Waxmund Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 Dorwałem fajny rower (Sunn Kern S1 https://www.thebikelist.co.uk/sunn/kern-s1-2010), tylko jest problem z uszkodzonym zaworem dampera (patrz zdjęcie). Idzie to naprawić? Nowy jestem w światku pełnej amortyzacji, oficjalnie RockShox powiedział mi że części nie mają. Muszę dziadostwo wymontować i przejść się po serwisach, ale pomyślałem że spytam i tu. Damper to RockShox Monarch 3.3 we wspaniałym rozmiarze 315x57mm. Zamiennik to chyba ciężko będzie dostać, hm?
abdesign Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 Na 99,99% pochrzaniłes dane dampera. 315mm? Przy skoku 57???
lichak Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 Na stronie producenta w innym roczniku jest 200x57. A co do zaworu to weź sam damper i udaj się do tokarza, wytłumaczysz mu co potrzebujesz i Ci zrobi za przysłowiową flaszkę. Można też znaleźć poza polskimi stronami jako dostępne ten element.
Waxmund Napisano 1 Grudnia 2018 Autor Napisano 1 Grudnia 2018 Producent w bodajże 2012 zmienił właściciela, i nie ma nawet danych tego modelu (2010). A jak RockShoxa pytałem, to informacji o takim rozmiarze mi właśnie udzielili. This Monarch is a very obscure custom size of 315mm x 57mm. We do not offer a shock of this size any longer. Dzięki za odpowiedzi. Bałem się że sprawa nie do załatwienia i rower będzie musiał iść na części.
abdesign Napisano 1 Grudnia 2018 Napisano 1 Grudnia 2018 " This Monarch is a very obscure custom size of 315mm x 57mm. We do not offer a shock of this size any longer. To ma rzeczywiście jakiś wynalazek, skok 57mm sugeruje że damper powinien mieć pi razy oko 200-216mm, tyle że tu jest jakiś popychacz zintegrowany z tłokiem. ,
Waxmund Napisano 3 Grudnia 2018 Autor Napisano 3 Grudnia 2018 Czyli że dobrze, czy nie? Rower opinie ma dobre, nowy sporo kosztuje (kosztował), a wyrwałem za pół darmo w świetnym stanie (no, poza tym damperem). Będzie mój pierwszy full Chyba że ktoś bardzo będzie chciał kupić. https://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain-bikes/product/review-sunn-kern-s1-10-36796/
Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2018 Napisano 3 Grudnia 2018 Odnośnie zaworu to nie widzę dobrze na zdjęciu ale zapewne powinno pomóc to: https://www.bike-discount.de/en/buy/rockshox-air-valve-assembly-for-monarch-672969
lichak Napisano 3 Grudnia 2018 Napisano 3 Grudnia 2018 Hmm... Napisałem post ale jednak uznałem, że może być za mało zrozumiały, więc zacznę jeszcze raz i po kolei. @Dokumosa Ten zawór pasuje do modeli 2011+. Także niestety nie będzie pasował. Fajnie by było jakbyś go wyciągnął i zrobił zdjęcie całego dampera oraz miejsca zaworu z bliska. Jak na mój gust, da się to zrobić druciarsko, wentyl jak i popychacz do innego już tłumika. Co do tokarza to jednak nie jest to takie proste. Po kliknięciu w obrazek, którego rzekomo brak pojawia się.
Waxmund Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Napisano 4 Grudnia 2018 Postaram się podesłać lepszą fotkę w weekend.
Ilia Napisano 8 Grudnia 2018 Napisano 8 Grudnia 2018 Jak by Ci się nie udało tego naprawić na miejscu to możesz go do mnie podesłać. Jestem dosyć zaznajomiony z tym tematem.
Waxmund Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Napisano 16 Grudnia 2018 Extra. Zajętym ostatnio mocno, ale sprawę będę chciał na pewno załatwić. Dzięki za odzew.
Waxmund Napisano 28 Grudnia 2018 Autor Napisano 28 Grudnia 2018 Podsyłam zdjęcia. Wdzięcznym za odpowiedzi.
lichak Napisano 28 Grudnia 2018 Napisano 28 Grudnia 2018 Da się zrobić, tylko że pierw dobrze było by wiedzieć ile jest wolnej przestrzeni w miejscu mocowania wentyla przy zamontowanym damperze w ramie. x - odległość od środka do pokrętła rebound y - wysokość na jakiej mógłby haczyć o ramę
Waxmund Napisano 30 Grudnia 2018 Autor Napisano 30 Grudnia 2018 Ze zdjęć z pierwszego postu wystarczy pogląd? Najchętniej to bym podesłał toto komuś do naprawy jakby się ktoś podjął...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.