Leo93 Napisano 3 Grudnia 2018 Napisano 3 Grudnia 2018 Witam Posiadam w swoim rowerze felgi 21mm . Czy opona Maxxis Ardent 2.4 w tej feldze to przesada czy jest ok ?
woojj Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Będzie działać jako tako, ale osiągniesz efekt żarówki ;-( Trzeba będzie utrzymywać wysokie ciśnienia co by ci opona się nie kładła w zakrętach. Stracisz więc całą zaletę szerszej opony. Szerokie opony aby dobrze pracowały muszą mieć szersze obręcze. Ja mam 2,4 na obręczach 23 wewnętrznie i jest dość dobrze. Da się zejść do ciśnienia około 1 atm. Nikt ci nie broni przetestować o ile rama sobie z tym poradzi ;-)
Leo93 Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Napisano 4 Grudnia 2018 Standardowo miałem opony 2.25 w tym rowerze . Skoro jest tak jak piszesz to jaka maksymalna grubość sie nada na te 21 mm ?
woojj Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 Jaka rama???? nie wiadomo czy opona+błoto nie załatwi ci ramy!!! Nie każda rama akceptuje takie szerokości.
gocu Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 1 godzinę temu, woojj napisał: Będzie działać jako tako, ale osiągniesz efekt żarówki ;-( Trzeba będzie utrzymywać wysokie ciśnienia co by ci opona się nie kładła w zakrętach. Stracisz więc całą zaletę szerszej opony. Szerokie opony aby dobrze pracowały muszą mieć szersze obręcze. Ja mam 2,4 na obręczach 23 wewnętrznie i jest dość dobrze. Da się zejść do ciśnienia około 1 atm. Udzielasz miliona "dobrych rad", a nawet nie zapytałeś jaka jest realna szerokość tej opony "2.4". Tak się właśnie zdradzają wyławia internetowi "eksperci", którzy swoją wiedzę czerpią z tego co wyczytali w necie, a nie z praktyki. Maxxis to obok Continentala jednen z największych "oszustów" co do szerokości opon. Np. mam Mountain Kinga 2,2 który w realu ma obręczy 19mm ma... 50mm szerokości balonu. czyli nawet nie 2,0". Ale i tak nawet gdyby te 2,4" było realne to spokojnie można taka oponę założyć na obręcz szerokości wewnętrznej 21mm - nic się nie stanie. Jeszcze niedawno - zanim nastała "moda" na szerokie obręcze - opony 2,3" zgodnie z tabelkami producenta (Schwalbe...) ładowano na obręcze 19mm i zap...lano na tym tak jak się obecnym koziogórkowcom nawet nie śni.
woojj Napisano 4 Grudnia 2018 Napisano 4 Grudnia 2018 47 minut temu, gocu napisał: Udzielasz miliona "dobrych rad", a nawet nie zapytałeś jaka jest realna szerokość tej opony "2.4". Tak się właśnie zdradzają wyławia internetowi "eksperci", którzy swoją wiedzę czerpią z tego co wyczytali w necie, a nie z praktyki. Daj spokój. Używałem opon 2,5 na obręczach 21 bo takie były kiedyś powszechnie i jasne że się DA- nie wybuchnie. To co pisze czerpię z własnych doświadczeń przetestowanych przez siebie. Jakoś tak od lat 90 jeżdżę na rowerach MTB. Może jeszcze za mało widziałem i za mało przetestowałem. Przeczytaj oba moje wpisy ze zrozumieniem a nie rób z siebie wyroczni. Gdzie ja napisałem że nie idzie????
Leo93 Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Napisano 4 Grudnia 2018 6 godzin temu, woojj napisał: Jaka rama???? nie wiadomo czy opona+błoto nie załatwi ci ramy!!! Nie każda rama akceptuje takie Czyli co panowie ? Da się w miarę dobrze jeździć na 21mm kolach z oponą maxxis 2.4 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.