itr Napisano 2 Marca 2019 Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Dawid zrobił mi dwa koła, i kilka kompletów dla znajomych... Mam jak najlepsze zdanie. Lekka obręcz i cieniowane szprychy oraz 28 otworów lepiej odesłać do niego, jeśli nie ma super pletmistrza od kół w okolicy, stare majstry mogą przesadzić z naciągiem itp itd. Moje koła niegdyś startowe też mają lekkie bicia i nie zawracam sobie nimi głowy, ale rower na oponie 2,4 i to miękkiej więc w przełaju zalecam dbać Pewnie to tylko drobiazg, podciągnięcie. No chyba że coś przeorałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 2 Marca 2019 Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Godzinę temu, itr napisał: Pewnie to tylko drobiazg, podciągnięcie. No chyba że coś przeorałeś Też mi się wydaje, że to jakiś drobiazg. Ale że jak przeorałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Wystarczy że nie dźwigniesz zadka na czas przy lądowaniu z jakiegoś metrowego dropa i już mamy centrę . Też mam koła od Daveo i też mam lekką centrę, tylko że to nie rzutuje na jakość kołodzieja tylko na moje "sieroctwo" Po tym co przeszły ze mnę przez cały sezon to mam w głowie kilka błędów w technice jazdy i mnóstwo złapanych snejków ... Tak więc u mnie centra to nie wina kołodzieja tylko moja ... dobrze przeanalizuj w głowie co zrobiłeś w te 150 km. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Nowe koła muszą się też "ułożyć" i po przejechaniu pierwszych kilometrów czasem wystarczy kilka szprych delikatnie dociągnąć i wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 12 godzin temu, mistrzusek napisał: Też mi się wydaje, że to jakiś drobiazg. Ale że jak przeorałem? Nie ma co analizować, koło jest do wycentrowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 No właśnie tylko asfalt był jezdżony na razie. Może za szybko przez tory pomykałem, może jakaś wredna dziura, sam nie wiem. Centra jest delikatna, poszukam jakiegoś fachowca w okolicy, niech popatrzy fachowym okiem i zrobi. W jakość kół od Daveo nie wątpię, wszyscy chwalą i to u siebie szukam przyczyny, żeby na przyszłość być mądrzejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Nie szukaj winy u Siebie bo po 150km koło powinno być proste. Szukaj najprostszego rozwiązania, napisz do Daveo. Chyba, że bicie jest na poziomie 1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Rzeczą ludzką jest rozcentrować koło, zawsze się może zdarzyć, ale nowe koła lubią domagać się pomocy po pierwszych dniach toczenia. Bez winy kolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) W dniu 26.02.2019 o 11:07, rzezniol napisał: Ja szerokość Venture Max dobrałem tak ... wchodzę na stronę producenta i widzę że najszersza to 46 i ja kupiłem Brzmi jak potwierdzenie tego co chciałem zrobić Godzinę temu, clavdivs napisał: Nie szukaj winy u Siebie bo po 150km koło powinno być proste. IMHO to własnie użytkownik jest najczęstszą przyczyną, np. ciężka doopa (co za kretyńska cenzura...) i/lub jazda niczym wór ziemniaków rzucony na rower Edytowane 3 Marca 2019 przez m0d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpac Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Nowe przyszło: http://rondo.cc/introducing-the-ruut-ti,138,pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 @mpac cena katalogowa 18.999zł Na bogato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 W dniu 11.02.2019 o 18:25, mistrzusek napisał: Taka mała ciekawostka odnośnie opon Panaracer GravelKing SK 35. Fabrycznie miały mieć szerokośc 35mm. Po założeniu na obręcze i napompowaniu, z zerowym przebiegiem miały 36,5 mm. Teraz po paru przejażkach mają ponad 38mm szerokości Mistrzusek czy twoje opony nadal...hmm..."rosną"? Zastanawiam się właśnie nad 35c, ale 38,5mm to będzie już za dużo do mojego roweru. Gdybym wiedział, że 32c "urosną" do ok 35mm to bym wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Już nie rosną, trzymają te 38mm. @MikeSkywalker zamówił 32C, zobaczymy jak trzymają wymiar w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Obręcze mam te same - jak dotrą oponki dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Tak jeszcze wracając do Riczeja Venture Max - kupowaliście w Cyklomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Za "moich czasów" najtaniej było na Rosebikes.de i szmuglowałem przez rodzinkę z germaniii aby jeszcze bardziej ograniczyć koszty... Teraz widzę że w Polsce cena się wyrównała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 8 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Obręcze mam te same - jak dotrą oponki dam znać. MikeSkywalker kiedy mogą dotrzeć? Panaracer twierdzi, że 32c mogą mieć 33mm, natomiast widziałem kilka opinii, że akurat 32c trzymają wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Zdjąłem opone z koła i koło proste, to opona bije. Coś z tym da się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 (edytowane) Cześć, miał ktoś dzoczynienia z Giantem Revolt rozmiar M? Ma on przekrok 748mm, natomiast górna rura jest wydaje mi się długa bo 564mm. Niby przy moim 172cm/80-81cm wydaje się być ok, ale zastanawiam się czy nie będzie za długi? Jak tam jest z geometrią? Niestety nie mam możliwości się przymierzyć. Edytowane 4 Marca 2019 przez adrionn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 @chopmaz pewnie w tym tygodniu. Przed weekendem ruszyły z UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Szukam właśnie czarnych TLC, 32 i 35c. W jednym sklepie UK były niezłych cenach, ale jedna była z brązowym paskiem, który mi się kompletnie nie podoba. Ale jeśli nie znajdę gdzie indziej to pewnie zamówię, pomimo tego paska. Jedna będzie czarna a druga czarna/brązowa ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mvaddib Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 2 godziny temu, m0d napisał: Tak jeszcze wracając do Riczeja Venture Max - kupowaliście w Cyklomanii? tak, doszło na drugi dzień, ja z nimi nie mam problemów, zawsze przychodzi na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2149747165116840&id=710731699018401 Ciekawe zestawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Do jazdy turystycznej spoko. Ale jako przełajka Alfine się nie sprawdza - przynajmniej dla mniej, bo próbowałem z ósemką w terenie. Raz że waga skumulowana w tylnym kole, dwa że zapadki - które mają spory "luz roboczy". Klasyczny bębenek czy już w ogóle Ratchet są o niebo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Słuchaj a gdyby tak w Inbrodzie zamiast ostrego pojawił się jeszcze cięższy Rol-hop to patrząc na Twoje doświadczenia z wagą Alfiny myślisz że było by to jednak takie mocno nie przyjemne? Bez bagaży mocno ciągnie tył jak piasta jest ciężka? Każdy hop się czuje jak balast czy się przyzwyczaiłeś? W przełaju to jeszcze bardziej tyłem się wskakuje na krawężniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi