kazafaza Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Cytat breezer przejdzie ostatnią zmianę Ależ śmiechłem rześko z rańca, dziękju za poprawiny humoru @Sobek82 😉👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Się rozumieć w tym sezonie.🤗😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 @homzalja mieć w Marianie lewą klamkę srama i prawą Sora 9s z przerzutką deore, działa to dobrze ale nie jest jeszcze ideolo. Na dniach zabiorę się za breezera, tam zmieniam kok pit i wleci klamka srama i Tiagra 10s tyłrzutka deore XT 781 Będę informował Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 @Sobek82 Cytat wleci klamka srama i Tiagra 10s tyłrzutka deore XT 781 Z tego co pamiętam to tiagra jest kompatybilna tylko z tiagrą i z moich informacji wynika, że w normalnych warunkach to nie będzie działać z tą przerzutką XT. Ja osobiście kupiłbym klamki sensah z alli z tył rzutkąw komplecie. Opinie ma dobre i coraz więcej ludzie tego montują. Teraz można kupić komplet 1x12 z kasetą i przerzutką za około 1000zł. Odradzam jedynie łańcuchy z alli. Są gorsze niż, znienawidzony przeze mnie, HG40 od szitmano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Bez kombinowania żadna z tiagr 10s nie zadziala z rd-m781. Starsza tiagra 10s (4600) zadziała z przerzutką mtb, ale nie taką w systemie dynasys. Nowsza (4700) tylko z sobą i szosowych jedenastkami. No chyba, że kolega będzie zmieniał miejsce mocowania linki w ramieniu przerzutki, to sobie może rózne kombinacje wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Nie ma większego kombinatu kombinerskiego niż w stajni @Sobek82, więc potrzymmy mu piwo i doświadczmy co teraz zmodzi. Stawiam, że linka będzie przechodzić przez ogniwo łańcucha przylutowanego do zawleczki od puszki aby nadać dobrego kąta ciągu 🤡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 No to teraz mnie za skoczy liście, trzeba będzie ustawić pika na stojaku i z test owacje na sucho, co by nie mieć wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homzal Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Dziękuje Panowie za wszelkie podpowiedzi w tym wątku, jak i w galeryjnym. Klamkomanetki i zestawy za 1000zł kolidują mi troszkę z ideą tego roweru który w całości kosztował niewiele ponad 400PLN 🤑. Pomysł na barenda wydał mi się najprostszy i najbardziej budżetowy z racji posiadania tylnich zmieniarek Deore 10sp i 9sp. Opcja z taką manetką + zabezpieczenie jej na końcu jakaś gumową nakładką w imię BHP będzie niebawem wdrażany w życie. Pochwale się efektami ! pozdro i jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Dobra, wróciłem z roboty, dzieci położyłem spać, otworzyłem drugie piwo, czas sprawdzić kompatybilność Tiagry, na warsztat idzie leżący w kącie Peak oraz w drugim narożniku koło z oponą, trzeba jeszcze wykręcić suport, wkręcić na kwadrat korba z demobilu po przeróbce, linki pancerze i spać 🙃no chyba że nie zagra, to nie usnę 😉 Pozdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Dobra nic nie wyszło z bobra, działa do 8 rzędów, czyli jak ośmiorzędowa, co pacze GRX 400 bliźniaczo podobny do XT działa z 4700. Btw, macie parę fot zdegustu żeniaczki tej. Pozdrow'er 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Maja 2022 Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Cza będzie RX812 na za być. Podobno to z tia grą działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 https://productinfo.shimano.com/?fbclid=IwAR11srABSJnFuDCQT2VZlzPWZph0XROI7AvESEAgcoLomu3ujAEXJigjG80#/com?q=rd-5701&cid=C-453&acid=C-454 czy tam w internetach że klamka i manetka 4700 działa z prze rzutka mi 11s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 @Sobek82 Z tego co pamiętam [wyczytane informacje z neta] to tiagra jest kompatybilna tylko ze sobą i z 10 rzędowym grx400. Sam nie sprawdzałem bo wyleczyłem się z shimano, właśnie przez te wkurzające problemy z kompatybilnością. Zawsze możesz spróbować zamontować grx400 powinien zgrać się z klamką tiagry. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś naprostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) nosz kurde... na tym forum to już z 80 razy jest napisane. Tiagry (klamkomanetki) dziesięciorzędowe są dwie. Jedna 4600 jest kompatybilna z każdą przerzutką shimano w systemie rapid-fire a to przerzutki od 7 do 9(10*) czyli można sobie tam wsadzić zarówno rd-4600 ale każdą szosową 7-8-9-10 bez tiagry rd-4700 i można też rapidafajerowe mtb - wszystkie 7-9 (wlicza się w to parę sramów i sunrejsów) będzie to działało jako napęd 10s. I jest Tiarga 4700 która działa (oczywiście poza kompatybilności ze sobą) również z każdym grx'em jak i każdą przerzutką szosową shimano 11s i będzie to napęd 10 rzędowy. Koniec, innych mądrości na ten temat nie ma - co najwyżej bzdury. Można oczywiście wiercić czyli drutować inne przerzutki (zapewne dowolnie) przeliczając współczynnik wychyłu ramienia i ciągu linki. Edytowane 10 Maja 2022 przez abdesign 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Tak że teges wleci 812 bo XT przeca ma do pary manetkę to się gdzieś wy korzysta, może do post komunijnego inbreda w rozmiarze S 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krakonos Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 17 godzin temu, Sobek82 napisał: Cza będzie RX812 na za być. Podobno to z tia grą działa. Mam RX812 z Tiagrą 4700 i działa jak marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 6 godzin temu, Sobek82 napisał: może do post komunijnego inbreda w rozmiarze S Tego z pękniętą rurką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 @krakonosdziękuje drogi przyjacielu mojej kozy. @Roballinhoniestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 6 godzin temu, Sobek82 napisał: post komunijnego inbreda w rozmiarze S 🙃 Dej! Poluję na takiego od zimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalconHeavy Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Hejo, Czy da się na Clarisie 8s korzystać z kasety 9s bez najmocniejszego biegu (-11)? Mam przerzutkę sora. Zyskałbym bardziej większą gęstość w bardziej użytecznym zakresie. 15-18-21 vs 15-17-19-21 11-13-15-18-21-24-28-32 8s 11-13-15-17-19-21-24-28-32 9s 11-12-13-15-17-19-21-24-28-32 10s 10s to w ogóle się nie wysilono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Jeśli dobrze pamiętam ciąg linki jest inny dla ósemki i dziewiątki i co za tym idzie zęby kasety są w innej odległości...ale pewien nie jestem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 ....i moja teoria, że na FR każdy temat w końcu sprowadza się do dyskusji na temat stopniowania kaset się potwierdza! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Dlatego tak bardzo lubię kasety 9s 11/40 i 42 W Konie mam 11/50 Gęstość mnie dobija i rozleniwia.🤗 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Godzinę temu, akkwlsk napisał: ....i moja teoria, że na FR każdy temat w końcu sprowadza się do dyskusji na temat stopniowania kaset się potwierdza! Jeśli w singlowym takie wypaczenie nastąpi to się wypisuję 🤪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalconHeavy Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 1 godzinę temu, akkwlsk napisał: ....i moja teoria, że na FR każdy temat w końcu sprowadza się do dyskusji na temat stopniowania kaset się potwierdza! Bo stopniowanie bieda-kaset jest z czapy. Dają 11 na dokręcanie i robią dziury w użytecznym zakresie. Ciekawa chińszczyzna, wygląda jakby była skręcona na imbusach co by se można poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi