kamar59 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Maxxis były oryginalne dętki które miały 185 g, a mam założone extra-light zważę z ciekawości czy maja faktycznie te 140 g. A co do wagi ogólnej roweru, jak mi pisano wcześniej wywalam rogi daje lżejsze gripy i mleko w kołach i mam 10900 g ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Schwalbe robi dwie wersje sv19a i sv21a ta pierwsza jest pod 27,5-29 i waży 200g drugą jest dedykowana do 27,5 only i wybrane egzemplarze ważą nawet poniżej 130g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Co mi dadzą takie dętki w kołach, oprócz wagi niższej, szybciej gumę złapię, i krócej będzie trzymać powietrze dętka? 25 zł kosztuje ta extralight jest inna firma model dętki lżejszej i podobnej do extralight? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 prawie ćwierć kilo po taniości urwiesz wsadzając kiere funn flame on i sztyce accent execute pro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 2 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Wiem że mi odradzaliście karbon w sztycy kierownicy czy w mostku, efekt placebo itp, ale takie części znalazłem u nich, koła kupowałem 1501 też u nich i w dobrej cenie mi sprzedali to może tu by się udało coś wytargować. Pytam czysto teoretycznie. https://allegro.pl/sztyca-fsa-sl-240-carbon-pro-27-2x350-50-ceny-i7756910832.html?msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 https://allegro.pl/oferta/kierownica-fsa-k-force-riser-carbon-660mm-31-8-7752762451 https://allegro.pl/mostek-fsa-os-99-csi-carbon-31-8-x-110mm-6st-60-i7739948659.html Chyba nie mają podróbek firma z długim stażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Teraz, kamar59 napisał: Pytam czysto teoretycznie. No to odpowiedź czysto praktyczna. 660mm kiera do xc to dość wąsko jednak, a jak do tego założysz rogi to już porażka, mostek 110mm to też raczej kiepsko się nadaje, no chyba że kupiłeś za mały rower... Pomijając fakt że to jest mostek aluminiowy, powleczony żeby wyglądał na carbon i pewnie jest nawet cięższy od takiego Accenta Executed za 100zł Nikt tego nie kupuje to i ceny przystępne. I tak szczerze to nie rozumiem już o co chodzi z tą Twoją 'manią lekkości'... Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Nie mam mani. Tak od czasu do czasu coś w rowerze można zmienić ;-) Edytowane 3 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 6 godzin temu, Alsew napisał: Pomijając fakt że to jest mostek aluminiowy, powleczony żeby wyglądał na carbon W aukcji pisze wyraźnie, że materiał to carbon - a na zdjęciach widać napis na mostku AL7050. Czyli kolejna oszukana aukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Akurat na ritchey, fsa i race face trzeba wyjątkowo uważać bo nasz rodzimy serwis aukcyjny usiany jest podróbkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 A może accent execute pro? Jako sztycę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Te wyroby z logo FSA nie wyglądają cenowo na oryginały. Sztyca full carbon za 149 pin, gdzie normalnie kosztowały prawie 90 ojro..... no nie wiem.....nie mówię ,że to podróby ,ale jakoś nie wierzę ,że to oryginał. 18 godzin temu, Alsew napisał: 660mm kiera do xc to dość wąsko jednak, a jak do tego założysz rogi to już porażka Na tą kierownicę nie można założyć rogów- brak wzmocnień na końcach ( zresztą widać info na zdjęciu ). Szerokość to osobista sprawa. Mam 660 w XC , 720 w fulu i jakoś nie mam potrzeby szerszej kierownicy w XC. Mostek w opisie: Materiał: Carbon a na mostku info: 3D forged AL7050 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Akurat w firmalizard te graty FSA to są na 99,999% oryginalne. Co do mostka to faktycznie to jest kompozyt alu-węgielny (CSI - Carbon Structural Integration). Ale waży tyle co lekkie mostki zrobione w 100% z alu. (125g@100mm). Wg producenta dedykowany do szosy. Kierownica ciężkawa jak na węgiel UD (185g@700mm). Sztyca z kolei to już staroć. Poza tym do XC chcesz mostek 110mm (żeby uzyskać większe pochylenie) i jednocześnie giętą kierownicę (żeby jednak się nie pochylać)… to tak trochę się IMHO wyklucza. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Sztyca 235 gram Kierownica 170 gram Mostek około 130 gram Spoko odpuszczam sobie te części. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 FSA OS-99 110mm Jak tak bardzo chcesz miec FSA i do tego oryginal, to w drodze wyjatku odstapie odplatnie za sensowne pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Leży u Ciebie ten mostek tak sobie beztrosko? A masz inne części karbonowe na sprzedaż? A co do wagi to nie jestem gorszy że mam rower w wadze 11 kg a nie 10 kg. Zdaje sobie z tego sprawę. Tak teraz patrze na swój mostek przy składaniu, że mogę go obrócić i dać kąt niżej ale nie wiem czy wyjdzie mi to na plus w 100% plecy mogą oczuć. A to też by trzeba było zmienić pozycję siodła względem mostka w tym wypadku? Aktualnie jest mostek 100 mm i kąt 8 st + -. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 A manetkę od fox 32 mogę zdjąć? Tak jej nie używam "blokada skoku" będzie mniej kabli na kierownicy. Chyba nie zaburzy mi to reakcji amortyzatora w jeździe. Dobrze ustawić SAG i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaq49 Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Trzeba było wydać na zakup roweru połowę kwoty i miałbyś zdecydowanie mniej „problemów” i „dylematów”, a do tego kilka tysięcy w portfelu... Twoja wiedza jest znikoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 4 godziny temu, kamar59 napisał: A manetkę od fox 32 mogę zdjąć? Tak jej nie używam "blokada skoku" będzie mniej kabli na kierownicy. Chyba nie zaburzy mi to reakcji amortyzatora w jeździe. Dobrze ustawić SAG i tyle. Zależy czy jest to push to unlock czy push to lock. W pierwszym przypadku jak zdejmiesz manetkę to amortyzator będzie zablokowany i będziesz musiał kombinować z zablokowaniem pokrętła w pozycji open. W drugim przypadku nie ma problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 28 minut temu, zaq49 napisał: Trzeba było wydać na zakup roweru połowę kwoty i miałbyś zdecydowanie mniej „problemów” i „dylematów” Albo więcej jeździć zamiast myśleć o pierdołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) @Simple Zdjąłem manetkę i mam otwarty pełny skok amortyzatora jest ok. Ciśnieniem i rebound mogę sobie regulować całą pracę wszystko, przy tłumiku FIT 4. Serwis był to chodzi płynnie. @zaq49 Kupiłem za połowę ceny. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Niestety muszę Cię zmartwić - w oczach maniaków lekkości jednak "jesteś gorszy", bo masz właśnie 11, a nie 10 kg Już nie mówiąc o tych, którzy brandzlują się 9 -tką z przodu Edytowane 4 Stycznia 2019 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Nowa waga roweru, nie ma rogów na kierownicy. Chwyty może pójdą do wymiany i przekonuje się do mleka. Z 11250 g - mleko i chwyty może wyjść 10950 g ;-) I jak obecne opony wyzioną ducha to może jakieś lżejsze pod mleko się znajdą. @KrissDeValnor Nie o taką mi :gorszość" chodziło ;-) Edytowane 4 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Dla mnie to już jest sztuka dla sztuki, albo raczej detailing, bo różnica na wadze praktycznie żadna... 0.3 kg to będziesz miał mniej, jak np. zabierzesz mniej wody, albo przypadkiem zapomnisz zabrać zapasowej dętki i multitool'a PS + 100 do reputacji na dzielni za wagę Hej Łeng - Łej Heng ( if you know what i mean ) Edytowane 4 Stycznia 2019 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) @KrissDeValnor Śrubki wymieniają i walczą o 10 g to jest sztuka. W podsiodłówce mam łatki i CO2, dętki nie mam a może powinienem. Tak naprawdę to nie był rower kupiony z myślą o odchudzaniu, ale w "mądre" odchudzanie można się pobawić. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaq49 Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) 8 godzin temu, kamar59 napisał: @zaq49 Kupiłem za połowę ceny. Nieważne za ile kupiłeś, rower kosztujący połowę ceny Gianta też dałoby radę kupić za połowę jego ceny. Istotne jest to, że przepłaciłeś kupując coś czego potencjału nie wykorzystasz. No i o ile mniej miałbyś z rowerem „problemów”... Coś tam kombinujesz, ale to z manią lekkości ma niewiele wspólnego. Np. po długich rozważaniach w ciężkich bólach zmieniłeś w kategoriach lightbike siodło kowadło na siodło kloc i uważasz, że jest ok i tym samym tropem podążasz dalej. Przyjmij w końcu do wiadomości, że zabawa w odchudzanie to skarbonka bez dna i im dalej to tylko drożej. Przypomnę , że mam Anthema na identycznych elementach jak Twoje i dawno temu pisałem Ci wyraźnie co zmieniłem na co, w jakim celu i jakie mam po zmianie odczucia. A Ty dalej stoisz w miejscu i marudzisz w kółko o tym samym. Kupuj i próbuj albo odpuść temat definitywnie. Ty chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko i najlepiej aby to ciastko nie było Twoje i jeszcze lepiej nie za Twoje... Po pytaniach jakie zadajesz, typu co będzie po odwróceniu mostka z + na -, wyraźnie widać Twoja wiedzę. Jest na takim poziomie, że waga roweru jest marginalna w kontekście osiąganych wyników i przyjemności z jazdy. Zdecydowanie lepiej zrobisz gdy skoncentrujesz się na kręceniu kilometrów.. A jeśli tak bardzo zależy Ci na niższej o 0,5 kg wadze zestawu rower + rowerzysta to mogę Ci napisać całkowicie darmowy przepis 7 godzin temu, kamar59 napisał: Śrubki wymieniają i walczą o 10 g to jest sztuka To nie jest sztuka, to jest pasja. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez zaq49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi