Gość Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Przeglądałem pewien dział na innym forum i natknąłem się na takie rozwiązanie: To zwykła, przycięta rurka pcv, mam racje? Czy podczas jazdy wydaje to jakieś nie przyjemne dźwięki? Spróbowałbym takiego rozwiązania tylko nie chce mi się na marno odkopywać połowy garażu Cytuj
rambolbambol Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Ja wziąłem taką rurkę z węża ogrodowego. Niby gumowane, ale dawało radę. Środkowy element zamiast pętelki z ZIPa dałem duże oczko od kluczy. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez rambolbambol Cytuj
Lomeltor Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Teraz, rambolbambol napisał: Ja wziąłem taką rurkę z węża ogrodowego. Niby gumowane, ale dawało radę. Środkowy element zamiast dwóch ZIP tape dałem duże oczko od kluczy. Ten patent jest nawet lepszy, bo mniej hałasuje a i sam łańcuch też tak nie cierpi. Ja jednak stronię do takich patentów. Swego czasu nawet Specialized je miał ale się wycofał. W ramach HT słyszałem, że się sprawdza, nie mam pojęcia jak w "fulach". Szczerze mówiąc nie widzi mi się to w ramach z wirtualnym punktem obrotu, ale co ja tam się znam... Cytuj
Ilia Napisano 10 Grudnia 2018 Napisano 10 Grudnia 2018 Jeśli uważasz że potrzebujesz to powiem, że się sprawdza. A czy hałasuje to zależy z czego zrobisz. Sprawdza się praktycznie w każdej ramie tylko trzeba ustawić odpowiednią długość tej rurki/węża i wysokość. Specialized kiedyś dawał takie napinacze do swoich rowerów i można było założyć jak się miało tylną przerzutkę Shimano. Napinacz przerzutki Shimano kiedyś miał dużo mniejszą siłę niż napinacze w przerzutkach Sram i to się przydawało. Teraz i jedne i drugie mają dosyć mocne napinacze w porównaniu z tymi przerzutkami co były kiedyś. Z tym, że ostatnia wersja napinacza Specializeda była bardzo dopracowana. Łańcuch nie ocierał ogniwami, tylko przejeżdżał w takich rowkach kółeczkami na pinach i napinacz się poruszał razem z łańcuchem. Jak ktoś jest dosyć uzdolniony to można taki napinacz zrobić jeszcze z kółeczka od przerzutki. łańcuch nie ociera już o nić ale kółka na zipie nie przymocujesz. Swego czasu taki używałem. Cytuj
rambolbambol Napisano 10 Grudnia 2018 Napisano 10 Grudnia 2018 Ja zamontowałem to w rowerze małżonki, bo tam tylne widełki mają aż 470mm i po zrobieniu 1x10 łańcuch co chwilę spadał. A tak spokojnie bez zębatki narrow-wide i przerzutki ze sprzęgłem wszystko z tym napinaczem śmigało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi