m0d Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 @rambolbambol jeździłeś na tym? Bieżnik sugeruje raczej użytek miejsko-asfaltowy niż coś w "luźniejszy" teren Mam obecnie Conti Speed Ride i one się sprawują bardzo dobrze na wszystkim co twarde, a szukam czegoś o nieco większej objętości i nieco dzielniejszego na luźniejszych nawierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Założyłem dzisiaj Gravelkingi 32 i 35 c, wersje TLC. Węższa ma ok 31,5 mm, szersza przy 3 barach ok 35mm. Jutro będę chciał wymienić 32c na 35c, bo wlezie w tylne widełki z zapasem może 3mm po każdej stronie. Ewentualnie mogę sprzedać, jeśli ktoś jest zainteresowany. Opona tylko założona na obręcz, nie jeżdżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Sprawdziłem jeszcze raz, teraz przy 4 barach (max producenta dla tych opon) szerokość to ok 36,5 mm. Bardzo możliwe, że po kilku jazdach wzrośnie do tych 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Wziąłeś wersję SK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) 44 minuty temu, mistrzusek napisał: Wziąłeś wersję SK? Tak SK, zapomniałem dopisać. Po pierwszej przymiarce byłem przekonany, że na tył też założę 35c, ale jeśli to ma być później 38mm to zostanie mi zaledwie ok 2, może max 3mm odstępu od ramy. Tak mi wychodzi po dokładniejszym zmierzeniu. Niewiele. Edytowane 25 Marca 2019 przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Siemanko dostałem od kolegi z pracy oponkę conti at ride 42c drutową na próbę, czy zmieści się w ramie taka opona i mieści się Jakie tańsze opony z agresywnym bieżnikiem polecacie? Ten at ride w terenie fajnie się spisuje, ale jest już zmęczony... Obecnie śmigam na duro moe joe 35c i są bardzo fajne i tanie w terenie spisują się bardzo spoko. Ale skoro mieści się w ramie 42c to chcę zmienić na coś szerszego Jakieś propozycje, tylko nie 150zł za sztukę tylko coś bliżej setki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Bliżej setki i około 42c to w sumie wybór żaden - wspomniane już AT Ride (zmierz je bo z moich doświadczeń to są w praktyce 38c a nie żadne 42 i dlatego tak się gładko zmieściły), WTB Nano w podstawowej wersji i podstawowe Smart Samy. Nazwa gravel dodaje naprawdę sporo do ceny, a w przypadku opon nawet "bardzo sporo"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Jakie możliwie niskie cisnienie mogę zastosować w oponie 700x40C (realnie 42C) bez obawy złapania snejka na leśnych ścieżkach? Jeżdżę na dętkach, waga jeźdźca z rowerem to 100 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Ciężko wyczuć. Zależy czy druty czy zwijki, jakie masz obrączki oraz jak te lasy są wyściełane. Ja z podobną wagą ale bez roweru (GravelKing SK na 21mm) nie schodzę poniżej 40psi bo mi się zaczynają zwijać oponki jak pochylę mocniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Gumy 700x42c (w praktyce 38c na obręczy 17), zwijane Conti Speed Ride, przód 2,8 bara, tył 3 bary, jeździec 104kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Masywni jeźdźcy Opony zwijane, obręcze 20mm. Lasy raczej równo wysciełane z delikatną domieszką piachu i korzeni. Okazjonalnie trafia się tam nawet bruk pamietajacy czasy zaborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 W dniu 25.03.2019 o 16:26, m0d napisał: @rambolbambol jeździłeś na tym? Bieżnik sugeruje raczej użytek miejsko-asfaltowy niż coś w "luźniejszy" teren Obecnie na tym śmigam i śmigam wszędzie. Little Ben jest genialna. Szybko się rozkręca i dobrze trzyma nawet w mokrym lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Podobny wzór Almotion chociaż szeroki 2,15, też jest super! Z tyłu w ostrym bez dętki, w wakacje z dętkami, bardzo dobra guma.Mieszanka. Są węższe wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Jakby ktoś szukał to ostatnio zauważyłem, że oferta budżetowych dirt drop poszerzyła się o modele: http://pl.author.eu/czesci/kierownice/author-handlebar-aco-hb-gravel-x8-ua32501010#!galerie-modelu https://allegro.pl/oferta/kierownica-zoom-dr-al-311bt-31-8-440-25-gravel-7920130064 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Decathlon zaproponował swoje opony gravel https://www.decathlon.pl/opona-gravel-light-700x32-id_8403032.html Oczywiście to wariacja na temat semi-slicków które od dawna mają w ofercie, no i rozmiar pod ich "gravele" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Możecie polecić jakąś wytrzymałą i komfortową owijkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Kojarzyłem markę Aventon z internetowych filmików a tu ktoś to zaczął sprowadzać - stalowy, budżetowy gravel: https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-aventon-kijote-54-pomaranczowy-claris-7909738563 https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-aventon-kijote-58-czarny-claris-7909730857 3690 PeElEn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 W tej cenie lepiej samemu coś złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 No ze składaniem może być ciężko, bo zwykle wychodzi drożej - a budżet mimo wszystko niewielki. Ale faktycznie, prawie 4 tysiące za rower na Clarisie 2x8 - troszkę słabo. W tej cenie idzie kupić Ronina na Tiagrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 W Juesej ten Aventon kosztuje 600$, a za taką cenę Claris by już raczej nikogo nie bolał Z tym składaniem roweru za 3700 to rzeczywiście jak kulą w płot. Może jakiegoś ulepa, przy założeniu, że ma się pod ręką sporo części i cierpliwość na szukanie pozostałych, to by wyrzeźbił. A i tak znalazłoby się podobnej klasy gotowca taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Kilkaset kilometrów z Venture Maksem zrobione i wrażenia bardzo pozytywne. Po lekkim wahaniu odnośnie ustawienia to jedynie mostek poszedł na minus co jeszcze bardziej polepszyło u mnie wygodę jazdy z dłońmi na klamkomanetkach, a przy okazji dolny chwyt stał się bardzie "aero" Ten kto zaprojektował te gięcia zrobił naprawdę dobrą robotę. Do tego szerokość robi swoje. Jest wygodnie, jest stabilnie, łatwo przejść do dolnego chwytu, można znaleźć na dobrą sprawę sporo więcej pozycji dla dłoni niż podstawowe trzy. Może i sprzęt nietani, ale wygoda tego warta. Polecam I od razu najlepiej najszerszą o ile warunki fizyczne na to pozwalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 MikeSkywalker Jak Ci się jeździ na Gravelkingach 32c? Od niedawna śmigam na 35c (mają więcej w rzeczywistości) i jestem póki co bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Nie wiem Założone wprawdzie na koła ale kiedy rower poskładam do końca ciężko powiedzieć. Może w maju się uda to coś skrobnę na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhoman Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 W dniu 25.03.2019 o 18:57, chopmaz napisał: Sprawdziłem jeszcze raz, teraz przy 4 barach (max producenta dla tych opon) szerokość to ok 36,5 mm. Bardzo możliwe, że po kilku jazdach wzrośnie do tych 38. Gravelking SK 700 x 43C na obreczy Alexrims Ace 18 miały po założeniu 38mm. Aktualnie (ok. 1500km): - przód: 40mm (max ciśnienie 3,3 bara), - tył: 41 mm (max ciśnienie 3,8 bara). Szerokość rośnie ale to pewnie dlatego, że są zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Moje zielone SK 43c na obręczach 23mm przy ciśnieniu 3.5 bara mają 44mm. Zrobione około 500km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi