Skocz do zawartości

[rower do 10000] Cannondale FSI 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, durnykot napisał:

Tylko Lefty ma ślizgi bazujące na łożyskach igiełkowych ( większa czułość ) , zintegrowaną oś koła

To brzmi już konkretnie... 

odwróconą konstrukcja zapewniająca większą sztywność.

Myślę, że to nie jest tylko kwestia odwróconej konstrukcji, bo gdyby tylko fakt odwrócenia konstrukcji dawał większą sztywność to RS 1 nie miałby problemu ze sztywnością.

Tylko tyle .....lub aż...

No i +10 punktów do lansu na dzielni, bo nie ma na rynku innego tak wyglądającego amorka :teehee:

• Mod Team
Napisano
10 godzin temu, Alsew napisał:

bo gdyby tylko fakt odwrócenia konstrukcji dawał większą sztywność to RS 1 nie miałby problemu ze sztywnością.

RS1 ma dwie , dosyć wątłe golenie z zwykłym prowadzeniem ( ślizgi ). Lefty ma jedną goleń ze zintegrowaną osią koła, więc nie ma się co wyginać. Inna sprawa ,ze wg Canonna Ocho jest mniej sztywny niż stary Lefty. 

Konkludując, o ile Canon mnie bardzo przekonuje wizją amorka , to ich ramy nie są super wyjątkowe. Zresztą obecnie cieżko wymyślić coś nowego w ramach HT.

Napisano

Właśnie ciężko coś wymyśleć w HT, ale spojrz na szczegóły ramy w F-SI.

Symetryczny zaplot koła tylnego, każdy kto zaplatał koła doceni ten pomysł. Jest dużo łatwiej zbudować sztywne mocne koło.

Mocowanie hamulca flat mount, żadnych gwintów które można uszkodzić.

Szybka wymiana koła przy sztywnej osi, też prosty ale bardzo przemyślany system. Na pewno nie jest, bez znaczenia przy wyścigu.

Dodaj do tego 900g ramy i leftego, otrzymasz jeden z najciekawszych framsetów w XC.

• Mod Team
Napisano
4 minuty temu, clavdivs napisał:

Symetryczny zaplot koła tylnego, każdy kto zaplatał koła doceni ten pomysł. Jest dużo łatwiej zbudować sztywne mocne koło.

Owszem, ale dla przeciętnego użytkownika może to powodować problemy przy ewentualnej wymianie koła.

5 minut temu, clavdivs napisał:

Ale dodatkowy adapter konieczny przy montażu standardowego zacisku. 

Można oczywiście napisać, że szczegóły robią robotę, ale IMO nie wyróżnia to diametralnie tej ramy na tle innych.

Napisano
6 minut temu, clavdivs napisał:

Ile razy uszkodziłeś gwint mocowania? Kupując rower za 10+ tys. umiesz sobie przykręcić poprawnie zacisk, albo zlecasz to serwisowi.
Rozwiązanie fajne, ale nie zachwycałbym się nim aż tak bardzo - to kolejne dwa punkty w teorii osłabiające konstrukcję.

10 minut temu, clavdivs napisał:

Szybka wymiana koła przy sztywnej osi, też prosty ale bardzo przemyślany system. Na pewno nie jest, bez znaczenia przy wyścigu. 

Serio...? :D To taka innowacja? Myślałem, że w momencie wprowadzenia szybkozamykacza wymiana koła przestała być wyzwaniem... Sztywna oś to standard (chociaż w Cannondale bywało z tym różnie... ;)).

13 minut temu, clavdivs napisał:

Jeśli zaplatasz koła na gównianych komponentach, to się z Tobą zgodzę. W przypadku dobrych gratów ten argument można sobie o kant...kuli obić. ;)

Napisano
21 minut temu, clavdivs napisał:

Dodaj do tego 900g ramy i leftego, otrzymasz jeden z najciekawszych framsetów w XC.

Niezupełnie tak, 900g mają ramy Hi-MOD BallisTec Carbon od modelu F-Si Carbon 1 wzwyż (w rozm. M), natomiast omawiany w temacie model F-Si Carbon 4 ma ramę  BallisTec Carbon o wadze 1100g i aluminiowego Lefty'ego o nieznanej jeszcze obecnie sztywności. Ale w pełni się z Tobą zgadzam, że jest to ciekawa propozycja jeżeli traktować rower jako dawcę framesetu. I jeżeli ma się w dotychczasowym rowerze wysokiej klasy napęd, sterowanie, hamulce, ewentualnie też kokpit, siodło i opony w dobrym stanie, to po zamianie części i po złożeniu lekkich kół do Cannona, autor wątku może mieś fajnego wycinaka XC, a ze starego roweru plus graty z Cannona złożyć mocną treningówkę/zimówkę. Natomiast kupowanie tego roweru po to, żeby od razu zainwestować grube tysie w napęd, hamulce, koła, opony, kokpit, moim zdaniem jest po prostu nieopłacalne.

Napisano

Durnykot

1. Przeciętny użytkownik raczej nie kupuje cannona. 

2. Adapter to nie problem.

3. Cannon może nie wyróżnia się, ale na rowerze się jeździ, a to nie jest plebiscyt na wyróżnienie się. Zazwyczaj przekombinowane konstrukcje nie podbijają rynku. Dlatego cannon trzyma się tradycyjnej geometrii w rowerach szosowych, bo nic lepszego nie wymyślono. 

TheJW

1. Wolę wkręcać śrubę w adapter, a nie w ramę za kilka tyś, mimo że nie mam problemów z mechaniką. Osobiście uważam, że ten standard spotkasz w każdym rowerze w ciągu najbliższych lat, bo jest genialny.

2. Od wprowadzenia sztywnych osi, pojawiał się problem szybkiej wymiany koła, bo musiałeś wyciągnąć oś. Tutaj koło zdejmujesz nie wyciągając osi. Kolejny moim zdaniem świetny patent. Też bym wprowadził w wszystkie rowery :).

3 Symetryczne koło zawsze będzie wytrzymalsze, lub łatwiejsze do wykonania od niesymetrycznego, niezależnie od tego jakich użyjesz komponentów.

Waza 

Dzięki za sprostowanie. Osobiście 1100 gram uważam za niezły wynik. 900g to jakiś kosmos w XC" Nawet szosówki z ramą 900g to nie są przeciętne rowerki.

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, clavdivs napisał:

Przeciętny użytkownik raczej nie kupuje cannona. 

Bo?

Adapter to nie problem.

Teoretycznie tak, ale ilośc dostępnych hamulców MTB w tym standardzie jest obecnie żadna, więc sensowność rozwiązania jest mocno dyskusyjna.

1 godzinę temu, clavdivs napisał:

Osobiście uważam, że ten standard spotkasz w każdym rowerze w ciągu najbliższych lat, bo jest genialny.

Dla przypomnienia- Flat Mount został pierwotnie wprowadzony w rowerach szosowych. Poza tym nie widzę tego w rowerach AM/Enduro/DH przy czterotłoczkowych zaciskach ,które są coraz popularniejsze nawet w XC. Ale zobaczymy ....

ale na rowerze się jeździ, a to nie jest plebiscyt na wyróżnienie się.

Wydawało mi się, że mówimy cały czas o wyróżnianiu się w technologiach i rozwiązaniach, a nie wyglądzie.

• Mod Team
Napisano
Teraz, clavdivs napisał:

Bo przeciętny rowerzysta zadowoli się rowerem poniżej 10k.

Spore uogólnienie. Przeciętnym rowerzystą jest ponad połowa forumowiczów, z których wielu ma droższe rowery. Choć zależy ,kogo masz na myśli pisząc o przeciętnym rowerzyście.

Napisano
8 godzin temu, TheJW napisał:

Jeśli zaplatasz koła na gównianych komponentach, to się z Tobą zgodzę. W przypadku dobrych gratów ten argument można sobie o kant...kuli obić. ;)

Widzę tutaj nutę zazdrości! Kolega kupił 'zwykłego' Scotta i jakoś ciężko mu dostrzec, że diabeł tkwi w szczegółach... mogę się założyć, że gdyby to Scott miał to wszystko czym wyróżnia się ten Canon, to byśmy mieli tu już elaborat na ten temat - mimo że rower jeszcze w kartonie :P

Napisano

Nie kupił, nie kupił. :)

Ale skoro już zacząłeś ten wątek, to fakt, Scott również ma kilka patentów, którymi się chwali i wyróżnia. Ma je również Canyon, Spec i inni. Ich główna wartość, to wartość marketingowa. 

Jeśli nie zrozumiałeś tego, co napisałem o kołach, to po prostu się nie wypowiadaj. Wiem, że lubisz zaczynać gównoburze i zawsze musisz być anty temu, co napiszę, dlatego od dawna mam Cię w ignorowanych. I żałuję, że podejrzałem ten post...

Odniosę się do tej zazdrości - szukając roweru przeglądałem również ofertę Cannondale i była to jedna z tych najszybciej zamkniętych stron. Powody zostały podane przez kolegów wyżej. Więc czemu miałbym być zazdrosny o coś, co sam odrzuciłem na początku selekcji? :D

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, woojj napisał:

parę osób doczytało i już ten cannondale to już nie taka kupa.

Co nie zmienia faktu ,że z ekonomicznego punktu widzenia nie jest atrakcyjny.

Napisano

Wskaż proszę gdzie kto pisał, że to kupa? To jest świetny rower, tylko cena jest mniej świetna. Rower to nie tylko rama i widelec, ale również koła i napęd, które, akurat w tym modelu są z niskiej półki, całkowicie nieproporcjonalnie do ceny. I wokół tego tczy się dyskusja. Rama jak rama - w hardtailu nikt koła na nowo nie wymyśli. Każdy z dużych producentów ma ciekawe rozwiązania. Wartość dodaną daje widelec (choć też nie dla każdego). Reszta jest bardzo słaba jak na rower za 10k ot co. 

Patrze na takiego Canyona i widzę, że podobnej klasy osprzęt, ale z lepszymi kołami mam w rowerze za 7.800:

https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/2019/exceed-cf-sl-6-0-pro-race.html

Canyon, też ma świetną ramę. Jeżeli uważasz, że gorsza od tego FSI to napisz konkretnie w czym, ale bez gadania typu "bo Cannondale to Cannondale".

Napisano
Teraz, durnykot napisał:

Co nie zmienia faktu ,ze z ekonomicznego punktu widzenia nie jest atrakcyjny.

Teraz, Sabarolus napisał:

słaba jak na rower za 10k ot co

....śledzę tę markę troszkę i odkąd pamiętam tak było. Rowery tego producenta często pozostają po prostu króliczkiem ;-))) 

Napisano

Przykładem hamulce i manetki SLX w Jekyllu za prawie 19k... Stąd też opinie wielu osób, czy to co Cannon oferuje jest warte takiej dopłaty...

Co sztywności Lefciaka Ocho - z ciekawości przeczytałem jego test na PinkBike - artykuł zresztą polecam. Autor opisuje go jako zbliżonego do topowych widelców konkurencji czyli SIDa i Foxa 32 w tym aspekcie. Innymi słowy sztywność Ocho to nie jest cecha, która wysuwa się na pierwszy plan.

Napisano
10 minut temu, Sabarolus napisał:

Canyon, też ma świetną ramę.

....nie o tym jest ten temat. 

Już wcześniej wspominałem cannondale ma swoje rozwiązania które grupują go w topie rowerów xc, ale jest od nich droższy od konkurencji o jakieś 20%. Czy warto dopłacić???? Nie wiem, ja za tę inność bym dołożył.

Teraz, Sabarolus napisał:

Co sztywności Lefciaka Ocho - z ciekawości przeczytałem jego test na PinkBike

https://bikerumor.com/2018/05/24/suspension-tech-inside-the-lefty-ocho-cannondales-uniquely-smooth-precise-xc-fork/

Mamy wiele różnych testów....które nie dyskryminują tego widelca. 

Napisano
24 minuty temu, woojj napisał:

....nie o tym jest ten temat. 

Temat jest o Cannondale FSI i  tym jak inni się na niego zapatrują. Jak chcesz dokonać oceny nie dokonując porównań z innymi rowerami?!!

• Mod Team
Napisano
43 minuty temu, woojj napisał:

Już wcześniej wspominałem cannondale ma swoje rozwiązania które grupują go w topie rowerów xc, ale jest od nich droższy od konkurencji o jakieś 20%. Czy warto dopłacić???? Nie wiem, ja za tę inność bym dołożył.

Sęk w tym, że patrząc na zależność cena=osprzęt dopłacanie za ową inność jest dyskusyjne. Ale oczywiście nikt nikomu do portfela nie zagląda ( tak mówią ). Poza tym praktycznie każda marka, która ma rowery w World Cup XC może powiedzieć/napisać ,że ich modele są w topie XC. Nawet Kross. 

Idąc tym tokiem można napisać ,że Kross jest na tej samej półce co Cannon. 

Sztywność amorka jest mocno przereklamowanym parametrem, co zresztą widać w tekście Bikerumor , gdzie dowiadujemy się ,że Cannon zmniejszył sztywność skrętną Ocho o 14%, bo poprzedni Lefty był zbyt sztywny dla niektórych, ale ciągle Ocho ma większą sztywność wzdłużną niż SID czy Fox. Rozpatrywanie amorka tylko pod kątem sztywnosci jest mocno niemiarodajne.

54 minuty temu, woojj napisał:

nie o tym jest ten temat. 

Niestety dla Canona temat jest właśnie o tym, co można przeczytać w pierwszym poście. Dlatego wpis o Canyonie jest bardzo na miejscu.

W dniu 19.12.2018 o 20:43, sero2004 napisał:

Bardzo Was proszę o poradę czy ten rower jest wart swojej ceny czy wybrać coś innego

Napisano
Godzinę temu, Sabarolus napisał:

Temat jest o Cannondale FSI i  tym jak inni się na niego zapatrują. Jak chcesz dokonać oceny nie dokonując porównań z innymi rowerami?!!

Jedyne porównanie padło do canyona z rebą, gdzie F-si z Tym samym amortyzatorem to raptem 1000zl więcej, nie wnikam w to czy Cannondale można utargować od ceny katalogowej. Dla mnie to akceptowalne na poziomie dopłacenia do ulubionej marki.

Wątpię aby którykolwiek fan leftego, dokonał by zamiany na rebę. W takim wypadku należy szukać roweru którego baza jest topowa rama i amortyzator pokroju sid. 

Ciężko znaleźć coś poniżej 10k.

Gdy porówna się topowe modele Treka, Speca czy canyona to cannondale nie wypada absurdalnie drogo.

Napisano
W dniu ‎19‎.‎12‎.‎2018 o 21:18, Waza napisał:

Wiele lat jeździłem na Cannonie, więc mam sentyment do marki. Ale patrząc trzeźwo, jeżeli sprzęt ma służyć do ścigania, to za taką samą cenę katalogową możesz mieć Scotta Scale RC 900 Team:

https://www.scott.pl/produkt/811/4908/Rower-Scale-RC-900-Team/

Który od Cannona F-SI Carbon 4 ma lepsze/znacznie lepsze:

- manetki,

- napęd,

- hamulce,

- siodło,

- opony,

Koła w obu rowerach są kupowate (jak w prawie wszystkich rowerach w tym przedziale cenowym), nadają się na zostawienie jako treningówki/zimówki, lub na sprzedaż. Oba rowery zasługują na złożenie/kupienie systemowych lekkich kół.

Scott ma świetnego RS SID'a LR3 Charger, a Cannon nowego lefty'iego. Stary lefty był dwupółkowcem i słynął ze sztywności i czułości w wersji up side down, czy nowy jednopółkowy  lefty jest równie sztywny? Ja tego nie wiem.

IMO, jedynym dużym plusem dla Cannona w zestawieniu tych rowerów jest malowanie ramy, żarówiasty Scott do mnie nie przemawia, chociaż w realu może wygląda lepiej niż na fotkach.

P.S. Na żywo widziałem Scotta Scale 910:

https://www.scott.pl/produkt/811/4909/Rower-Scale-910/

Kolor ramy niecodzienny, ale w moim subiektywnym odbiorze rower wygląda jak 1 mln $. 

Że zacytuję samego siebie :P

Napisano
44 minuty temu, clavdivs napisał:

Gdy porówna się topowe modele Treka, Speca czy canyona to cannondale nie wypada absurdalnie drogo.

Topowy model F-Si na XX1 jest droższy od topowego modelu Canyona na XX1 o 10.000 zł  :) 

Jak wziąć fulle Canona i Canyona na XX1, to różnica jest 17.000 zł :) 

Napisano

Jak zrezygnujesz z złotej kasety i łańcucha, (którą po jednym sezonie wywalisz) i wybierzesz tańszy model Cannona, to już nie będzie szokującej różnicy. Model na XTR też ma niższą różnice niż 10tyś. 

Fs-I 2 na X0 to już ma porównywalną cene do canyona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...