MikeSkywalker Napisano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Mocno. A Rolka jeszcze cięższa od Alśfinki. O podrywaniu tyłu można zapomnieć. Z Aśfinką miałem jeszcze ten problem że przy większej kadencji lubiły wyskakiwać biegi - ale z tego co się dokształciłem/zaobserwowałem wynika że winna jest linka, także Di2 jest pozbawiona tej wady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Taka masa w tylnym kole ogranicza skoczność roweru praktycznie do "0". Poszlajać się z sakwami czy innymi torbami po niezbyt wymagającym terenie jeszcze spoko. Ale przeskoczyć nad szybciocha nad gałęzią na leśnym dukcie z takim kowadłem zamiast piasty, to chyba prędzej wyskoczysz z butów ;). Abstrahując od kosztów dla mnie jedyna zaleta wielobiega w piaście to chyba możliwość zestrojenia tego z paskiem, aby zapomnieć co to jest "elsploatacacja" w rowerze. Klasyczne coś za coś ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Nawet z łańcuchem zapominasz co to jest eksploatacja, jak nie skacze po kasecie to sie mniej zużywa, możesz też pancerniejszy singlowy użyć. Potwierdzam słowa o skoczności, w usportowionym mieszczuchu cieżko wskoczyć na krawężnik, nawet jadąc w strapach. Ale sam koncept uważam za świetny, jestem fanem. Nie doświadczyłem problemów z wyskakującymi biegami, przy dobrze wyregulowanej lince i rocznych interwałach serwisowych napęd działa miodzio. A, problem z jakim się spotkałem, to podczas tegich mrozów pojawia się problem z redukcją biegów. Wydaje mi się, że smar gęstnieje na tyle, że coś nie puszcza w środku. Alfine 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dla mnie w miarę nieodczuwalne wagowo piasty planetarne kończą się na 3 biegowych. I uważam je za świetne rozwiązanie do nabijania kilometrów nawet w lekko pagórkowatym terenie. W tym roku Sturmey wyląduje w Stelvio więc przekonam się jak sprawdzi się z barankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Jaka najwęższa opona wejdzie na obręcz R470 (20mm szerokość wewnętrzna)? Mało gravelove pytanie, ale póki co jeżdżę po asfalcie. Na bezdroża przyjdzie czas Edytowane 6 Marca 2019 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dobry artykuł na temat szerokości opon względem obręczy: https://bikerumor.com/2016/08/12/tech-story-match-bicycle-tire-width-rim-width-best-results/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Dzięki, ale trochę kiepsko u mnie z angielskim Chciałbym 25mm tam wrzucić, ale nie wiem czy to nie będzie za wąsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Są tabelki przecie oraz tłumacz google...ile mają wenętrznie R470? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 20mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Teoretycznie 28mm minimum ale jestem pewien że znajdą się szaleńcy co wrzucali 23mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Taką tabelkę znalazłem i tak na granicy to wszystko jest. Jest szansa, że przy obręczy 20mm opona 25C spadnie podczas jazdy, albo coś niebezpiecznego się z tym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 To załóż oponę 28c. Z 25 to już nawet typowi szosowcy rezygnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, mistrzusek napisał: Dzięki, ale trochę kiepsko u mnie z angielskim Chciałbym 25mm tam wrzucić, ale nie wiem czy to nie będzie za wąsko. Co prawda koła na takich samych obręczach dopiero zamówiłem i jeszcze ich nie mam, ale nie byłem do końca pewien czy będę mógł spokojnie założyć oponę 32mm. Sugerowałem się różnymi tabelkami. Edit: Na jakieś anglojęzycznej stronie ktoś pisał, żeby podzielić szerokość opony przez wewnętrzną szerokość obręczy. Jeśli wynik wynik jest od 1,4 do 2,2 to znaczy że jest dobrze. Edytowane 7 Marca 2019 przez chopmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, m0d napisał: To załóż oponę 28c Tak zrobię, rozsądna opcja. 3 godziny temu, chopmaz napisał: czy będę mógł spokojnie założyć oponę 32mm 32mm to na spokojnie przy tej obręczy będzie siedziało. Edytowane 7 Marca 2019 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Panowie czy korby MTB Shimano (poza ich wyglądem, który może być passe w przełaju) można z powodzeniem stosować jako zamiennik szosowych ? Bo ma w piwnicy Tiagrę 4700 oraz pozagrupową m627 i ta druga nie dość że jest lżejsza to jeszcze jakoś wizualnie mi bardziej leży (planuje ją doposażyć w blat 38T NW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) A kto Ci zabroni? Milicja estetyczna? Ja mam w przełajaju korby eMTeBeczne właśnie. I zawsze mieć będę bo wyglądają mega, chyba że zapotrzebuję kiedyś-tam blatu niczym patelnia... Edytowane 7 Marca 2019 przez kazafaza fota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Teraz, kazafaza napisał: A kto Ci zabroni? Policja estetyczna? Będzie ofukany i towarzysko zbanowany przez wyznafcuf Jedynie Słusznej Religi Zakładania Tego Co Trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 25 minut temu, Colonel napisał: planuje ją doposażyć w blat 38T NW I to jest w sumie jedyne ograniczenie, bo generalnie blaty emtebeczne kończą się na 38T. Jakieś większe wynalazki pod rozstaw korb MTB są, ale rzadkie i drogie. Ja mam w jednym rowerze 38T na XT-ku (dzięki @kazafaza!) i chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 3 minuty temu, durnykot napisał: Będzie ofukany i towarzysko zbanowany przez wyznafcuf Jedynie Słusznej Religi Zakładania Tego Co Trzeba. Grunt, że pasuje i to mi wystarczy, a dla ortodoksów rowerowych, którzy patrzą krzywo na takie coś przekaz mam zawsze jasny Teraz, MikeSkywalker napisał: Ja mam w jednym rowerze 38T na XT-ku (dzięki @kazafaza!) i chwalę Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że 38 będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Musi coś być magicznego w tej czydziestceusemce bo i ja mam takową. Sparowaną z piętnastką na co dzień i 11-42t od święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) Ale jak to 38T? Toż to za mało! Zapomnieliscie o legendarnym DOKRĘCANIU NA ZJAZDACH ?? Edytowane 7 Marca 2019 przez mistrzusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Ja dusze z 36 i daję radę a w MTB- 30 ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 50 minut temu, woojj napisał: Ja dusze z 36 i daję radę a w MTB- 30 ;-))) U mnie przy 42t łańcuch jakoś nie chciał się spotkać z zębatką 11, przy 38 przynajmniej bardziej równomiernie zużywam kasetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Tak, dokręcanie na zjazdach... Jak się czyta niektóre wpisy, to ma się wrażenie że dla niektórych cały napęd musi być pod to dobrany A u mnie podobnie jak u przedmówców. W stalowym "mieszczuchu" 38T + 11-36, w MTB 28T + 11/42. Dopiero w gravelu bardziej szosowo 50/34 + 11-34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Z tym dokręcaniem to szydera była... Sam ostatnio zmieniłem 42T na 38T i jest bajerka. Dodatkowo linia łańcucha mi się znacznie poprawiła, bo Banless zrobił 38T z 3mm offsetem. Kaseta 11-36 i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi