bmannt Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Witam kolegów i koleżanki Stało się w końcu to co jest koszmarem każdego z nas. W czasie zjeżdżania ze schodów - zjazdem dla wózków - usłyszałem chrupnięcie i poczułem przegięcie roweru. Stop i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciach poniżej - pękła dolna rura przy mocowaniu haka Jak widać pękło aluminium. Pytanie brzmi czy można i warto tą ramę uratować - dobrze mi się na niej śmigało - czy nie ma szans i śmietnik? Carbon-Tech napisali że tylko dobry spec od spawania aluminium i uważać żeby nie przegrzał carbonu. Zna ktoś może odpowiednią firmę lub człowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Nie było wieczystej gwarancji na ramę po zarejestrowaniu? Może uda się załatwić coś w salonie Gianta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bmannt Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Rower kupiony w Grudziądzu w Ebarze od kumpla jako używany.On ma f-rę na swój sklep. Stwierdził ,że na ramę było 5 lat gwarancji które minęły w październiku 2018:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerV3 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Gwarancja mineła ram je$@ się znaczy pękła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 No tak, bo rama jest zaprogramowana żeby strzelić w odpowiednim momencie, tuż po gwarancji Ja bym kierował się w stronę śmietnika. Rama to jest zbyt istotny element żeby go naprawiać. Teraz pękła Ci na równej drodze, a pomyśl co by było gdybyś akurat był na zjeździe z korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Upewnij się, cz nie zarejestrowano zakupu - wtedy gwarancja jest wieczysta. Nie pamiętam tylko od którego roku to funkcjonuje. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Yacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bmannt Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Kolega polecił na pm http://biobike pod Chełmżą i wygląda na to ,że zrobią - warsztat wydaje się profesjonalny. Mają wymienić cały hak bez spawania. Koszt około 300zł z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Teraz, bmannt napisał: Mają wymienić cały hak bez spawania. opisz tą niezwykle ciekawą procedurę - jak zrobią z tego sprawną ramę bez spawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bmannt Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Nie omieszkam zapytać jak to zostało zrobone i umieścić dokumentacje fotograficzną Sam jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Jaki to model roweru rocznik? Ile ważysz? To rama nie jest w 100% karbon? To ja też zaczynam się bać ;-) Też mam ramę Giant XTC Advanced z 2016 r Mam sztywną oś nie wiem czy to coś zmienia w takim pęknięciu. Ale różne są przypadki. Ja w tym miejscu mam karbon co Ci pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 nowsze modele mają w pełni karbon i jeszcze nie widziałem pęknięcia w tych okolicach a sam takiego ujeżdżam (110kg wagi i nie oszczędzam sprzętu) ps . up polecam wymianę na nowszy hak mocowany na 2 śruby, znacznie wygodniej zakłada się koło bo ani przerzutka ani gwint do osi sie nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 To mogę spać spokojnie. Hak wymieniłem na nowy bo zmieniałem oś ze 135 na 142 i taki hak był. A przy zakładaniu koła nic się nie rusza mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) po kilku maratonach i kilku wymianach dętek na szybko sprawiłem sobie te haki Edytowane 8 Grudnia 2018 przez eloo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bmannt Napisano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 9 godzin temu, kamar59 napisał: Jaki to model roweru rocznik? Ile ważysz? To rama nie jest w 100% karbon? To ja też zaczynam się bać ;-) Też mam ramę Giant XTC Advanced z 2016 r Mam sztywną oś nie wiem czy to coś zmienia w takim pęknięciu. Ale różne są przypadki. Ja w tym miejscu mam karbon co Ci pękło. Rocznik 2014,ważę jakieś 95kg. Z tyłu koło jest na zacisk. Też myślałem że rama full carbon ale jak widać przy haku alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) 21 godzin temu, eloo napisał: po kilku maratonach i kilku wymianach dętek na szybko sprawiłem sobie te haki To w sumie taki sam zestaw ale z lepszym skręceniem, mocniejszym można powiedzieć. 1 i 2 bym musiał kupić ale pewnie osobno nie da rady tylko cały zestaw. I 100 zł poszło za jeden otwór więcej ;-) Ale jak pamiętam to w ogóle ciężko było kupić ten adapter co mam, bo dostępność była tragiczna. A tak wogóle to powinno być dodawane do ramy czy całego roweru przy kupnie a nie robić z tego interes dodatkowo. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 to jest komplet na obie strony część nr 3 jest taka sama jak w starszej wersji a 1 i 2 są przykręcane na 2 śruby przez co nie przekręcają sie przy wymianie koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 W starszej wersji miałem takie mocowanie jak Ty masz na 2 śruby. PS jaki rower posiadasz prywatnie z tą ramą z tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 xtc adv 2 2015 ale z serii została prawie sama rama i amor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi