Vector Napisano 19 Grudnia 2018 Napisano 19 Grudnia 2018 Witam wszystkich Składam rower na ramie z tematu - Author Traction 27.5, chciałbym zapytać co bardziej doświadczonych kolegów odnośnie kilku kruczków technicznych - pierwszym jest wybór amortyzatora, coś w granicach powiedzmy 1500 zł, na sztywnej osi z przodu. Powiem szczerze, że mam spory młyn w głowie, wybór w cale nie jest przesadnie wielki, co byście doradzili sensownego w tych granicach? Sam nie wiem w którą stronę patrzeć, czy znowu RST, ROck Shox, Manitou... Pomożecie? Rower będzie służył do ostrego napinania po lesie i normalnej codziennej jazdy, ale nie będę się ścigał.
cervandes Napisano 19 Grudnia 2018 Napisano 19 Grudnia 2018 Rebę kupisz za półtoraka a nawet mniej. Zerknij w piwnicyrowerowej. https://piwnicarowerowa.pl/rock-shox-rockshox-reba-rlt-27-5-2016,3,39,2053 Będzie pasowała idealnie kolorkami pod ramę, ona ma te żarówiaste akcenty. A piwnicę polecam, sam mam amorek od nich.
Vector Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Napisano 19 Grudnia 2018 12 minut temu, cervandes napisał: Rebę kupisz za półtoraka a nawet mniej. Zerknij w piwnicyrowerowej. https://piwnicarowerowa.pl/rock-shox-rockshox-reba-rlt-27-5-2016,3,39,2053 Będzie pasowała idealnie kolorkami pod ramę, ona ma te żarówiaste akcenty. A piwnicę polecam, sam mam amorek od nich. Hm, dzięki Cenowo super, za tyle nigdzie nie znalazłem, nie wiem nawet teraz czy dalej szukać bo cena mi się wydaje super, a poza tym masz rację, do ramy wejdzie w kolor idealnie, tak czytam i czytam te testy i generalnie zawias chwalony...
cervandes Napisano 19 Grudnia 2018 Napisano 19 Grudnia 2018 Lisek będzie czulszy, ale bardziej wiotki i droższy w serwisie. Reba jest lekka, prosta w serwisie i sztywniejsza. Możesz jeszcze SIDa szukać, urwiesz coś z wagi odrobinę, zyskasz na sztywności ale SID to raczej ścigancki amor. Manitou w tej cenie nie wiem czy znajdziesz z goleniami 32mm a to istotne ze względu na sztywność. RST? E.... Ble. Suntour to pewnie jakiś Aion by się dało kupić ale czy warto? To tylko ciut odelżony Epixon, pracuje podobno tak samo a Epixona to masz w budżecie 700pln (na takim sam jeżdżę). No i jeszcze z egzotyki znajdziesz Marcoka 320 LR, są dwie oferty na alledrogo. Ale z częściami do tego i serwisem nie tak kolorowo jak do wszędobylskiej Reby czy Suntoura. Mnie korci ciut zmiana żeby na lepszy amorek zmienić mojego Epixona i jedyne co by w grę wchodziło to Reba/SID/Fox. Tyle tylko, że na SIDa to trzeba zapolować, mieć szczęście i wydać tego półtoraka. Rebę kupujesz od ręki za kwotę mniejszą. PS https://allegro.pl/marzocchi-320-lr-lcr-27-5-100mm-taper-nowy-i7720594230.html PPS. O, tu jest mój Epixon. Cena znakomita jak na powietrzny amor na 32mm goleniach z 15mm ośką. Brak blokady w manetce. No i na sucho on pracuje średnio, swojego otworzyłem, wyczyściłem, zalałem olejem po 10ml na goleń + 5ml przekładniowego w komorę powietrzną i jestem bardzo zadowolony. https://piwnicarowerowa.pl/sr-suntour-epixon-xc-air-27-5-120-taper-qr15,3,1242,2479
Janu_sz Napisano 19 Grudnia 2018 Napisano 19 Grudnia 2018 27 minut temu, cervandes napisał: Epixona to masz w budżecie 700pln (na takim sam jeżdżę). I jak się to sprawuje ? Sam szukam czegoś do spokojnej jazdy po lasach, górkach.
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 Dobrze, bez zastrzeżeń. Sztywny, wybiera, anoda nie znika. On z racji filcowych uszczelek i fabrycznego złożenia na smar jest po prostu mniej czuły i nie wybiera liści. Ale mod jaki opisałem sprawia, że działa bardzo fajnie. No ale jest ciężki, ponad 1800gr z tego co pamiętam. Poprawny, tani wideł, ja w rok nakulałem ponad 6 kafli na nim.
woojj Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 11 godzin temu, cervandes napisał: RST? E.... Ble. Seria F1rst jest bardzo wdzięczna. Ma otwarty tłumik olejowy i bebechy rodem z starszych modeli Manitou. Tani serwis i łatwość tuningów. Można je mieć za około 1 tys zł. Manitou też jest OK. Poziom Rockshoxa i Foxa.
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 No właśnie, Firsta można mieć za tysiąc złotych. Czy jest sztywniejszy od Epixona? Czy jest lżejszy? Czy pracuje lepiej? Żadne z trzech a jest droższy o 300 i więcej pln.
woojj Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 First to bardzo niedoceniany widelec. Ma naprawdę świetnie działający otwarty tłumik z bardzo prostą konstrukcją i możliwością tuningu. Pracuje moim zdaniem lepiej od suntoura. Co do sztywności - nie da się tego wyczuć, a waga chm.... oba ważą około 2 kg. Zapytam przekornie- wolisz mieć tłumik z otwartą kąpielą olejową czy kartusz- chyba nawet nierozbieralny???? Tu jest ta różnica.
rzezniol Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 3 godziny temu, woojj napisał: Zapytam przekornie- wolisz mieć tłumik z otwartą kąpielą olejową czy kartusz- chyba nawet nierozbieralny???? i w związku z: 16 godzin temu, cervandes napisał: zalałem olejem po 10ml na goleń Kolega @cervandes jest na najlepszej drodze do tego aby się przekonać co jest lepsze Pozdrawiam
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 No tak, zapomniałem, że tym co zalewali po 20-30ml i więcej brakowało przestrzeni i niszczyli tłumiki przy dobiciu. Wiecie co? Rok za mną, nic się nie stało, w środku czyściutko. Już dwa razy zaglądałem do środka. Także nie dramatyzuj @rzezniol
rzezniol Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 @cervandes, nie dramatyzuje ... i mam wrażenie że nie do końca poznałeś mechanizm prowadzący do uszkadzania się kartridża w Suntourach. Nie przestrzeń przy dobiciu ma tutaj znaczenie ;). Dobrym wyznacznikiem jest jest sprawdzenie skoku tłumika nowego i twojego po tych "6`ściu kaflach". Co do samego porównania Firsta do Epixona ... miałeś oba czy wnioski wyciągasz na podstawie jakiści Capy ? Pozdrawiam
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 20 godzin temu, cervandes napisał: Rebę kupisz za półtoraka a nawet mniej. Zerknij w piwnicyrowerowej. https://piwnicarowerowa.pl/rock-shox-rockshox-reba-rlt-27-5-2016,3,39,2053 Będzie pasowała idealnie kolorkami pod ramę, ona ma te żarówiaste akcenty. A piwnicę polecam, sam mam amorek od nich. Teraz tak patrzę i przecie żto jest model na 2016 - ja chciałbym kupić jak najnowszy, czyli tegoroczny, czy jak to za chwilę zeszłoroczny 2018, te RST nie wystepują w macie I jeszcze jedno pytanie do Ciebie cervandes, widzę na zdjęciach, że masz suport z 3 podkładkami, a mufa to 73mm, więc niby powinna być jedna po prawej, zgadza się? Czy to już jest różnica jak masz jeden blat z przdu i daje się aż trzy? MIałem dodać, będę montował Deore XT 3 x 11
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 No bo to podstawowy rower, ma wjechać wszędzie (teren) i na asfalcie też stosunkowo szybko pojechać. Mylę się?
malutki Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 20 godzin temu, cervandes napisał: No i jeszcze z egzotyki znajdziesz Marcoka 320 LR, są dwie oferty na alledrogo. chyba wolałbym kupić nowy z gwaracją, nawet z wysyłką wyjdzie taniej. Serwis nie powinien sprawić większych problemów: https://www.bike-components.de/en/Marzocchi/320-LCR-Remote-27-5-Federgabel-Modell-2017-p56060/ 3x11 masz lepsze stopniowanie, ale zastanów się nad 2x11. wcale tak dużo na prędkości nie stracisz
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 Tylko jak później z ewentualną gwrancją? Dzięki za namiar - cena przystępna, nawet bardzo, pasuje mi generalnie ten amor...Czytałem anglo fora i testy, dość dobrze się o nim wypowiadają. Jest chyba nawet kolega, nie pamiętam czy z tego forum co miał ten wynalazek i zadowolony był...
Alsew Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 18 minut temu, malutki napisał: https://www.bike-components.de/en/Marzocchi/320-LCR-Remote-27-5-Federgabel-Modell-2017-p56060/ 1580 gram za 175 ojro… Kurna gdyby nie to że święta za pasem to sam bym się skusił.
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 W takiej sytuacji nie będę się dalej zastanawiał, wrócę do domu wieczorem to klikam Dzięki malutki za pomoc, mam nadzieję, że to będzie dobry zakup
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 Ahahahha, Ja już wykręciłem Epixona, umyłem i jutro wrzucam na OLXa bo też Marcoka zamawiam. Zyskam 250g i po zmianie pedałków i którejś rurki zejdę na <11kg. Z nieba mi ten amorek spadł @Vector - Traction ma mufę o szerokości 68mm. Stąd 3 podkładki. Zapomnij o 3x, użyj bike gear calculator i policz jakiego napędu potrzebujesz. Ja latam na 1x11 34T bo mając 3x8 z korbą 42/34/24 i kasetą 11-28 wyszło mi, że 1x11 34 -> 11-42 pokrywa mi 100% biegów, które mi są potrzebne. A napęd jeden na to genialne rozwiązanie. Epixona zważyłem, z szyszunią, ośką QR15 i bieżnią sterów mam 1804g @rzezniol - nie miałem firsta, ale sąsiad ma rower Kellys w którym mu czasem grzebię, tam jest First. Tyle tylko, że to koło 26 jest ale jakie to ma znaczenie. Różnicy w pracy nie ma, sztywność nie do wyczucia, za to masa konkretna i cena znacznie wyższa. Nie mam wielkiego doświadczenia ale styczność - owszem. Ile wziąć za 9-cio miesięcznego Epixona? 500pln?
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 cervandes, Ty wiesz, że ja jestem Tobie dozgonnie wdzięczny za tą ramę Tractiona, choć czułem, że i tak go kupię Nie chcę jednego blatu z przodu, serio, będzie mi brakowało na płaskim, jestem tego pewien na 100%
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 Pytanie jakie masz kopytko. Na oponie 2.25 (Mezcal G+) latam po płaskim 30km/h nie używając najmniejszej zębatki z tyłu. Jeździsz szybciej?
Piter233 Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 Zawsze możesz wstawić 2x11. 3x11 to przesada, do napędu 3 blatowego to 9 wystarcza, przy jedenastce to nie ma sensu.
Vector Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Napisano 20 Grudnia 2018 Czasami - owszem, ale nie będę z siebie tutaj robił jakiegoś supermana, tylko pytanie z jaką kadencją machasz wtedy nogami? Osobiście wolę bardziej siłowo aniżeli z wyższą kadencją A tak łopatologicznie? Dlaczego przesada? Teraz mam 3 x 9 i dla mnie jest idealnie, mam przełożenia pod każdy, dosłownie każdy teren, tym samym poszedłem po 3 x 11...
cervandes Napisano 20 Grudnia 2018 Napisano 20 Grudnia 2018 Ale w 3x9 masz teraz koronkę na kasecie pewnie 32T. W 11 rzędowej kasecie będziesz miał 40 albo i 42T a to bardzo duże przełożenie. Trenuj kadencję, to bardzo ważny parametr, gdy jeździ się więcej i dalej. Im szybciej kręcisz tym mniej się męczysz, nie niszczysz stawów, sprzętu... Każdy kto trenuje - kręci szybcutko. A jak kręcę ja? Rejon 90-95. Czasem wyjdę ponad 100 ale takie moje normalne, regularne i najczęstsze obroty to właśnie niecałe 95.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.