Benok55 Napisano 15 Grudnia 2018 Napisano 15 Grudnia 2018 Witam wszystkich, od dłuższego czasu szukam jakiegoś roweru trail lub enduro z pełnym zawieszeniem.Jakie modele polecacie? Czego unikać?
Mod Team sznib Napisano 15 Grudnia 2018 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2018 Zacznij od podania budżetu, bo tu zakres jest ogromny. Od jakichś 5-6k do kilkudziesięciu.
Piter233 Napisano 15 Grudnia 2018 Napisano 15 Grudnia 2018 Podał w temacie. Jak w tym budżecie i nowy to chyba najlepszy stosunek do ceny ma Marin. No i musisz się zdecydować czy chcesz traila czy enduro. Różnica przede wszystkim w geometrii i skoku, enduro zwykle zaczyna się od 150 mm i ma bardziej płaski kąt główki, w skrócie to wielka krowa i do jazdy po płaskim średnio się nadaje. Gdzie będziesz głównie jeździł? Masz kasę na wyjazdy na miejscówki i bike parki? Bo w naszych warunkach to są główne zastosowania enduraka, a jak masz jeździć również w koło komina to trail będzie lepszy.
Benok55 Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Napisano 16 Grudnia 2018 Ogółem rower ma służyć do jazdy po lesie na trasach które nie mają kamieni coś w stylu "flow trail" no i do małych hopek .Jak i do luźnej jazdy po górzystym lesie. Do bike parków mam daleko bo jestem z kuj-pom i z tego co się orientuję nie ma za bardzo tu żadnych pozdrawiam
Piter233 Napisano 16 Grudnia 2018 Napisano 16 Grudnia 2018 W takiej sytuacji enduro to będzie jak strzelanie z armaty do wróbla. Jak dla mnie to nawet full będzie lekką przesadą, zwłaszcza że nie masz możliwości/nie planujesz siedzieć regularnie w górach. Proponowałbym klasycznego ht. Albo xc o skoku 100 mm, albo traila, dla przykładu Dartmoor Primal. Full za taką kwotę będzie mocno podstawowy. No i pamiętaj, że ani full, ani więcej skoku nie sprawi że będziesz z automatu lepiej jeździł. No chyba że rower ma być do lansu, to nie ważne co kupisz.
Chleje24na7 Napisano 26 Grudnia 2018 Napisano 26 Grudnia 2018 W dniu 16.12.2018 o 20:36, Piter233 napisał: W takiej sytuacji enduro to będzie jak strzelanie z armaty do wróbla. Jak dla mnie to nawet full będzie lekką przesadą, zwłaszcza że nie masz możliwości/nie planujesz siedzieć regularnie w górach. Proponowałbym klasycznego ht. Albo xc o skoku 100 mm, albo traila, dla przykładu Dartmoor Primal. Full za taką kwotę będzie mocno podstawowy. No i pamiętaj, że ani full, ani więcej skoku nie sprawi że będziesz z automatu lepiej jeździł. No chyba że rower ma być do lansu, to nie ważne co kupisz. Ale ty głupoty gadasz xc o skoku 100mm jak coś gościu szuka pod enduro? I dodatkowo na cholerę wciskasz HT jak zią się pyta o fulla? Proponuję poszukać sensownego giant trance po wyprzedażach, najlepiej ze sztyca regulowana Mój typ Trance 4 2018. Może gdzieś poszukać taniej lub gianta trance 3 2018 http://pbrowery.pl/giant-trance-4-2018-p-1886.html
Piter233 Napisano 27 Grudnia 2018 Napisano 27 Grudnia 2018 Wciskam ht... Widzę że poniektórzy to mają duże problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Dlaczego proponuję ht to sobie przeczytaj w moim poście. I przeczytaj cały temat. Czy może jesteś z gatunku tych którzy do miasta to skok tylko 150 mm, żeby lans był? Autor tematu nie mieszka w górach, do gór ma daleko i chce enduro. Poczytaj o geometrii, pojeździj na takim rowerze i wtedy się wypowiadaj. Przesiadałem się ze standardowego xc na fulla 120 trailowego i różnica już jest duża. Rower dobieramy do tego jak jeździmy. Moim zdaniem na takie tereny enduro to przesada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.