Skocz do zawartości

[Legnica]

Gość BarteX88

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BarteX88

Ja i tak już się nie udzielam więc podziękuję. Co do piątkowego wyjazdu, mam pewne wątpliwości dotyczące pogody. Wystarczy zerknąć na prognoze.

http://new.meteo.pl/php/meteorogram_id_coamps.php?ntype=2n&id=982

Do czwartku ciągle deszcz. Myślę że w piątek będzie tak samo.

Chociaż z drugiej strony...

http://pogoda.wp.pl/miasto,legnica,mid,1201120,mi.html?ticaid=1a438

I w co tu wierzyć ? :)

Ja prawdopodobnie w piątek nie dam rady, więc padać nie powinno :)

A tak z innej beczki, to byłem dzisiaj drugi (i ostatni) raz w sklepie D.I.K. Z takim olewaniem klienta dawno się nie spotkałem. Na pytanie o cenę kasety usłyszałem: "katalogowa" i po chwili z wielką łachą dodane: "mam sprawdzać?" Ja temu sklepowi podziękuję

Gość BarteX88

Bywa i tak. Zostaje Ci w takim razie jeszcze Worbike i Decathlon. Niestety w tym drugim sprzedawcy nawet nie mają zupełnego pojęcia na temat sprzętu rowerowego, zwłaszcza tego z górnej półki. O serwisie nie mówiąc. W piątek w ogóle nie masz czasu czy tylko godzina Ci nie pasuje ?

W piątek cały dzień jestem w pracy - do 20tej, tak więc całkiem odpada.

A co do sklepów, to dotychczas robiłem zakupy w worbike i w sumie ok, obsługa miła, znają się na rzeczy i na upust zawsze można liczyć :bye2: Tylko ostatnio jakoś tak nasza współpraca nieco się pogorszyła, bo już chyba 3 tygodnie czekam na prawą manetkę slx :/ No ale takie życie :)

Gość BarteX88

No bywa. Ja w zasadzie takie drobne zakupy robię tu w Legnicy. Jednak po droższe części warto wybrać się do Bolesławca. Są tam dwa duże sklepy rowerowe, sprzedają również na allegro. Bikestacja i XTRabike.

Gość BarteX88

Właśnie znalazłem 2 dętki Maxxis Welter Weight 26.1.90/2.125, wentyl rowerowy. Na Allegro są po 13 zł + wysyłka. Swoje sprzedam za 8 zł/szt. Jedna waży 168 a druga 163 gramy. Sprzedaję bo u mnie podchodzi tylko wentyl presta. Polecam kupić i brać na wycieczki (nie zdziwię się jeśli w piątek znowu będą jakieś usterki) :)

40 groszy kosztowały + moja prowizja = 5,50zł B)

Tak serio to tyle ile dałem :)

W piątek mnie nie będzie, a zazwyczaj to ja przynoszę pecha :) ostatnio blok, teraz łańcuch.. ah

Jak dokładniej się przyjrzałem przerzutce, to jest taki 'cypelek' który wygląda na ułamany. Co to jest i czy to przeszkadza, że tego nie ma?

16068285.th.jpg

99623204.th.jpg

98109059.th.jpg

Gość BarteX88

Tak dokładnie nie widać czy jest ułamany. Widać za to że jest obity. Część ta służy w Shimano za blokadę przerzutki przed "przekręceniem się". Złap przerzutkę i pociągnij ją w dół. Część ta zahaczy o tą srebrną wystającą część i powinna dalej nie pójść. Np. w Sramie tego nie ma, tam przerzutka jest tak sztywna że nie potrzebne są tego typu elementy.

DSC_0001.JPG

DSC_0005.JPG

DSC_0006.JPG

DSC_0007.JPG

Jak widać nawet Stary Shimano Deore LX to miał. SRAM już natomiast nie.

Złapałem, pociągnąłem i to zahaczyło o to srebrne wystające, ale srebrne popychane przez przerzutkę samo się kręci.

Mam nadzieję, że rozumiesz :)

@edit nie widziałem zdjęć wcześniej,

porównując to ewidentnie jest ułamane.

Gość BarteX88

Ta kolarka nie jest moja, pożyczona. A rowerów mam kilka. Jeden do treningów, drugi na sprzedaż, trzeci do jazd np. do pracy lub dla siostry, czwarty dałem ojcu, piąty stoi nieużywany (author stalowy). Nie licze starych BMX ów (2) i roweru mamy. Brakuje mi jednak kolarki, zdecydowanie :)

Co do tej przerzutki. Można tak jeździć, w górach gdy przerzutka lata po całej ramie :) mogło by to przeszkadzać. Jednak gdy złapiesz jakiegoś badyla w lasku może Ci "przekręcić" przerzutkę. Ogólnie musiałbym to na żywo zobaczyć, na zdjęciach ciężko określić czy tak naprawdę to jest popsute. Pierwsze co przyszło mi na myśl to nałożenie spawu na to miejsce z uszczerbkiem. Ale tak jak pisałem wcześniej, musiał bym to najpierw oglądnąć. Zapytaj na forum innych użytkowników Altusa czy mają tak samo jak Ty.

EpeR, właśnie sprawdziłem w swojej LX i u mnie też jest ten dzyndzel, ale jak przekręcam przerzutkę do góry, to zahacza o tą wypustkę i kręci się razem z nią (ona tak jakby na osobnej podkładce jest). Być może u mnie to już nie działa tak, jak powinno, bo przerzutka ma co prawda niewiele ponad 4 k km zrobione, ale ma już dość spore luzy. (nigdy więcej LX'a) :icon_wink:

Skoro ją zamontowali, to pewnie na coś się przydaje :icon_wink: Ale wydaje mi się, że to będzie bez różnicy, bo jeżeli znów będziesz miał "ochotę" zerwać łańcuch przekręcając przerzutkę, to zrobisz to bez względu na to, czy będzie ta wypustka (tak jak dotychczas), czy nie :)

Mam gdzieś niewiele jeżdżoną acerę, ale w domu w Jeleniej Górze. Jak tam będę, to mogę Ci ją przywieźć :P

Za naklejki dzięki :icon_wink:

A co do przerzutki, to nic za nią nie chcę. I tak leży nieużywana, więc lepiej żeby ktoś z niej korzystał :)

Muszę tylko sprawdzić, gdzie ją mam, bo składałem rower bratankowi i nie pamiętam, czy czasem jemu jej nie założyłem. Jak będzie wolna, to Ci ją przywiozę :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...