Skocz do zawartości

[bębenek shimano FH-6401] na jaki wymienić?

Marek__ZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam piastę shimano FH-6401/. To jest 7 rzędów . Chcę wymienić bębenek na 8,9 rzędowy. Jednak nie wiem który będzie odpowiedni..proszę o pomoc.

Napisano

Idź do porządnego warsztatu, może coś dobiorą, dodatkowo będzie potrzebna dłuższa oś i podkładka między konusem a kontrą z prawej strony + centrowanie koła. Przy takiej modyfikacji zmieni się szerokość piasty ze 126 na 130mm, pytanie jaka masz ramę? Jak stalowa to da się ogarnąć haki na taki wymiar, z zabytkowym alu może być problem, tak czy inaczej nie jest to prosta zabawa. Możliwe że taniej wyjdzie kupno używanej piasty i przeplecenie koła.

Napisano
11 godzin temu, radomir82 napisał:

Przy takiej modyfikacji zmieni się szerokość piasty ze 126 na 130mm

Szerokość ma być raczej stała, 130mm. Od strony nie napędowej trzeba by zmienić konus na krótszy.

Napisano

dziękuję bardzo.za odzew. rama jest stalowa i ten większy wymiar nie będzie problemem. Problem jest w tym że nie wiem jaki bębenek kupić. Takiego warsztatu rowerowego lub sklepu w którym mógłbym "przymierzyć" różne bębenki to niestety w Zamościu nie ma. pozostaje mi wyjazd do Lublina..Podpowiedzcie mi w czym jest różnica w poszczególnych bębenkach. Na przykład na mój wiekowy bębenek 7 bez problemu weszła współczesna kaseta 8. czyli zewnętrznie jest ok. Czym w takim razie zasadniczo różnią się te bębenki .

Napisano
39 minut temu, Marek__ZZ napisał:

Czym w takim razie zasadniczo różnią się te bębenki .

"Długością" bębenka, a co za tym idzie również głębokością osadzenia miski łożyska, kształtem osłonki łożyska itd. Nowsze bębenki są tylko pod system HG, a te starsze były pod UG i HG.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...