wro Napisano 27 Grudnia 2018 Napisano 27 Grudnia 2018 Od Treka i Speca faktycznie wiele więcej nie dostaniesz. Natomiast od Canyona, Scotta czy Gianta już tak. Ale jeżeli Lefty jest w stanie zrekompensować komuś braki w pozostałych elementach osprzętu, to czemu nie. Mam wrażenie, że autor tematu i tak już decyzję podjął
sero2004 Napisano 28 Grudnia 2018 Autor Napisano 28 Grudnia 2018 Wlasnie mam coraz wiecej przemyśleń na temat tego roweru . Licząc dodatkowe koszty czyli wymiana hamulców napędu kół wyjdzie duzo . Zastanawiam sie czy nie pójść w stronę scotta lub canyona . Jednak troche boje sie tych firm ze względu na gwarancje Przydałoby sie podliczyc koszty ale 5000zl raczej nie wystarczy :(
pdz Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Z doświadczenia Kolegów wiem, że jak pójdziesz na przykład w Scott i będziesz wierny marce, będziesz serwisował to inaczej patrzą w przypadku ewentualnej gwarancji. Sam w tym roku miałem kupić Spark RC 900 Team, niestety finanse nie pozwoliły a Kolega który mnie namówił na Sparka wymienił starego Sparka na kolejnego, już trzeciego, żona i córka także mają Scott, nie słyszałem aby miał jakieś problemy. Co do Cannondale, to miałem Kolegę z maratonów, kupił nówkę sztukę , pierwszy maraton, nie jakiś wymagający , Poland Bike , wyłamał się hak i nie uznali gwarancji, mimo, że gdzieś tam w necie krążyły takie przypadki jak jego. Oczywiście nie wyłamał go zaczepiając o coś, taka przypadłość. Niedawno po 3-4, może 5 latach od tej sytuacji sprawa cały czas w sądzie ... Zastanawiałem się nad Trek ale za 20.000 dostaję delikatnie mówiąc biedne wyposażenie a w Scott czy Canyon całkiem fajny rower do jazdy za 15.000-18.000 a w Treku dawali mi od tych 20.000 czy 21.000 kilka stówek rabatu w Scott za katalogowego Sparka RC 900 Team można jeszcze sporo rabatu dostać od 15.500. Moim zdaniem Trek, Spec, Canon mają mocno zawyżone ceny, co pozwala im czasami uznać uszkodzenia, które wynikały ze złego użytkowania, także miałem Kolegę, który miał Superfly, kupił rozmiar na granicy, sztyca była na granicy wysunięta i pękła podsiodłowa ... wymienili mu ramę dodatkowo na większy rozmiar.
Sabarolus Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 1 godzinę temu, sero2004 napisał: Wlasnie mam coraz wiecej przemyśleń na temat tego roweru . Licząc dodatkowe koszty czyli wymiana hamulców napędu kół wyjdzie duzo . Zastanawiam sie czy nie pójść w stronę scotta lub canyona . Jednak troche boje sie tych firm ze względu na gwarancje Przydałoby sie podliczyc koszty ale 5000zl raczej nie wystarczy Przede wszystkim zacząłbym od poszukania dobrego sklepu, z dobrymi opiniami i tak zakupił rower. Dobry sklep zawsze pomoże w przypadku problemów. Nawet jeżeli miałbyś po rower jechać 400km to przy takiej cenie warto.
arek_wro Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 3 godziny temu, sero2004 napisał: Wlasnie mam coraz wiecej przemyśleń na temat tego roweru . Zawsze można zrobić tak: Otwierasz Excela i wypisujesz 10-15 kryteriów, które mają dla Ciebie znaczenie przy wyborze roweru. Na przykład cena, amortyzator, koła, napęd, wygląd, warunki gwarancji, itd. Każdemu z kryteriów przydzielasz wagę, współczynnik między 1 a 99%, tak aby ich suma dla wszystkich kryteriów była równa 100%. Im ważniejsze dla Ciebie dane kryterium tym dostaje wyższy współczynnik. Następnie dla np. trzech wybranych rowerów oceniasz każde kryterium w skali od 1 do 10, gdzie 1 to beznadziejnie, a 10 to best in class. Na koniec sumujesz iloczyny wag i ocen dla wszystkich kryteriów i masz swoją własną, indywidualną ocenę końcową każdego roweru
TheJW Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Ja tak zrobiłem. Stosowałem system 0-0,5-1 pkt. I...tylko mi to bardziej komplikowało sprawę. Miałem co prawda tylko dwa rowery w tym zestawieniu, resztę odrzuciłem wcześniej. Ale faktycznie jest to dobra metoda, żeby mieć wszystko w jednym miejscu i nie skakać między kartami w przeglądarce.
pdz Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Ja zrobiłem inaczej. Zestawiłem rowery i ceny , później dopisałem co docelowo i za ile trzeba wymienić , tak drogą eliminacji został najtańszy ale nie w zakupie ale finalnie z modami.
arek_wro Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Wariantów takiego porównania jest wiele. Zaletą wspomnianego przeze mnie jest to, że możesz wpisać kryteria niefinansowe jak kolor ramy (jeśli to dla kogoś ważne) lub "kultowość amora" i dać Cannonowi 10 pkt za Leftiego, a konkurentom np. po 3 pkt za SIDa
woojj Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Che che..... a gdzie emocje w tym wszystkim..... toć to +300 ;-))) A tak na poważnie. Cenię scotta za podobny wkład w historię. Bo to pierwsza wielka marka która zaistniała na naszym rynku. Ale jakoś tak wybierając sercem, a nie portfelem brałbym FSI. Bo jest jedyny w swoim rodzaju- inny. Jeśli ja miałbym wybierać rower marzeń na dziś- to byłaby to stalówka ręcznie zbudowana dla mnie..... może na leftym ;-)))
Waza Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Muszę się zgodzić z powyższym, chociaż wcześniej kilka razy pisałem że IMO wybór F-Si 4 jest nieekonomiczny. Ale rowery to dla większości z nas pasja a nie arkusz excel'a, sam kiedyś kupiłem Taurynę chociaż za te same pieniądze mógłbym mieć "więcej roweru w rowerze". I nie żałuję swojej dawnej decyzji, tylko że autor tematu zadał pytanie: czy ten rower opłaca się kupić (w domyśle: do ścigania), i stąd moim zdaniem cała ta dyskusja. Bo bezsprzecznie Cannon z Lefty'm fajny jest, ale czy zapewni takie same, albo lepsze wyniki w zawodach w stosunku do innych dobrych rowerów? Wątpię, niestety
woojj Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Teraz, Waza napisał: Bo bezsprzecznie Cannon z Lefty'm fajny jest, ale czy zapewni takie same, albo lepsze wyniki w zawodach w stosunku do innych dobrych rowerów? Wątpię, niestety Oj zaczynamy niebezpiecznie lawirować. Żaden sprzęt nie wygra za nas wyścigu. Noga, trening, przygotowanie to klucz. Reszta to dodatek- od nas zależy jak piękny on będzie. Znam wielu przebierańców na rowerach za 20 tys, jak i takich którzy na rowerach z lat 90 demolują tych pierwszych. Czy XTR/XX1 pozwala wygrywać??? Ale to historia na inny wątek ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.