Gość Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Hej, Planuję przesiadkę z pedałów Shimano na Crank Brothers, jednak mam pewną wątpliwość związaną z butami, a dokładnie podeszwą buta. Nie wiem czy Shimano tak ma, czy ja za mocno całość skręcam, ale bloki pozostawiły dość mocny odcisk na podeszwie. Czy w takim stanie nie będzie problemu żeby zamontować bloki CB? Szczególnie martwi mnie ta "górka" w środkowej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Progi (bloki) mają po to ząbki aby się wgryzły w podeszwę. Jak za lekko zakręcisz progi to jest katastrofa. Nie wpływa to na funkcjonalność butów ani na możliwość przykręcenia innych bloków od ubijaczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 5 Grudnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 54 minuty temu, skom25 napisał: Czy w takim stanie nie będzie problemu żeby zamontować bloki CB? Nie. Założysz bez problemu. Bloki powinno się dokręcać momentem ok 6 Nm, co może powodować takie ślady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Progi? Ktoś tu albo podłogi robi, albo jest gitarzystą. Ale @woojj prawdę mówi, bloki muszą być przykręcone solidnie. @skom25 pewnie będziesz miał trochę zabawy z przykręceniem nowych bloków w innej pozycji, wgłębienia po poprzednich pewnie będą je "ściągały" ku sobie przy dokręcaniu. A ogólnie co do pedałów CB...nie idź tą drogą. Zaraz będziesz zakładał kolejny wątek "jak przeserwisować...". No chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja mam jeszcze Cranki 4Ti i nie za bardzo wiem o czym piszesz. Nie wiem jak to jest z tymi nowymi konstrukcjami ale z tymi starszymi warto bylo uzywac metalowe podkladki CB, ktore zapobiegaly drazeniu klatek w podeszwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 https://allegro.pl/nakladka-blokow-shimano-sm-sh51-56-podkladka-bloki-i7675695196.html Kiedyś miałem buty gdzie podobne do tych z linku były w zestawie z butami. Tyle, że od zewnątrz się to wkładało. To było coś takiego : ( nawet firma-producent butów ten sam ) https://sprzedajemy.pl/zimowe-buty-rowerowe-exus-rozmiar-43-jaroslaw-2-062e3e-nr42403892 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tak czy inaczej trochę lipa jak patrzę na wzór bloków CB lub Time. Blok dokręcę na pewno, boję się tylko że jak nałożę inny wzór to podeszwa zacznie się kruszyć, zwłaszcza w okolicy widocznych rowków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 https://allegro.pl/bloki-progi-spd-exus-vp101-p9-i5777053041.html może taka blaszka jak w tych blokach VP załatwi sprawę ? Ewentualnie dorobić podobną. /edit albo z takich bloków : https://allegro.pl/bloki-spd-do-pedalow-mtb-shimano-wellgo-vp-para-i7366292738.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tak jak pisał wcześniej Krzyś, pod bloki CB stosuje się płytki stalowe Shoe Shields od CB, chroniące podeszwy butów przed przecinaniem przez pręty eggbeater'ów: https://www.crankbrothers.com/products/shoe-shields?region=global Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Właśnie doszły mi pedały Egg Beater 1 i mam pewne wątpliwości. Jak zweryfikować że mam "świeży" model? Podobno w 2016 roku były jakieś zmiany. Sądziłem że nowa wersja ma "kapsel" na imbus a nie płaski śrubokręt, ale patrząc po internecie zaczynam mieć wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Niestety po montażu wyszedł psikus. Pedały trafiają idealnie w wgłębienie na bokach podeszwy ( widoczne na pierwszym zdjęciu), a co za tym idzie nie ma podparcia dla buta. Przy maksymalnym przesunięciu przód/ tył pedał opiera się w minimalnym stopniu o krawędź wyższej części bieżnika. Wiem że do wyższych modeli są przewidziane tulejki powiększające obwód osi, ale do modelu 1 ich nie ma. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie sytuacji? Tak czy inaczej pedały są na sprzedaż ( dział Sprzedam/ Pozostałe), bo podejrzewam że nic się nie wyczaruje w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 @kamfan @Waza Zapraszam do dyskusji w tym wątku, niech temat w dziale Sprzedam służy do tego do czego został stworzony W moim przypadku problem jest taki że o ile od strony wewnętrznej pedał opiera się o podeszwę, o tyle od strony zewnętrznej ma dotyka podeszwy zaledwie na powierzchni 1mm. Traction Pads według producenta pasują do modelu 2 w górę. Jakoś nie mam ochoty ryzykować wydaniem niepotrzebnie 80 zł :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Heh... powiedział ten co zakłada trzy tematy na forum odnośnie jednego wątku "Traction Pads" są przeznaczone do Candy i Malletów, do Eggbeaterów używa się "Contact Sleeves" - https://www.cyklomania.pl/crank-brothers-nakladki-contact-sleeves-egg-beater,id1736.html One są kompatybilne ze wszystkimi Eggbeaterami, bo te pedały mają taką samą średnicę korpusu (tutaj masz potwierdzenie w opisie, że pasują też do modelu 1 - https://7anna.pl/product-pol-7210-Tulejki-Crank-Brothers-do-Egg-Beater-13085.html) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 8 godzin temu, kamfan napisał: Heh... powiedział ten co zakłada trzy tematy na forum odnośnie jednego wątku No nie do końca. Jeden dotyczył konkretnie pedałów, drugi podeszwy bo brałem jeszcze pod uwagę pedały Time. A dział "Sprzedam" służy do sprzedaży a nie dyskusji Co do Contact Sleeve. Pogrzebałem trochę i niestety nie da rady ich zamontować do modelu 1. Może i średnica jest ta sama, natomiast w pedale powinien być rowek który będzie trzymał tulejki na miejscu. W modelu 1 tego nie ma i tulejka by dość szybko spadała. Nie wiem dlaczego na stronie Polskiego dystrybutora jest taka informacja. Nawet strona producenta mówi jasno że działa to tylko od modelu 2 w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.