mistrzusek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Wszystko gra z tym adapter, ładnie przypasował. Rurę sterową muszę tylko przyciąć bo za długa jest. Powiedzcie czy tę szyszke czy jak to się tam nazywa można dalej wbić? Edit: Ważyłem oba widelce. Stalowy od Ronina 1300 gram, karbonowy 430 gram Edytowane 21 Grudnia 2018 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Moim zdaniem adapter jest źle zamontowany. Jest nie kompletny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 @clavdivs Tzn? Na zdjęciu jest rura sterowa i jej "wnętrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Nie znam modelu tego adaptera, ale coś mi nie pasuje. 1. Szyszki się nie nabija i nie powinna być niżej jak krawędź końca rury sterowej. 2 Ten gwint jest za duży aby zamontować śrubę od top cap. Sam montowałeś ten adapter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) 1. 10 minuta 35 sekunda, tu nabija 2. Gwint pasuje, o takie coś mam https://www.rowertour.com/p/65113/accent-ac-900-carbon-gwiazdka-steru-z-kapslem-czarna?gclid=EAIaIQobChMI5oe3l-Ox3wIVBasYCh0GLwrDEAQYAyABEgK1NvD_BwE Wygląda to tak Sam nie montowałem, kupiłem już w takim stanie. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Nabija w aluminiowa. Ok, przy kapslu masz drugą część. Troszkę poszukaj jak montuje się ekspander, zanim będziesz coś przycinał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Dzięki, jutro postaram się to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Widziałem wbijane szyszki w wunglowych sterówkach, nie jest to najlepsze rozwiązanie ze względu na możliwość naruszenia włókien. Ciekawią mnie te cztery elementy między nacięciami - gdyby spróbować ja wgiąć do środka to może da radę wyciągnąć tę szychę i wrzucić lepszego ekspandera..? A czy wideł od doopy strony ma otwór? Da radę tą szychę wypchnąć z powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) @kazafaza @clavdivs Ten wideł nie ma otworu od dołu. Ciężki temat. To gónwo nie chce się ruszyć, ale... W oryginale miałem długość sterowki 24cm, w weglowym widle jest 26cm. Myślę żeby skrócić wunglową rurę o 3cm, tak żeby wyciąć tę część z ekspanderem. Zamontować nowy ekspander, a mostek ustawić na plus, pozycja na rowerze nie powinna się znacznie zmienić i chyba będzie git. Tylko pozostaje kwestia cięcia sterówki. Ktoś z Was to robił? Jakieś wskazówki? Edytowane 22 Grudnia 2018 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Ja bym próbował wyjąć ekspander. To raczej nie jest zapieczone na stałe. To karbon. Ja używam dremela, ładnie idzie i w miarę dokladnie . Brzeszczotem czy katowka też da radę. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez clavdivs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Taka sprawa, szukam ekspandera i te gdzie producent podaje wymiar mają 25mm, albo 50mm długości. Rozstaw śrub w moim mostku to 30mm. Więc pytanie czy 25mm starczy? Czy szukać dłuższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Wystarczy. Zaciskasz mostek na sterówce i nieważne jest czy w środku jest gwiazdka, ekspander czy headlock... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Ale jak kto tak? Myślałem, że ekspander powinien być na wysokości śrub od mostka, żeby nie uszkodzić węglowej sterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Sterówka zniesie na spokojnie te ok. 5Nm śrub mostka. Jak wspomniałem - gdy w użyciu jest headlock to nadal działać musi. A zresztą, jak masz kawał wunglowej sterówki to obadaj ile wytrzyma zanim się zdeformuje/pęknie/cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Panowie! Zastanawiam się nad zmianą barana w moim przełaju... Mam klasycznego barana szosowego, baz żadnych dziwnych gięć. Podoba mi się ritchey comp venture max do tego nie jest jakaś super droga, ale i tak musiałbym sobie mostek dokupić, bo mój baran to 26mm. Jaka jest różnica w prowadzeniu roweru podczas leśnych eskapadach? I czy na szosowe wypady też da radę, bo w sezonie zakładam koła na szosę i śmigam. Ogólnie w dolnym chwycie jakoś często nie jeżdżę... Po fotach z innego tematu, wiedzę, że część z was ma podobne kierowniczki. Więc liczę na jakieś porównanie, sugestie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Jeśli w odcinkach specjalnych na zjazdach ze skokami po kamieniach i korzeniach czujesz dobry uchwyt w dolnym chwycie nic nie zmieniaj. Ryczej ma taki plus, że jest wtedy szerzej Drugi plusk jest taki: boczne "U" tej kierownicy jest malutkie, takie damskie, czyli dolny chwyt jest dość wysoko i blisko kolana, to może Ci się spodobać. nie lubię profilu rurki dolnego uchwytu... Ryczejowe dolne profilowanie do krzywizny dłoni jest dobre na szosie, lekki chwyt dobrze na nim leży, w terenie na wielkich dziurach silny zacisk dłoni bolał!!!! Ręce z czasem się adaptują, ale nie do końca. Jazda na szosie z zastrzeżeniem że w peletonie szosowców, gęstym, na wyścigu ryzyko wzrasta, szczególnie jeśli wokół ludzie się przeciskają i mają w mózgach standardowy wymiar kolarza... Dla mnie ten problem już nie istnieje Sam łączę Venturę z ramą mtb dlatego dodatkowa szerokość jest na wagę złota, bo i rama rozwlekła i opona gruba... W przełajówce zwykle nie ma konieczności szerszego chwytu. W starym trekkingu ( przerobionym na przełaj) założyłbym Ryczeja... bo ma mniej nerwowy przód i przyda się szerokość. Jazda na klamkach ( gumach) w ryczeju i zwykłej kierownicy szosowej cc 44 nie różni się, dłonie w tym samym miejscu. różnica około 1 cm nie zmienia nic. Czy hamowanie się zmienia nie umiem powiedzieć, nie pogarsza się ... Nie obsługiwałem dotąd klamkomanetek w kierownicy z rozgięciem...miałem koniec baru manetkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Serwus! Moi drodzy, zerknijcie na ten wideł i podpowiedzcie czy coś podobnego spotkaliście w internetach. Musze zrobić sobie świąteczno-noworoczny prezent rowerowy i za bardzo nie mam pomysłu, co to ma być. Wpadł mi w oko w taki widelczyk i w sumie to nie głupia opcja. Ma wszystkie nowoczesne rozwiązania i co ważne, pasuje do mojej ramy z główką 1-1/8. Jakby ktoś coś wiedział, dajce cynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpac Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Też mam na niego chrapkę, jedyne co mnie boli to waga, bo do najlżejszych nie należy, ale rzeczywiście ma wszystko. No i cena :-) choć pomijając używki to nie jest tak bardzo źle :-). Jeśli szukasz prostego nietaperowanego widelca to jest jedna z niewielu opcji na nowy karbonowy wideł w tej cenie, niewiele się już takich robi. Ale opinii z użytkowania nie znalazłem wielu w necie Edytowane 2 Stycznia 2019 przez mpac literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 To zależy do jakiej ramy i jak bardzo jesteś do niej przywiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 https://ctbike.pl/widelec-sztywny-mosso-model-m5fcb.html Urodą nie grzeszy i bez sztywnej osi, ale tańszy i lżejszy od tamtego z UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Rama to Octane One Kode. W sumie dobrze mi się na niej jeździ. Coś podobnego, co spełni wszystkie moje wymagania kosztuje 4x więcej niż ten widelec. Powodem zmiany widelca jest to, że mam jakiś dziwny problem z ustawieniem kierownicy względem koła. Za cholerę nie można tego ustawić prostopadle. Nie to, że nie potrafię, ale coś jest nie tak z geometrią widelca. Tak jakby ramiona nie były w równoległe względem siebie. Do tego mam piastę pod oś 15mm z adapterem. Być może to też ma wpływ. Kołnierz piasty opiera się większą powierzchnią o haki widła, a to z kolei może w jakiś sposób przestawiać piastę względem widelca. Cuda Pany, cuda. Ten Fyxation Sparta All Road jest bardzo fajny bo właściwie "wszystkomający" i ładny No i jest pod główkę 1-1/8, co w dzisiejszych czasach jest już rzadkością. Waga dla mnie jest drugorzędna.Trzeba brać dopóki jest ! PS. Mosso odpada bo nie ma sztywnej osi. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez panpromek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpac Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Mosso ma axle to crown 43cm, Sparta 40 cm, to spora różnica, zmierz swój widelec, nie wiem jak jest w Kode. Ja bym nawet kupił Mosso ale ohydztwo straszne i rozmiarowo nie pasuje, bo u mnie w Croix de Fer mam axle to crown ok 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Faktycznie o tym parametrze zapomniałem. Kode jest bardzo podobna do krzyżowców więc pewno jest też 40 cm. Sprawdzę. PS. Nowy frameset Croix De Fer na rurkach Reynoldsa 853 to moje marzenie. Ma wszystkie nowoczesne rozwiązania w klasycznym opakowaniu. Tylko ta cena - 900 funciaków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpac Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 29 minut temu, panpromek napisał: Faktycznie o tym parametrze zapomniałem. Kode jest bardzo podobna do krzyżowców więc pewno jest też 40 cm. Sprawdzę. PS. Nowy frameset Croix De Fer na rurkach Reynoldsa 853 to moje marzenie. Ma wszystkie nowoczesne rozwiązania w klasycznym opakowaniu. Tylko ta cena - 900 funciaków... To masz jeszcze to do uzupełnienia marzeń https://fairlightcycles.com/product/secan-deposit/?v=9b7d173b068d 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Uuuaaa. Bomba! Muszę znikać z roboty. W domu dokładniej to sprawdzę. Te 500 funciaków to krzyczą za ramę + widły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi