Simon1981 Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Witam interesuje się zakupem https://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/author/master-29 Czy może ktoś mi powiedzieć o jakości ram carbonowych Authora? Szukam roweru na nowy sezon zależy mi na carbonie. Moje poszukiwania rozpoczęły się od Procaliber 9.6 ( nie pasuje mi Isospeed - błoto + część ruchoma = tarcie i trzaski) Sacle 930 2019 - jakoś mieszane mam uczucia cieńkie te rurki w tylnim trójkącie, Merida - jak Scale, Focus Raven - taki Procaliber bez Isospeed :). Zależy mi na mocnej i solidnej ramie. Proszę też o informacje czy asymetryczny trójkat tylni ma wpływ na żywotność ramy i jaką pełni on funkcje ( przesunięcie dolnej tylniej rury między suportem a kasetą)? Proszę o jakieś opinie użytkowaników od tygodnia analizuje różne opcje, bardzo mało jest informacji o Author. Cytuj
Dezent Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 11 kilogramowy carbon za 8400 zł. Jesteś pewien ? Cytuj
Piter233 Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 A co z nim złego bo nie rozumiem pytania? Scott 930 za podobną cenę ma 11,2 według producenta. Cytuj
Dezent Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Choćby amortyzator, który waży ponad 2 kg. Klocowate koła, gdzie sama jedna obręcz waży prawie 0,6kg. Cytuj
Simon1981 Napisano 9 Grudnia 2018 Autor Napisano 9 Grudnia 2018 Oczywiście w miarę upływu czasu będą wprowadzane zmainy, chodzi mi o solidną podstawę. Dlatego moje pytanie było skierowane na ramę. Chodzi mi o właściwości carbonu sam mam wagę 80kg i zawsze mozna ją zbić aby uzyskać mniejszy wynik wagi rower+rowarzysta . Więc jak wagę sprowadzę do 75kg zacznę odchudzać rower Cytuj
Piter233 Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Ponad 2 kg waży wersja silver. Tutaj mamy wersję gold, a z tego co na szybko znalazłem wersja gold waży w granicach 1900. Co do kół to w większości rowerów są klocowate. Wracając do sedna tematu to ciężko ci będzie znaleźć coś konkretnego. Author to dość stara marka, u nas była popularna jakiś czas temu, teraz widzę że jej popularność spadła. Co do samej ramy raczej bym się nie obawiał. Cytuj
Alsew Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 Teraz, Simon1981 napisał: Dlatego moje pytanie było skierowane na ramę. Chodzi mi o właściwości carbonu sam mam wagę 80kg i zawsze mozna ją zbić aby uzyskać mniejszy wynik wagi rower+rowarzysta . Więc jak wagę sprowadzę do 75kg zacznę odchudzać rower Ramy Authora są bardzo solidne, nawet te karbonowe nie należą do najlżejszych ale odwdzięczają się wytrzymałością. Jakiś czas temu Author nawet w tych ramach stosował wstawki z aluminium dla poprawy wytrzymałości... Czy ta rama takowe ma, to nie wiem. 80 kg to nie jest żadna przeszkoda dla posiadania lekkiego roweru. Wracając do tego Mastera to najgorsze w tym rowerze są obręcze! Sam kupując Authora wybrałem model z 2014 roku bo tam były obręcze Radon Pro o szerokości wew 19 mm (które z czasem i tak wymieniłem), a w tym samym modelu z 2015 były Krypton Pro o szerokości wew 17 mm. Minęło parę lat, rower za grubą kasę, a tu dalej obręcze Krypton Pro https://www.rowertour.com/p/64627/author-krypton-pro-obrecz-mtb-29-czarna-32h Sorry ale to jest jawna przeginka żeby montować takie obręcze do roweru XC ! Moja rada... popatrz na rowery z poprzednich kolekcji Authora bo można uzyskać na nie niezłe rabaty! Cytuj
Alsew Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, Dezent napisał: 11 kilogramowy carbon za 8400 zł. Jesteś pewien ? Trek za 8800zł daje Ci carbon o wadze 11,5kg (Procaliber 9.6) Zawsze pozostaje kwestia ceny katalogowej, a ceny którą można realnie uzyskać w sklepie... na start dostajesz bon 250zł na zakupy rowerowe. A... ogólnie dziwna zagrywka w tym Masterze. Najtańszy z możliwych napędów + droga kaseta? Ciekawe zagranie. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Alsew Cytuj
Simon1981 Napisano 9 Grudnia 2018 Autor Napisano 9 Grudnia 2018 Poprzednia edycja chyba nie ma sztywnej tylniej osi? Cytuj
Alsew Napisano 9 Grudnia 2018 Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Sztywną oś mają wszystkie carbonowe ramy Authora odkąd pamiętam (tj 2014 rok), te starsze nie mają boosta. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Alsew Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi