Alsew Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A druga sprawa, to ciekawe skąd wiesz że te opony mają 560g? Na pewno obie nie mają identycznej wagi, więc wiadomo że wagi to one nie widziały... A dla Racing Ralpha Performance 27,5 x 2,25 masz np. 685g https://www.cyklomania.pl/schwalbe-opona-racing-ralph-27-5x2-25-performance-tl-ready-addix,id3618.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Wszystko rozumiem. To powinien być zakaz wstawiania rowerów o wadze 11 kg. Ale chociaż był by efekt wow jak by z 11 kg zrobiło się 9,5kg. To najwidoczniej nie chodzi mi o aż tak ekstremalne odchudzanie roweru. Bo mając siodło o wadze 550g na aktualne 280g to jest spore zbicia wagi. A siodła 150g było by może fajne ale nie aż takim kosztem konfortu. I o to mi chodzi w tym temacie. @Alsew a oponę mam 2.10 i na olx patrzyłem dodatkowo to mają rozpiętość wagi od 475-530g real. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Nie można zważyć własnych opon na wadze tylko się patrzy na wagi podane na OLX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Można tylko teraz to jakie ma to znaczenie już. Jak zostałem "zlinczowany" i tak będzie źle jak je zważę. A chcialbym mleko wlać a nie są dedykowane te opony do mleka. Pewnie by trzymały ciśnienie dobrze ale niea 100% pewności jak się nie sprawdzi. Ale to bym musiał spytać znowu jakie mleko jest dobre najlepsze i opony dla mnie tu taj w temacie czy osobnym dziale. Opon tych mi szkoda bo są mało co jeżdzone. Można je pomęczyć dalej a czy z mlekiem czy z dętką wyburzenia należy do mnie. Nie powiedziane że amatorzy jeżdżący rekreacyjnie nie muszą mieć mleka w oponach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Wydaje mi się, że nie zostałbyś zlinczowany gdybyś konsekwentnie dążył do swojego celu, poniekąd związanego z tym działem. Określić swój cel na XXXXg i zacząć go spełniać, nie robiąc z tego nadmiernej debaty. Rozumiem że forum ku temu służy ale to takie trochę lanie wody. Zacznij od najtańszych zmian i onserwuj wagę, rozbierz rower i zważ wszystko z osobna a będzie wiadomo na czym stoisz. I w sumie to tyle, a każdy byłby chyba zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Sporo zważyłem już. A celu xxxxg tak naprawdę nie mam że muszę miec 10500g np. Bo nie wiem czy ono jest realne. I dlatego jest ten temat. Bo odchudzać można rozsądnie mądrze albo no limit. Wolał bym te pierwsze. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 9 godzin temu, kamar59 napisał: @Alsew a oponę mam 2.10 i na olx patrzyłem dodatkowo to mają rozpiętość wagi od 475-530g real Widzę że tematu opon to nie ogarniasz zupełnie. Schwalbe ma różne modele Racing Ralpha różniące się masą i mieszanką gumy. Dodam że te twoje Performance są najcięższe i wykonane z najbardziej podłej mieszanki gumy więc ich wymiana, to nie tylko zysk wagowy ale też poprawa trakcji! Performance ogólnie rzecz biorąc montowane są w budżetowych rowerach (takich za 2,5-3 tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 To taka opona miszczoska bedzie lepsza ? https://allegro.pl/oferta/opona-27-5x2-10-delitire-sa263-54-584-24h-6999679154 Bo jak te schwalbe z najcięższej i najpodlejszej mieszanki są to chyba retoryczne pytanie. A tak serio to starsze performance wazyly 585 gr w rozmiarze 2.25, więc przy 2.1 waga będzie w okolicach 530 gr. Oczywiście wersja zwijana. Dla pewności można zważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 20 minut temu, SoloTM napisał: 21 minut temu, SoloTM napisał: A tak serio to starsze performance wazyly 585 gr w rozmiarze 2.25, więc przy 2.1 waga będzie w okolicach 530 gr Może 530g a może 580g... tu masz 27,5x2,25 z wagą realną 612g http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=6400 Bez ważenia nie dowiemy się ile te opony ważą. Załóżmy że mają 560g … Zawładasz przykładowo na tył Thunder Burta Lite Skin 27,5x2,1 - 415 g, a na przód Rocket Rona Lite Skin - 460 g - co ci daje zysk wagowy na poziomie 240g, do tego mleko zamiast dętek i masz kolejne 140g zysku, gripy to kolejne 70g... i tak się robi 450gram!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrovka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W Schwable trzeba patrzec na linie Evolution EVO - tylko tutaj tez jest podzial na Litlle skin i SnakeSkin.Ta pierwsza jest super lekka,ale trudniejsza w uszczelnieniu*.Ta druga jest ciezsza,ale trudniej je np dobic do przeszkody. * mialem przypadek ze musialem przykleic latke od wewnetrznej strony,bo byla nano szczelina - i objezdzilem tak 2 caloroczne sezony.Prawdopodobnie mamy te same piasty.Zwracaj uwage na stan lozysk w piastach i czy nie masz luzu bocznego na kasecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ja bym z Lite Skin pod mleko nie ryzykował... Nawet mając dętki też warto iść w Snake Skin - u mnie np. tylny Performance nie wytrzymał niskich ciśnień i porobiły się te charakterystyczne prążki, a potem pękła ścianka, więc po niespełna 3.5 k musiałem zmienić, mimo że bieżnik był w bardzo dobrym stanie Snake ma prawie 9 k przebiegu i zero problemów ze ściankami ( nie licząc małej dziury po gwoździu przy samym rancie - podkleiłem od wewnątrz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Teraz, KrissDeValnor napisał: Ja bym z Lite Skin pod mleko nie ryzykował... Nawet mając dętki też warto iść w Snake Skin Snake Skin czy Lite Skin... fakt jest taki, że potencjał do zejścia z wagi jest spory. Jak duży dowiemy się dopiero jak autor raczy wrzucić te swoje gumy na wagę. Do tego dochodzi fakt, że jest to zejście z masy rotującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Mit_masy_rotowanej.html PS Widzę, że jednak nie wytrzymałeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) 17 minut temu, KrissDeValnor napisał: Widzę, że jednak nie wytrzymałeś Odnoszę wrażenie, że do autora nie przemawia tylko i wyłącznie zysk wagowy, ale potrzebuje dodatkowych argumentów i tak cytując ten w/w artykuł : "W naszym przykładzie odchudzenie kół z 2kg do 1.8kg spowoduje, że zamiast 124J będą magazynować 112J. Spowoduje to spadek całkowitej energii kinetycznej roweru z 2620J do 2608J, czyli spadek całkowitej energii kinetycznej o przytłaczające 0.5%.To zaś oznacza, że prędkość maksymalną rowerzysta osiągnie 0.5% szybciej.Z drugiej strony, miejmy na uwadze, że zmiana z '200g na kole' na '200g na ramie' daje jeszcze mniejsze profity, gdyż ledwie 0.2%!". Jakby dołożyć do tego, że np. zakładając Rocket Rona na przód i Racing Ralpha (choćby nawet w wersji Snake Skin) to po za zyskiem wagowym , autor dostanie też znaczną poprawę trakcji roweru w każdych warunkach. A zakładając np Thunder Burta dostanie spadek oporów toczenia i spory wzrost szybkości (a z tego co pisał to jeździ w lekkim terenie). Więc zysk z takiej operacji jest znacznie większy niż te kilkaset gram. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Alsew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Kierownica: http://darimo.eu/en/darimo-mtb-handlebar - około 90 gramów Sztyca: http://darimo.eu/en/darimo-t1-seatpost - około 90 gramów Siodełko (bardzo wygodne): https://www.berk-composites.com/product/berk-lupina-padded/ - około 100 gramów Mostek: http://www.extralite.com/Products/HyperStem.htm - około 70 gramów I na wymianie tylko tych 4 elementów zyskujesz około 700 gramów. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Chociemir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Godzinę temu, Alsew napisał: Może 530g a może 580g... tu masz 27,5x2,25 z wagą realną 612g http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=37&mar=121&art=6400 Bez ważenia nie dowiemy się ile te opony ważą. Załóżmy że mają 560g … Zakładasz przykładowo na tył Thunder Burta Lite Skin 27,5x2,1 - 415 g, a na przód Rocket Rona Lite Skin - 460 g - co ci daje zysk wagowy na poziomie 240g, do tego mleko zamiast dętek i masz kolejne 140g zysku, gripy to kolejne 70g... i tak się robi 450gram!!! Fajny przykład podanych opon i spory zysk wagowy. Tylko muszę sam sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie co robię z teraźniejszymi oponami, zostawiam je i chowam do szafy, sprzedaje, czy ryzykuje i zalewam mlekiem i je mecze do starcia. Zakładam że te co podałeś wyżej są przystosowane pod mleko w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Teraz, Chociemir napisał: I na wymianie tylko tych 4 elementów zyskujesz około 700 gramów. A 1000 euro to starczy na 700 gram? Już widzę jak @kamar59 kupuje te graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Artykuł przeczytałem co do masy rotującej. Widać co % przedstawiają na +. Mało kto by się zdecydował na kupno tych rurek na forum ;-) Ale na pewno by były najlżejsze na tym forum. Godzinę temu, mrovka napisał: W Schwable trzeba patrzec na linie Evolution EVO - tylko tutaj tez jest podzial na Litlle skin i SnakeSkin.Ta pierwsza jest super lekka,ale trudniejsza w uszczelnieniu*.Ta druga jest ciezsza,ale trudniej je np dobic do przeszkody. * mialem przypadek ze musialem przykleic latke od wewnetrznej strony,bo byla nano szczelina - i objezdzilem tak 2 caloroczne sezony.Prawdopodobnie mamy te same piasty. Zwracaj uwagę na stan łożysk w piastach i czy nie masz luzu bocznego na kasecie 58 minut temu, KrissDeValnor napisał: Ja bym z Lite Skin pod mleko nie ryzykował... Nawet mając dętki też warto iść w Snake Skin - u mnie np. tylny Performance nie wytrzymał niskich ciśnień i porobiły się te charakterystyczne prążki, a potem pękła ścianka, więc po niespełna 3.5 k musiałem zmienić, mimo że bieżnik był w bardzo dobrym stanie Snake ma prawie 9 k przebiegu i zero problemów ze ściankami ( nie licząc małej dziury po gwoździu przy samym rancie - podkleiłem od wewnątrz ). 42 minuty temu, Alsew napisał: Snake Skin czy Lite Skin... fakt jest taki, że potencjał do zejścia z wagi jest spory. Jak duży dowiemy się dopiero jak autor raczy wrzucić te swoje gumy na wagę. Do tego dochodzi fakt, że jest to zejście z masy rotującej. No właśnie trafić na dobrą oponę lekką i pod mleko przystosowaną żeby nie mieć z tego więcej problemów niż korzyści "przeciekające ścianki itp". Nawet jak by waga była zachowana w tych samych proporcjach co teraz mam kół po wymianie opony ale z mlekiem to i tak + by był że jest mleko. To jest "opona lekka poniżej 490 g" i przystosowana pod mleko żeby nie było przecieków ścianowych i innych problemów? Edytowane 6 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Albo Racing Ralpha w jakiejś lepszej wersji gum, lżejsza ale nie o "papierowych ściankach" i pod mleko przystosowana i oczywiście zwijana, te Racing Ralpha co mam też są zwijane. Tu poczytałem o niej, nie ma idealnej opony niestety w każde warunki i waga super lekka i super wytrzymała. Jednak wolał bym najlepszy kompromis masa/niezawodność. Zobaczę co najlepsi na tym forum, jakie mają opony w swoich rumakach ;-) Nie musi być jedynie Schwalbe są jeszcze inne firmy. Ale te ułożenie kostki w Racing Ralpha podeszła mi bo opona jeździła w różnych warunkach. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 28 minut temu, kamar59 napisał: Tylko muszę sam sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie co robię z teraźniejszymi oponami, Dopóki ich nie zważysz, cała dyskusja jest o kant tyłka rozbić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 54 minuty temu, kamar59 napisał: Mało kto by się zdecydował na kupno tych rurek na forum ;-) Ale na pewno by były najlżejsze na tym forum Nie do końca :p cezarbg ma kiere mortop ealdrom o wadze 88g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 @kamar59 w temacie siodełek spójrz na ofertę Bontragera. Nie są najtańsze, ale w mojej opinii jedne z bardziej wygodnych. Świetnie wykonane i dość lekkie. Montrose Elite waży w rozmiarze M ok 215-220 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrovka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Odchudzanie nie jest tania zabawa - a przy siodelku jak ma byc miekko i lekko to z cena nie mozna sie liczyc.Do w/w siodelka Berk dobra alternatywa moglo by sie okazac siodelko Selle Italia SLR.Mamy tu tytanowe prenty,30% karbonu,140g wagi i wygode taka ze mozemy jechac w dzinsach albo deresie - ja za swoje placilem 110£ Odchudzanie to takze ciagle kompromisy,a im lzejszy rower to tym bardziej trzeba na wszystko zwracac uwage - odnosze sie do wklejonego przez ciebie linka na temat Thunder burt'ow i niezbyt przychylnych opini - pod ktorymi sie podpisuje....ale nie znajde lekkiej i pancernej opony 29 w tej wadze,wiec moim kompromisem jest to ze musze patrzec gdzie jade,mam z nimi problemy na mokrych nawierzchniach, /zwlaszcza mokre studzienki i korzenie/ i najlepiej wychamowac do zera jak w terenie wlatujesz w bloto......tylko co z tego jak z uwagi na bierznik nie czujesz ich na drodze Edytowane 6 Stycznia 2019 przez mrovka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 1 godzinę temu, LifeIsGood napisał: Nie do końca :p cezarbg ma kiere mortop ealdrom o wadze 88g A moja AX Poseidon 82.7g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaq49 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 @kamar59 odpuść w końcu temat zbijania wagi! Teraz drążysz temat mleka zamiast dętek i będziesz tak marudził przez kolejnych kilka stron, a wydaje mi się, że kwestia wagi w przejściu na mleko zdecydowanie nie jest priorytetem, a skutkiem ubocznym. Jazda bez dętki ma przede wszystkim inny cel i daje inne walory. A z tego co pamiętam to miałeś nawet problem z wiedzą na jakim ciśnieniu jeździć... Uparłeś się zbicia wagi jak osioł i trwasz przy tym. Po co Ci lżejszy rower, walka o jakieś drobne gramy? Co to zmieni, że zrzucisz 0,5kg albo i nawet cały kilogram??? Przecież Ty jeździsz turystycznie po lesie i targasz ze sobą sprzęt fotograficzny... @kamar59 czas zejść na ziemię i się obudzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi