eltomek Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Czołem, We wrześniu kupiłem Meridę One Twenty 9.XT z tytułowym amorkiem z przodu. Po miesiącu zorientowałem się że regulacja debounce nie ma żadnego wpływu na prędkość, z jaką amortyzator odbija - odbija ciągle tak samo szybko, "sprężynująco", tak jakby był w skrajnym położeniu "królik". Pojechałem z tym do sklepu, w którym rower kupiłem, panowie nie mieli wątpliwości, że nie tak to powinno działać i wysłali amorek do wrocławskiej Harfy, która po 2 tygodniach odpowiedziała, że wszystko jest ok, że tak ma być, ten typ tak ma. Wg mnie, wg kolegi będącego w temacie oraz sklepu regulacja nie działa, jak powinna. Jest jeszcze jedno zjawisko, tzn amortyzator nie odbija do samego końca, zostaje jakieś 5-10mm schowany w goleni i można go ręcznie wyciągnąć. Wg Harfy tak ma być, bo w ten sposób się "jakieś ciśnienia wyrównują" - jeszcze nie widziałem protokołu, tyle usłyszałem telefonicznie od sklepu. W ogóle dziwi mnie postawa sklepu, usłyszałem, że "no nie spodziewaliśmy się takiej odpowiedzi". Bardzo proszę o Waszą opinię, czy opisane zachowanie jest właściwe. Planuję odwołać się od odmowy wykonania naprawy. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to krążyły opinie że Harfa ma takie praktyki że zawsze wszystko jest w porządku i tak ma być. Także ja bym nie odpuszczał, zwłaszcza że z opisu wynika że nie jest to jakiś "niuans" w pracy, tylko kompletny brak tłumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Dzięki! Jeśli ponownie mi odmówią, to nagram film i zadzwonię bezpośrednio do SRAM i będę działał u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Blokada działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Raczej tak, tzn określiłbym to jako utwardzenie, nie całkowite zblokowanie. Twardość reaguje płynnie wraz z regulacją pokrętłem. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A w jaki sposób testowałeś tłumienie odbicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Mniej więcej tak: https://youtu.be/HLYArN7leWQ?t=180 lub https://youtu.be/6b074bK7Ue8?t=69 (tu odbija bardzo szybko), a tu https://youtu.be/6b074bK7Ue8?t=104 wolno. U mnie bez względu na ustawienie odbija gdzieś pośrodku, choć bliżej szybkiemu odbiciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) W takim razie możliwe że coś z tłumikiem, pomiędzy skrajnymi pozycjami powinna być widoczna znaczna różnica. Natomiast skoro był u dystrybutora a jeszcze do ciebie nie wrócił to poczekaj aż przyjdzie, możliwe że go jednak naprawili. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez radomir82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 11 minut temu, radomir82 napisał: Natomiast skoro był u dystrybutora a jeszcze do ciebie nie wrócił to poczekaj aż przyjdzie, możliwe że go jednak naprawili. No niestety wrócił już do sklepu, z którego teraz znów trzeba będzie go wysyłać do Harfy. I tak do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 A sklep nie posiada serwisu który czułby się na siłach samemu rozebrać widelec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Bike Atelier, serwis w podstawowym zakresie, informowali, że wszelkie sprawy związane z amortyzatorami w nowych rowerach rozwiązują przez dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Cóż, słabo. Na miejscu sklepu nie chciało by mi się nawet tego wysyłać, wyciągnięcie i oględziny tłumika w tym widelcu to 10 minut roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Ok, mam kwity od Harfy, mam też filmik, który nagrałem w sklepie, gdzie porównuję do innego RS Revelation: https://photos.app.goo.gl/DuUjyghhoxArhdUE9 (mój rower to niebiesko-zielona Merida na początku). Początkowo sprzedawca (inny niż ten, który przyjmował zgłoszenie) chciał mnie zbyć, że jest dobrze, że mają opinię od gwaranta, że kto im zwróci za przesyłkę itd., ale nalegałem na porównanie i jak zobaczył efekt to zmienił zdanie. Napompowaliśmy obydwa amorki tym samym ciśnieniem 70 psi. A Harfa napisała dokładnie tak: Cytat Opis uszkodzenia: Brak reakcji na regulację tłumienia nawet przy skrajnych ustawieniach. Amortyzator nie wychodzi całkowicie/ nie osiąga pełnej wysokości. Odmowa uzasadnienie pisemne. Regulacje działają prawidłowo, ich zakres jest niewielki. W systemie Solo Air Rock Shoxa jest to normalny objaw (nie wysuwanie się). Solo Air wyrównuje ciśnienie pomiędzy komorami. To pociąga nieznacznie razem górne i dolne golenie. Piszę odwołanie i bujam się z nimi dalej, ale krew mnie zalewa na takie traktowanie klienta. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez eltomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Akurat RS-y mają szeroki zakres regulacji odbicia, no chyba że Merida zażyczyła sobie taki "tune", ale jeżeli porównywałeś dwa takie same rowery, z takimi samymi amortyzatorami to w tym twoim ewidentnie jest coś skopane z tłumikiem, trzeba rozebrać i sprawdzić czy iglica prawidłowo przesłania otwór w tłoczysku, sprawdzić blaszki/podkładki na tłoku itd. Co do działania SA to generalnie jest tak jak napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eltomek Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Dzięki za pomoc @radomir82! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Ale bzdury popisali ci z harfy. Zarówno odnośnie działania regulacji odbicia jak i "pełnego skoku" w solo airach. Trzeba chyba zrobić kampanię oszczerczo-propagandową żeby zabrali im autoryzację bo producent mocno traci na wizerunku z takim serwisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 O jaką bzdurę w kwestii skoku tobie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Może nieprecyzyjnie to ująłem dlatego jest w "" ale chodzi o to, że jeśli amor ma skok 130mm to golenie przy jałowym obciążeniu wysuwają się na właśnie 130mm. Z relacji autora domniemuję, że harfa twierdzi, iż tzw. zasysanie skoku jest zjawiskiem normalnym. A ja twierdzę, że w warunkach wyrównanych ciśnień między komorami ma mieć wysunięcie nominalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Co znaczy nominalne, bo np w Rebie przy 100mm, pomiedzy warga uszczelki kurzowej a korona jest 99-100mm ale sagu juz pokazuje pod 20% i jest to sytuacja zaraz po full serwisie , napompowaniu pod wage i kilku scisnieciach widelca. Tak mam z kazda Reba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Co rozumiesz przez SAGu pokazuje pod 20%? Jak masz skok 100mm to tyle masz między koroną a uszczelką. Jeśli amortyzator bez obciążenia "zapadnie się" więcej niż 10mm (w praktyce przy 5 nie działa już wyrównywanie ciśnienia) to nie jest to dobry objaw. Wsadzam zdjęcia reby jaką akurat mam na serwisie. Amor dopiero zdjęty z umytego roweru. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Sorry, że post pod postem ale zapomniałem o najistotniejszym a nie mogę już edytować... IMHO patrzysz na podziałkę od skoku 120 zamiast na tą od 100 (przy skoku 100 nie widać oznaczenia 120 i pewnie stąd). Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 W dniu 6.12.2018 o 21:41, eltomek napisał: Jest jeszcze jedno zjawisko, tzn amortyzator nie odbija do samego końca, zostaje jakieś 5-10mm schowany w goleni i można go ręcznie wyciągnąć. Wg Harfy tak ma być, bo w ten sposób się "jakieś ciśnienia wyrównują" I to jest normalne zjawisko, nie ma co tutaj dopisywać jakichś teorii bo tak działa najnowsze SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 SRAM: Te są za pół ceny bo nie działa im odbicie. MERIDA: Bierzemy, bierzemy... puści się w co dwudziestym i też będzie dobrze. SRAM: A jak zaczną wracać? MERIDA: To macie swoje serwisy, dajcie im pracować. I tak będziecie do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Tez to z doopy opisalem.... Amor wyprostowany, napompowany pod prawidlowy sag i wage, nieobciazony w wersji- 100mm ma realnie pomiedzy warga uszczelki a korona, 100.14mm. Nie mniej na podzialce na ladze ze 100mm stoi na okolo 3mm pochlonietego skoku. Nie wiem czy jasno wkleilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 I jak spróbujesz "rozciągnąć" widelec to ile się wysuwa licząc od pozycji wyjściowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi