Skocz do zawartości

[Pedały] Budżetowe zatrzaski + buty do gravela

czapkens

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

niedawno kupiłem Gianta AnyRoada 2. No i tu jest pytanie czy warto bloki do tego. Stwierdziłem, że tak i teraz szukam czegoś budżetowego. Nie maksymalnej taniochy ale czegoś co mi nie zrujnuje budżetu. Wiele nie wymagam oprócz tego, żeby działało. Preferencji też nie mam z powodu braku doświadczenia. Jedyne co mogę powiedzieć to mam stoę rozmiar ~44-45 a jeśli chodzi o nawierzchnię to raczej asfalt. Ważne dla mnie, żeby w butach dało się chociaż kawałek przejść i nie były super podatne na uszkodzenia przez to - jazda do pracy i zanim zmienię to muszę wejść do biura. 

Co do butów to wygląd zewnętrzny w tym wypadku ma sporo mniejsze znaczenie niż ich jakość wykonania. Na pewno będę jeździł po sklepach i mierzył, żeby dobrać odpowiednio wygodne.

Napisano

Budżetowo to znaczy ile?

Za 440 zł kupisz w Decathlonie bardzo fajne buty MTB ściskane za pomocą żyłki + Pedały Shimano PD-M520. 

https://www.decathlon.pl/buty-mtb-xc-500-id_8500162.html

Napisano

Z tańszych (300 zł), są też w Deca Shimano m089 (model już nieprodukowany, ale jeszcze dostępny)  : https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-m089-id_8324902.html . Kupiłem je pod koniec lata, bardzo dobrze się w nich jeździ. (Są to moje w sumie trzecie buty SPD, tak więc mam jakieś tam porównanie). Chyba że chcesz na jesień/zima/wiosna, to wtedy raczej takie : https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-mw500-mw5-pd7853/ . Wczoraj w nich jeździłem, Przy -8 i grubej skarpecie było już trochę chłodno w palce po godzinie jazdy, lepiej sprawdzają się w zakresie od -5 do 10 stopni.

W takich butach SPD możesz spokojnie chodzić ile chcesz, bloki w tym za bardzo nie przeszkadzają.

Pedały mam również Shimano PD-M520 (już od kilku lat). Pewny zakup na lata.

Napisano

Przy minusowych temperaturach to chyba żadna skarpeta nie pomoże, ja po kilku wyjazdach zimą i przemarzniętych właśnie tylko stopach, nabyłem ochraniacze
https://allegro.pl/rogelli-fiandrex-tech-01-ochraniacze-na-buty-r-3xl-i7607171683.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=MDUwNDJiNmUtODJhZC00MWVkLTgwN2YtN2E5YTQwZGI1OGQ5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bef5f7f6-1b98-4d7f-86a3-9592464435fc
i już nie miałem problemów z mrozem.

Jak wyżej PD-M520 i dowolne buty, jest ich sporo poniżej dwóch stów na allegro, ja nabyłem shimano, wkładka w nich była dosyć płaska to włożyłem od butów trekkingowych profilowaną.

Pozdrower   

Napisano

Buty raczej na 100% na dodatnie temperatury, w zimie nie jeżdżę. Pedały skoro polecacie PD-M520 to pewnie się w takie zaopatrzę. Co do butów obawiałem się, że takie z decathlonu będą niewystarczające lub szybko się będą psuły. Przymierzę na pewno te Shimano co @pp516 polecił jeśli będą w sklepie. Popatrzę też za innymi modelami.

Budżet założyłem sobie ~400 zł na komplet. Z tego co widzę jak najbardziej się z tym zmieszczę. Pedały za około 100zł, reszta na buty. 

Napisano

Pedały PD-M520 nie podlegają dyskusji ...
Co co butów ... teraz w Decu są w super cenie takie butki :

https://www.decathlon.pl/buty-mtb-mt-5-id_8409433.html

Biorąc pod uwagę 

11 godzin temu, czapkens napisał:

zanim zmienię to muszę wejść do biura

To te Shimano będą spoko wyborem bo przy chodzeniu po płaskim nie stukają blokiem - przynajmniej moje z blokami od Xpedo (kompatybilne z Shimano) nie stukają ;).
Jak się nie nastawiasz na osiągi sportowe to są bardzo wygodną opcją, da sie w nich wygodnie chodzić i mają wystarczającą sztywność i trzymanie stopy aby sprawnie jeździć. 
Używam ich osobiście w konfiguracji "gravlowo-komunikacyjnej".

@czapkens, widzę że jesteś z Zabrza ... to te czerwone Shimano z tego co pamiętam były "na półce" w Decu Gliwice.

Pozdrawiam 

Napisano
Teraz, rzezniol napisał:

Pedały PD-M520 nie podlegają dyskusji ...
Co co butów ... teraz w Decu są w super cenie takie butki :

https://www.decathlon.pl/buty-mtb-mt-5-id_8409433.html

Biorąc pod uwagę 

To te Shimano będą spoko wyborem bo przy chodzeniu po płaskim nie stukają blokiem - przynajmniej moje z blokami od Xpedo (kompatybilne z Shimano) nie stukają ;).
Jak się nie nastawiasz na osiągi sportowe to są bardzo wygodną opcją, da sie w nich wygodnie chodzić i mają wystarczającą sztywność i trzymanie stopy aby sprawnie jeździć. 
Używam ich osobiście w konfiguracji "gravlowo-komunikacyjnej".

Pozdrawiam 

Jak tylko uda mi się je dostać w rozmiarze to przymierzę. Wizualnie mi się nie podobają aż tak ale jeśli będą wygodniejsze niż inne to zdecyduję się na te, cena też jest niczego sobie.

Napisano

Te MT5 są butami przeznaczonymi bardziej do turystyki, nie są tak sztywne i nie przylegają mocno do stopy. Tego typu buty najlepiej sprawdzają się na długich wycieczkach gdzie efektywność pedałowania nie jest aż tak istotna, ważniejsza jest wygoda. Używałem przez wiele lat zarówno butów turystycznych SPD Shimano jak i mtb Speca (twarde, z klamrą, podobne do Shimano M089).  Do większości zastosowań wolałem jednak te drugie, głównie z uwagi na większą efektywność pedałowania. Jednak twarda podeszwa i dobre trzymanie stopy robi swoje. W butach turystycznych jest z tym sporo słabiej. Przy dojazdach do pracy też najczęściej zakładam twarde buty mtb. Fakt że trochę mniej wygodnie się w nich spaceruje, ale przejście kilkudziesięciu metrów z parkingu do biura nie jest najmniejszym problemem. Czasem zdarzy się stuknięcie blokiem o podłogę, ale w niczym to nie przeszkadza ani blokom, ani wygodzie chodzenia. Za to jazda jest bardziej efektywna. Większość wycieczek po lasach też robię w butach mtb i tu też mają przewagę nad turystycznymi. Chyba jedyny scenariusz w którym wybrałbym turystyki, to biwak gdzie zabieram tylko jedną parę butów i muszę w nich nie tylko jechać ale i mieć je na sobie wieczorem. Ewentualnie gdyby w grę wchodziła nie tylko jazda rowerem, ale również jakieś zwiedzanie, piesze wycieczki, itp. 

Napisano

Każdemu wedle potrzeb :).

Mam też sztywne buty MTB z dodatkowo wkręconymi metalowymi "korkami" do zabawy w ciężkim terenie.
Ja z kolei nie widzę sensu zabierania ich na dojazdy do pracy czy gravelowe włóczęgi ;) ...

Pozdrawiam 

Napisano

Mam z Decathlonu zarówno buty szosowe jak i wspomniane MTB. Uwierz mi, są naprawde mega sztywne, wygodne i dobrze wykonane. Shimano przy nich wyglądają jak biedny kolega po fachu.

Napisano
22 minuty temu, pp516 napisał:

Te MT5 są butami przeznaczonymi bardziej do turystyki, nie są tak sztywne i nie przylegają mocno do stopy. Tego typu buty najlepiej sprawdzają się na długich wycieczkach gdzie efektywność pedałowania nie jest aż tak istotna, ważniejsza jest wygoda. Używałem przez wiele lat zarówno butów turystycznych SPD Shimano jak i mtb Speca (twarde, z klamrą, podobne do Shimano M089).  Do większości zastosowań wolałem jednak te drugie, głównie z uwagi na większą efektywność pedałowania. Jednak twarda podeszwa i dobre trzymanie stopy robi swoje. W butach turystycznych jest z tym sporo słabiej. Przy dojazdach do pracy też najczęściej zakładam twarde buty mtb. Fakt że trochę mniej wygodnie się w nich spaceruje, ale przejście kilkudziesięciu metrów z parkingu do biura nie jest najmniejszym problemem. Czasem zdarzy się stuknięcie blokiem o podłogę, ale w niczym to nie przeszkadza ani blokom, ani wygodzie chodzenia. Za to jazda jest bardziej efektywna. Większość wycieczek po lasach też robię w butach mtb i tu też mają przewagę nad turystycznymi. Chyba jedyny scenariusz w którym wybrałbym turystyki, to biwak gdzie zabieram tylko jedną parę butów i muszę w nich nie tylko jechać ale i mieć je na sobie wieczorem. Ewentualnie gdyby w grę wchodziła nie tylko jazda rowerem, ale również jakieś zwiedzanie, piesze wycieczki, itp. 

Dzięki za dość dbszerny wywód, dużo podpowiedział, wiem czego szukać w tym momencie, przynajmniej mniej więcej. Rockridery wspomniane wyżej mi się podobają i z opisu pasują do tego co czego bym potrzebował. SH M089 też pasują, zobaczymy co z wygodą. Zrobię kolejny tour po sklepach rowerowych w poszukiwaniu butów.

Teraz, rzezniol napisał:

Każdemu wedle potrzeb :).

Mam też sztywne buty MTB z dodatkowo wkręconymi metalowymi "korkami" do zabawy w ciężkim terenie.
Ja z kolei nie widzę sensu zabierania ich na dojazdy do pracy czy gravelowe włóczęgi ;) ...

Pozdrawiam 

Mam wrażenie, że metalowe kolce to pewien overkill ale sensowny bieżnik jak najbardziej się przyda.

Teraz, skom25 napisał:

Mam z Decathlonu zarówno buty szosowe jak i wspomniane MTB. Uwierz mi, są naprawde mega sztywne, wygodne i dobrze wykonane. Shimano przy nich wyglądają jak biedny kolega po fachu.

Takiej rekomendacji się nie spodziewałem. Zawsze SH robiło dobry sprzęt. Dzisiaj jeszcze postaram się zachaczyć o jakiś sportowy i pomierzyć, Decathlon obawiam się, że poza zasięgiem ale coś innego na pewno się znajdzie gdzie będą SH.

Napisano

Shimano w tym budżecie mają tylko rzepy i średnią sztywność podeszwy. Model 500 z Deca ma całą podeszwę i "obudowę" buta z kompozytu. Są bardzo sztywne, właściwie jak karbonowe. Jedyna wada to dość cienka zewnętrzna powłoka i dość łatwo ją uszkodzić, ale taki już żywot butów MTB. 

Natomiast jeżeli nie możesz zajrzeć do Decathlonu, to ja mam taką poradę odnośnie wyboru. Jeżeli zależy Ci na efektywnym przekazywaniu mocy to but i podeszwa muszą być sztywne. Załóż buty i przejdź się kawałek. Jeżeli będziesz miał wrażenie że masz przyczepione kawałki drewna do nogi to bierz, jeżeli odczucie będzie bardziej jak zwykły, trochę utwardzony but to nie warto. Zwróć uwagę nie tylko na sztywność podeszwy ale i całej konstrukcji. Jak podeszwa będzie sztywna a reszta buta miękka to i tak gdzieś ta moc będzie uciekała.

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Shimano w tym budżecie mają tylko rzepy i średnią sztywność podeszwy. Model 500 z Deca ma całą podeszwę i "obudowę" buta z kompozytu. Są bardzo sztywne, właściwie jak karbonowe. Jedyna wada to dość cienka zewnętrzna powłoka i dość łatwo ją uszkodzić, ale taki już żywot butów MTB. 

Natomiast jeżeli nie możesz zajrzeć do Decathlonu, to ja mam taką poradę odnośnie wyboru. Jeżeli zależy Ci na efektywnym przekazywaniu mocy to but i podeszwa muszą być sztywne. Załóż buty i przejdź się kawałek. Jeżeli będziesz miał wrażenie że masz przyczepione kawałki drewna do nogi to bierz, jeżeli odczucie będzie bardziej jak zwykły, trochę utwardzony but to nie warto. Zwróć uwagę nie tylko na sztywność podeszwy ale i całej konstrukcji. Jak podeszwa będzie sztywna a reszta buta miękka to i tak gdzieś ta moc będzie uciekała.

Dziękuję bardzo za sensowną poradę. Zwrócę uwagę na to na pewno i zdecydowanie pomoże w odrzucaniu butów, które się nie nadają. 

Napisano

U mnie jako pierwszy zestaw to właśnie 520 + m089. Trzy sezony, 16000km i zero uwag. Pedały raz na rok wykręcam, serwisuję, działają bezbłędnie. Buty dobrze znoszą próbę czasu i katowania, jak nowe nie wyglądają ale jeszcze z rok czy dwa w nich polatam. Są średnio twarde, przez co nie ma problemu z przejściem tych kilku kroków tu i tam.

Butki sprawdzają mi się do temperatur około +7, gdy zimniej to dwugodzinne tripy sprawiają, że gruba termoaktywna skarpeta nie daje rady, na niższe temperatury musi na but być założony ocieplatorek. 

Po_le_cam.

Napisano

Jak w Gravelowaniu nie wiem, natomiast napisałem że liczy się jeżeli autor liczy na efektywne przekazywanie mocy :)

Napisano

Jak każdy dojazd do pracy będzie treningiem ... każdy napotkany ciekawy element krajobrazu będzie tylko zerknięciem kontem oka bo średnia się liczy ... to nic tylko but sportowy bo każdy miliWat straty przy transferze mocy na tylne koło nie pozwoli ci spać ;).
Na drugiej szali masz sytuacje, w której jednak lubisz czasem wejść gdzieś na setnym kilometrze do napotkanego muzeum czy obejrzeć jakiś zabytek, szef nie toleruje jak mu haratasz blokiem kafelki czy panele na firmie to buty bardziej turystyczne lepiej się sprawdzą .

Tak jak już pisałem mam but turystyczny do grawelowania czy celów komunikacyjnych bo moim zdaniem najlepiej się do tego nadaje, sztywnego buta używam tu tylko jak turystyk nie zdążył wyschnąć po ostatniej ulewie ...
Oraz sztywny sportowy z klamrą i wkręconymi korkami do ostrego rycia gruntu w terenie na sztywniaku XC bo tam potrzebuję innych cech obuwia ... i analogicznie w teren jadę w turystyku jak but właściwy schnie ;) .
Wszystko zależy od celu, przeznaczenia i osobistych upodobań.

Pozdrawiam 

Napisano

Z praktycznego punktu widzenia w zasadzie masz tylko ułatwiony serwis ... Płaska 17'stka zamiast specjalnego klucza aby dostać się do łożyska ...

Dla niekturych argumentem jest w pełni metalowa konstrukcja ... Jednak nie słyszałem aby ta plastikowa tuleja w 520 była słabym punktem tych pedałów. Jak ma się klucz do niej  to jest wieczna.

Pozdro 

Napisano
9 godzin temu, mistrzusek napisał:

Opłaca się dopłacić do Shimano 540? Duża różnica względem 520?

Moim zdaniem nie warto, ja ma 520 kupiłem w 2014 roku i tym samym roku przejechałem ok 12 tyś kilometrów jak trenowałem a w ogóle ze 20 tyś i tylko je przekładam z roweru do roweru, luzów nie wyczuwam.

Szczerze polecam.

Napisano
9 godzin temu, rzezniol napisał:

Z praktycznego punktu widzenia w zasadzie masz tylko ułatwiony serwis ... Płaska 17'stka zamiast specjalnego klucza aby dostać się do łożyska ...

Dla niekturych argumentem jest w pełni metalowa konstrukcja ... Jednak nie słyszałem aby ta plastikowa tuleja w 520 była słabym punktem tych pedałów. Jak ma się klucz do niej  to jest wieczna.

Pozdro 

Dodajmy może, że różnica cenowa jest tak duża, że w cenie jednej pary 540-tek mamy dwie pary 520-tek. Z ekonomicznego punktu widzenia jakiekolwiek inne pedały od Shimano niż 520 nie mają w zasadzie sensu. Wyższe modele mają jeszcze trochę mocniejsze sprężyny, ale przecież można zawsze 520-stki dokręcić i tyle.

• Mod Team
Napisano
48 minut temu, cervandes napisał:

Cranki to delikatne pedałki i do tego problematyczne, wydzierają dziury w butach jeśli nie założysz osłonek.

Do gravela są OK, poza tym mają spory luz roboczy niż Szimano. Ale kto co lubi.

Napisano

Byłem w 2 ogólnosportowych, nie mieli w ogóle nic na rower niestety. Dzisiaj I jutro będę jeździł dalej I szukał. Podniósł się lekko budżet na buty w Decathlonie bo znalazłem bony. Może coś ciekawego znajdę do 400 zł. 

Widzę też, że wywiązała się fajna dyskusja co do pedałów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...