Skocz do zawartości
  • 0

Najlepszy rozmiar koła do FR/XC

Gość Bartek

Pytanie

Gość Bartek
Napisano

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu roweru górskiego (nowego). Ograniczony budżet (~1500 zł) zawęża moje pole manewru do Rometa Ramblera i Krossa Hexagon-ale to nie jest istotne. Chcę rower wykorzystywać głównie do jazdy po bezdrożach (póki co nie jakichś ekstremalnych, ale z czasem może się to zmienić), czyli-zgodnie z typami rowerów wyszczególnionymi w FAQ-szukam FR/XC. Chcę moc bez problemu podjechać pod górę, ale i z niej zjechać bez strachu o życie. Przeczytałem milion artykułów, obejrzałem milion filmów na temat rozmiarów kół i jak byłem głupi, tak jestem-ile ludzi, tyle opinii.

Mój mail to barthez669@gmail.com. Będę bardzo wdzięczny za odzew, gdyby się komuś chciało :-)

Aha-mam jakieś 180-182 cm wzrostu, jeśli ma to w tym przypadku jakieś znaczenie.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek
Napisano

29? Do jazdy po polach, lasach, górkach i dołkach? Czy mniejsze koło nie będzie zwinniejsze i bardziej zwrotne?

Napisano

Zwrotne może (niekoniecznie) ale większe koło radzi sobie o wiele lepiej z niewielkimi nierównościami typowymi dla lasów, pól itp. Tyle, że za 1500 nie kupisz 29era, który nie byłby kowadłem i miał jakikolwiek amortyzator.

Gość Bartek
Napisano

Hmm... A czy 27.5 nie będzie choć marnym substytutem?

Gość Bartek
Napisano

Romet Rambler i Kross Hexagon? Nie warto sobie nimi gitary zawracać?

Napisano

IMHO generalnie nowym rowerem za takie pieniądze nie warto sobie głowy zawracać. Lepiej kupić używaka za 500zł na sztywnym widelcu i będzie z niego taki sam pożytek i satysfakcja, że 1000zł oszczędzony. Poszukaj czegoś używanego w dobrym stanie na komponentach chociaż ze średniej półki (przede wszystkim amortyzator).

Napisano

No to już mam całkowity bałagan w głowie... A Szajbajk mówił, że do 1500 góral do amatorskiej jazdy spokojnie da się znaleźć, nawet wymieniał różnych producentów i modele. Kłamał? ;-)

Używanych się trochę boję, bo się nie znam i nie mam na miejscu nikogo do pomocy.

Napisano

Da się. Ale to taki "góral" tylko z wyglądu. Atrapa amortyzatora, lipne koła, ciężka rama, wyginająca się korba, spowalniacze zamiast hamulców, często nylonowe, śliskie opony itd. czyli wszystko to co w danym momencie "producent" mógł kupić najtaniej. Będzie się na tym jeździło tak samo (albo gorzej) niż na 20 letnim "góralu" ze stalowym widelcem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...