Skocz do zawartości

[Pedały] Budżetowe zatrzaski + buty do gravela

czapkens

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem model 520 w MTB, teraz używam ich w rowerze stacjonarnym a do MTB kupiłem Deore XT M8000.

Przez chwilę miałem 520 także w rowerze szosowym z którego czasami zsiadałem i wsiadałem od razu na MTB z XT, więc mam porównanie. W XT jest nieco mocniejsza sprężyna, ale to już zostało wspomniane. Wydaje mi się także że but na pedale jest lekko stabilniejszy. Także "na sucho" XT kręcą się dużo bardziej płynnie i swobodnie. Innych, większych różnic brak. Tak naprawdę największą różnicę stanowi waga, bo są lżejsze o 30/40g.

Konkluzja jest taka ( wiem że tutaj padło porównanie do 540, ale są niemalże identyczne jak XT) że jeżeli nie zależy Ci na wadze, to kupuj 520 + koniecznie klucz do serwisu. Kup oryginalny od Shimano, jest z tworzywa i nie uszkodzi Ci nakrętki w pedale. Konstrukcyjnie to jest dokładnie to samo, poza niuansami w rodzaju przesuniętego łożyska o 1mm ( gdzieś o tym czytałem).

Napisano
11 minut temu, czapkens napisał:

wywiązała się fajna dyskusja co do pedałów.

Zaraz nas zbanują za tych pedałów.

Musisz się zastanowić co chcesz. Moje pierwsze buty zatrzaskowe to były Adidasy - takie turystyczne wykonane z prawdziwej skóry. Można było w nich przy ognisku usiąść. Obecnie mam takie dość sportowe (twarde) buty i są ok, ale chodzenie w nich to niezbyt dobry pomysł. Czuję się jak baletnica na łyżwach. Zaleta tego typu obuwia to świetna wentylacja i możliwość założenia neoprenu na zewnątrz zimą. Następnymi moimi butami będą buty w stylu  Sidi SD15. (mocno poza budżet) Takie turystyki. 

mtb_sd15_nero_1_9.jpg?itok=-7zTMOKL

Bo moje kolarstwo idzie w kierunku mniejszego napinania na wynik- w kierunku komfortu. 

Często jest tak że jednych butów używasz w kilku rowerach- weź to pod uwagę. Do niedawna śmiałem się z pedałów jednostronnych 

PedaÅy SHIMANO SPD PD-M530

a teraz używam w gravelu- bo zdarza mi się używać go po cywilu.

Jeśli chodzi o MTB używam 540.

Podsumowując - jako pierwsze zatrzaski brałbym coś z poziomu 520/530 jeśli chodzi o buty coś z poziomu turystycznego, lub najprostszy ich model z klamrą . Musisz tego trochę pomierzyć bo rozmiary są skrajnie inne niż butów cywilnych.

Napisano

A jak się ma sprawa z podparciem stopy w pedałach takich jak 520/540 przy dłuższych jazdach np . 100km? Chodzi mi o to czy jest już mniej komfortowo, czy znośnie?

Napisano
4 minuty temu, woojj napisał:

Zaraz nas zbanują za tych pedałów.

Musisz się zastanowić co chcesz. Moje pierwsze buty zatrzaskowe to były Adidasy - takie turystyczne wykonane z prawdziwej skóry. Można było w nich przy ognisku usiąść. Obecnie mam takie dość sportowe (twarde) buty i są ok, ale chodzenie w nich to niezbyt dobry pomysł. Czuję się jak baletnica na łyżwach. Zaleta tego typu obuwia to świetna wentylacja i możliwość założenia neoprenu na zewnątrz zimą. Następnymi moimi butami będą buty w stylu  Sidi SD15. (mocno poza budżet) Takie turystyki. 

mtb_sd15_nero_1_9.jpg?itok=-7zTMOKL

Bo moje kolarstwo idzie w kierunku mniejszego napinania na wynik- w kierunku komfortu. 

Często jest tak że jednych butów używasz w kilku rowerach- weź to pod uwagę. Do niedawna śmiałem się z pedałów jednostronnych 

PedaÅy SHIMANO SPD PD-M530

a teraz używam w gravelu- bo zdarza mi się używać go po cywilu.

Jeśli chodzi o MTB używam 540.

Podsumowując - jako pierwsze zatrzaski brałbym coś z poziomu 520/530 jeśli chodzi o buty coś z poziomu turystycznego, lub najprostszy ich model z klamrą . Musisz tego trochę pomierzyć bo rozmiary są skrajnie inne niż butów cywilnych.

Co do butów to dużo chodzenia nie mam, 3 kroki do windy, kolejne 5 do biurka i zmiana na cywilne więc tutaj raczej sportowe - nie planuję żadnego turystycznego jeżdżenia wielodniowego, maks wypady do 10h. Będę sprawdzał, przymierzał i wezmę to co najwygodniejsze. Poszuka się też sklepu co wysyła za darmo i może wysyłkowo coś popatrzy. Pedały 520 spokojnie starczą jak się zadba.

Napisano

Podparcie stopy- tu całą robotę robi podeszwa buta. Nie odczujesz różnicy na podparciu.Pedały półplatformowe z zaczepem są bezpieczniejsze w razie wypięcia i ponownego trafienia w pedał.... ale podparcie w systemach SPD bym pominął bo sztywność podeszwy w butach jest na tyle duża że ciężko to wyczuć. Ale to moje zdanie. 

Napisano

Jest jeszcze jedna rzecz, o której nie wspomniano a może ja nie zauważyłem w tym temacie, mianowicie klasa sztywności podeszwy, zwracaj na to także uwagę bo shimano ma bodaj 12 stopni z czego 12 jest najsztywniejszy i głownie są to buty szosowe,

Ja mam Shimano m088, już leciwy model, stopień piąty a podeszwa ledwo się ugina...generalnie wszędzie ich używam, czy jadę maraton,czy na 60-70 km wycieczkę nie am znaczenia, sporo przeszły ale nadal ich używam, tylko wkładki zmieniam.

Napisano

A jak dobierać rozmiar? Palce mają mieć trochę luzu, czy raczej but ma być mocno dopasowany?

Byłem w Decathlonie i mierzylem Shimano 089 rozmiar 47, długość wkładki 29,8 cm. Były mocno dopasowane, ale wydawały się być ok. Generalnie noszę buty z wkładką 30cm, a do biegania albo tenisa biorę wiekszy rozmiar 31cm i grubszą skarpetę. Przy dobieraniu rozmiaru butów do roweru czym się kierować?

Napisano

Mają być dopasowane, ale mimo wszystko wygodnie. Choć buty na rowerze inaczej pracują- mogą być ciaśniejsze. Noga nie ma chodzić w butach. Docieplasz ocieplaczem na zewnątrz w razie wu. Gruba skarpeta do 089 nie wejdzie. 

Ja noszę buty cywilne 45 i u shimano muszę mieć 47 ;-(  

Napisano

Ja bym przynajmniej pól centumetra zostawił, będą Cię uciskały a jak mnie,  normalnie noszę 29.5 a kupiłem 46 - 29.2, wziąłem takie bo potem 47 ma już jak pisałeś 29.8 a to za dużo.

Teraz są już rozciągnięte ale na początku mi drętwiały stopy, uciskały i miałem je chęć wywalić.

Napisano

Możesz jeszcze popatrzeć na Shimano Me5, to jest z grubsza następca 089 : https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-me500-me5-pd7844/

Jak ja je w sklepie mierzyłem (a mam normalnie rozmiar 44), to były wyraźnie większe od tych samych 44 z modelu 089. Czytałem gdzieś że Shimano niedawno zmieniło trochę rozmiarówkę i robią buty o numer większe podając tą samą numerację.

A, i tą tabelką Shimano z długością wkładki nie ma się co sugerować, jest już nieaktualna.

Napisano

Przymierzyłem SH M089 - 46 jest za małe, nie było w sklepie 47, no i ogólnie mi nie leżą. 

Przymierzyłem Rockridery te za 340 zł - te by mi najlepiej pasowały, fajna sztywna podeszwa, zerwo dyskomfortu jak trzeba będzie gdzieś przejść tylko jest jeden maleńki mankament - język w prawym bucie był za długi i mnie uciskał. Możliwe, że to tylko kwestia ułożenia lub zabawy z tym.

SH MT5 - nijak mi nie leżą, totalnie stopy nie trzymają, już teraz czuję, że mi nie podejdą.

Chwilowo nie wiem co wybrać, skłaniam się ku Rockriderom z Decathlonu, popatrzę czy coś jeszcze jest ciekawego, poszukam na promocjach, może coś się znajdzie.

Napisano

No faktem jest że M089 są dość wąskie, nie każdemu to pasuje. Odnośnie Rockrider, to moim zdaniem nic w bucie nie powinno uciskać już od nowości, nikt cię nie goni, to i tak są buty na lato, lepiej poszukać wygodnych. Zobacz jeszcze te o których pisałem, Me5, są inaczej zbudowane niż M089. Widziałem je np. w GoSporcie.

• Mod Team
Napisano
Teraz, pp516 napisał:

No faktem jest że M089 są dość wąskie, nie każdemu to pasuje.

Dlatego jest wersja M089L ,które są mają więcej miejsca na palce i jest zdecydowanie wygodniejsza.

Napisano

Szeroka wersja to M089LE albo M089WE. Samo L, czy W oznacza wersję kolorystyczną (bLack, White). Dopisek E oznacza wersję widE, czyli szeroką. Nie wiem dlaczego tak dziwnie to pooznaczali :) W każdym razie też posiadam M089LE i są szerokie i wygodne. Również do chodzenia. Męczę je już któryś sezon i nadal wyglądają bardzo dobrze. Jedyne co to podeszwa mogłaby być sztywniejsza, ale jak ktoś kręci rekreacyjnie to w zupełności wystarczą. 

Edyta: była jeszcze wersja limitowana M089O (pomarańczowa) :)

Niestety wersje LE/WE nie były dostępne w oficjalnej sprzedaży w PL. Ja swoje ściągałem z bd z DE. 

Napisano

Co do samych SH M089 to jak chodziłem palce mi się bardzo uginały, nie miałem jak przetestować na rowerze niestety ale chyba bym chciał coś ze sztywniejszą podeszwą. Pojadę do innego decathlonu jeszcze w poszukiwaniu tych Rockriderów, może to była kwestia jednego egzemplarza z za długim językiem bo tylko w prawej mnie cisnął, lewa była okej. 

Co do innych wersji SH M089 nie chcę ryzykować ściągania butów zza granicy, wolę przymierzyć na miejscu i najwyżej zamówić z neta takie, które już na nogach miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...