poliglota Napisano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Cześć Szukam osoby która jest posiadaczem roweru kellys Gate 90. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Chcesz założyć sektę, czy nikt inny nie będzie Ci w stanie pomóc, bo ten rower jest tak specyficzny? ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poliglota Napisano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Chciałem zapytać odnośnie niezabezpieczonej linki tylnej przerzutki. Czy jest z nią problem, czy za wczasu warto zmienić ten element i dać osłonę linki na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zrób zdjęcie i pokaż, do tego nie trzeba użytkownika konkretnego modelu roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 No rzeczywiście, mało szczęśliwie jest poprowadzona linka do tylnej przerzutki. Syf będzie dostawał się bardzo szybko oraz utrudnienie z montażem osłony ramy pod łańcuch. https://bbike.pl/kellys-gate-90-29-kellys-gate-90-29.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 9 godzin temu, poliglota napisał: Czy jest z nią problem, czy za wczasu warto zmienić ten element i dać osłonę linki na całej długości. Daj spokój. Pojawi się problem to go będziesz rozwiązywał. Wiele firm ma tak puszczone kable i nic się nie dzieje. Zawsze można puścić całość w pełnym pancerzu i złapać na trytytkach do tylnego trójkąta. To są zabezpieczenia dla kogoś kto jeździ 365 dni w roku w gnoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dokładnie, aczkolwiek i tak szybciej będzie spadała kultura pracy prawej manetki niż w poprowadzeniu po górnych widełkach tylnego trójkąta. Kilka przejażdżek w błocie to załatwi. Tutaj jest prowadzenie praktycznie jak w szosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Teraz, SoloTM napisał: Tutaj jest prowadzenie praktycznie jak w szosie. Niby dołem, ale wrażliwe miejsce (ślizg) jest zastąpiony pancerzem. Z mojej długoletniej obserwacji- dolny ciąg linek nawet ten ze ślizgiem jest znacznie mniej problemowy niż górny (MTB). W dolnym ciągu woda praktycznie nie podchodzi do pancerzy, a jedyny problem to mróz. Czasem się zdarzy że ślizg obmarznie i zablokuje linkę, ale bardzo rzadko.....ponieważ linka cały czas pracuje (tylna zmieniarka). W górnym ciągu woda po lince spływa i włazi w pancerz. Trzeba to zmieniać na pełny pancerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Wymieniłeś zalety i wady prowadzenia linki dołem/górą Jak ktoś jeździ trochę w deszczu, dużej wilgoci vs raczej suchych warunkach, ale w terenie czasem złapie trochę błota. Dodatkowo tutaj jest shadow i kaseta 11/42. Trochę brudny pancerz, minimalnie hak i przepis na szczęście gotowy Mimo wszystko jak ktoś nie jeździ w deszczu to wg. mnie lepiej jak idzie górą. ( a i rower można myjką ciśnieniową obmyć chyba łatwiej/bezpieczniej niż w przypadku gdy linka idzie jak w tym kellysie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Mam Kellysa Gate 30. Linka poprowadzona jest dokładnie tak samo. Od razu po zakupie założyłem osłonkę neoprenową. Na razie nie widzę większych problemów z pracą przerzutki - 1,5roku, 9kkm. Chyba raz czy dwa odkręcałem linkę i ją czyściłem i smarowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poliglota Napisano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dzięki Panowie Chodzi o ten moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Załóż neopren i zapomnij o temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poliglota Napisano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dobrze rozumiem że w ten neopren mam owinąć zarówno linkę jak i ramię trójkąta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Tak. Coś w tym stylu: KLIK Poszukaj czegoś w miarę szerokiego i obejmie Ci to dolne widełki razem z linką. Na końcach (jak kupisz długą) możesz dodatkowo zacisnąć trytytki w miejscach, gdzie już nie ma samej linki tylko są pancerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Nie wiem, czy macie świadomość tego, iż osłona neoprenowa nie służy do ochrony linki, a ramy przed odbijaniem przez łańcuch. Założenie jej ciasno na rurkę i linkę może spowodować upośledzenie pracy przerzutki, szczególnie przy zrzucaniu. Myślę, że zdrowszym rozwiązaniem będzie znana i sprawdzona koszulka termokurczliwa. Wiąże się to oczywiście z odkręceniem linki i obcięciem końcówki, ale rozwiązanie jest o niebo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Długi neopren, który zaciśniesz na pancerzach będzie działać ok. Przerabiałem to już. Wiadomo, że chodzi o osłonę od łańcucha, ale w tym przypadku masz 2 w 1. Trytytki możesz założyć w miejscach, gdzie są aluminiowe wypustki na pancerze. Nie powinien dotykać samej linki. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Mam neopren od samego początku i nie zauważyłem upośledzenia w pracy przerzutki. IMO większym problemem w pracy przerzutki jest odkształcenie się linki na ślizgu przy wyjściu z ramy niż ten neopren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ja mam dolny ciąg linek ze ślizgiem i mam podobnie założony neopren - owinięty wokoło razem z linką. Jest bezproblemowo pod warunkiem że nie jest bardzo ciasno. W cannondalu był taki neopren który miał wycięty otwór na przelotkę pancerza i to było idealne rozwiązanie. W Kelysie musiałbyś mieć 2 otwory. Ale ja bym się nie przejmował i owinął na okrągło razem z pancerzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi