JarekK Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Szkoda tylko że wciąż zapowiada się deszczowy weekend... Zobaczymy jutro. Dwie trasy które chcę przejechać (w ramach eksplorowania niebieskiego szlaku E-3): Rudawy Janowickie - przez Stary Jawor i Bolków do Kamiennej Góry, skąd dalej niebieskim szlakiem do Komarna (nieopodal Kapelli), a żółtym zjazd do Wojcieszowa i dalej przez Lipę i znajome szlaki do Legnicy. Na mapie niebieski wygląda bardzo ciekawie, prowadzi przez niemal każdy szczyt, który jest w pobliżu . Jezioro Pilchowickie - kręcenie po szosie do Jeleniej Góry, skąd zielonym lub żółtym szlakiem do Wieży Rycerskiej w Siedlęcinie, dalej żółtym dojechać do niebieskiego i jadąc wzdłuż Jeziora Wrzeszczyńskiego dojechać do Jeziora Pilchowickiego. Dalej, kontynuując jazdę niebieskim szlakiem, przez Przełęcz Chrośnicką i Okole dojechać do Lubiechowej i dalej już dowolną trasą do Legnicy. To takie moje "małe" dwie wycieczki do zaliczenia, z forum oczywiście mogę się wybrać także dodatkowo inną trasą. Cały czas myślę też o > 200 km . Maj zapowiada się ciekawie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Mnie tam w sumie wszystko jedno, byleby tylko sobie gdzieś pojeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Tak jak rozmawialiśmy na którejś z wycieczek dla mnie must be na ten sezon to Legnica-Śnieżka-Legnica ;d Wyjazd w nocy z Lcy żeby na 5-6 być pod Śnieżką i potem powolny powrót ;d Ale to jak zrobi sie cieplej i pewniej... (czerwiec, lipiec) Ps. Skoro w sobote ma kropić to może w niedziele byśmy gdzieś śmigneli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Śnieżkę też chcę zaliczyć jadąc z Legnicy jeszcze przed wyjazdem- w czerwcu, a wcześniej na pewno wybiorę się na Przełęcz Okraj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekK Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Śnieżka też pasuje mi w czerwcu, nie chcę mi się czekać aż do lipca . Ustawka o 00:00 na rondzie na Złotoryjskiej . Widok z Kapelli na Jelenią Górę powinien być kapitalny! A na razie cały weekend zapowiada się deszczowy... Zobaczymy jeszcze jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seth Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Pogoda numeryczna dla Legnicy się poprawiła i niekoniecznie musi być to aż taki diabeł Śnieżka w moim przypadku odpada ale na Okraj piszę się choć to podjazd zabójczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daid Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 przy Karkonoskiej Okraj to pikuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekK Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dlatego najlepiej tego samego dnia podjechać i Karkonoską, i Okraj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seth Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Właśnie o tą przełęcz mi chodziło Nie wiem czemu tak mi się Okraj wkradł Zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Jak chcecie się naprawdę powspinać, to polecam wjazd na Okraj, zjazd do Pecu pod Snezkou, wjazd na Vyrovkę, zjazd do Spindlerovego Mlyna i wjazd na Odrodzenie. Można się porządnie zmęczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekK Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Łukasz, zrobiliśmy podobną trasę w ubiegłym roku. Z tym że od drugiej strony, a po stronie czeskiej nieco bardziej naokoło, nie mieliśmy mapy . Jako że teraz posiadam już mapę, ciekawie prezentuje się podjazd na Vrbatovo návrší . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Faktycznie pojechaliście naokoło I ominęliście Vyrovkę, a ten podjazd naprawdę daje popalić. A stamtąd można podjechać (tyle że nielegalnie, choć nigdy mnie nikt nie zatrzymał) jeszcze wyżej, na Modre Sedlo, skąd jest rewelacyjny widok na Równię pod Śnieżką. Można też skręcić w stronę Klinovki i tam odbić szlakiem pieszym (czyli znów nielegalnie) do Spindlerowego - rewelacyjny zjazd wąziutkimi serpentynami. Zresztą jest tam tyle możliwości, że głowa mała Na Mogile (Vrbatovo návrši) jakoś nie byłem, więc przy okazji trzeba będzie zaliczyć. Tak że jak już będziecie się wybierać, dajcie znać, chętnie dołączę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejAA Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 elkaziorro, że tak zapytam, czemu jazda po szlaku dla pieszych jest nielegalna? To tylko Czesi takie restrykcje mają? Bo w Polsce takiego zakazu nie ma, a i w sieci ciężko potwierdzić Twoje słowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Generalnie jest zakaz jazdy po Karkonoskim Parku Narodowym. W Polsce jest kilka miejsc, gdzie rowerem można wjechać w góry, ale są to szerokie, ubite drogi i to raczej w niższych partiach gór. Takie miejsca jak Śnieżka czy Szrenica są niestety niedostępne dla rowerzystów. Czesi są nieco mniej restrykcyjni, jest więcej możliwości poruszania się rowerem po Karkonoszach, choć i u nich nie każdy szlak jest dostępny dla rowerzystów. Ale zdecydowanie lepiej to wygląda po stronie czeskiej, niż po naszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati2902 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Ale wolne tępo ? hmm w sumie musiał bym jeszcze rower złożyć Marek tempo baaaardzo wolne, ponieważ ja się też wybieram Z racji tego, że na wczoraj i dzisiaj prognozy się nie sprawdziły, optymistycznie zakładam, że na jutro też się nie sprawdzą i pogoda jednak dopisze Wolne w pracy już załatwiłam Tak więc Jarek namawiaj kuzynkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejAA Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 nati2902, oj się sprawdziły, tylko trochę później zaczęło padać niż było to prognozowane. Ale zobaczymy jutro przed 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati2902 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Andrzej wiem, uwierz mi na słowo, że POWALAJĄCO się o tym przekonałam Jutro ponoć ma padać do ok. 8:00 i po południu od ok. 14:00, ale już nie wiem w co wierzyć. Zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekK Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Łukasz, podoba mi się pomysł wspólnej wycieczki. Nie tylko na Mogile, ale z chęcią poznałbym też inne ciekawe trasy za Jelenią, szczególnie górskie i leśne szutrówki. Andrzej, gdyby w Polsce jazda po górskich szlakach była legalna, to na Śnieżkę nie wyruszalibyśmy w nocy, aby rozpocząć podjazd przed 5 rano... . Natalia, próbowałem namówić kuzynkę, ale tym razem nie wyszło. Pojedzie następnym razem . Jutrzejsza pogoda bardzo niepewna, ale co tam... O 10:00 na skrzyżowaniu Jaworzyńska / Nowodworska. I dobrze do plecaka wrzucić jakąś dodatkową bluzę, w razie gdyby zaszła potrzeba przeczekania gdzieś mocniejszego deszczu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elkaziorro Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Zapraszam Chętnie oprowadzę każdego, kto ma ochotę pośmigać po Karkonoszach i Izerach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejAA Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Mnie jeszcze deszcz nie zdołał złapać, gdy jeżdżę rowerem, ale dzisiaj bałem się, że to może być mój pierwszy raz W Legnicy chyba mocno popadało ok. 16, bo spore kałuże były po moim powrocie. Ja jednak byłem wtedy w Miłogostowicach, gdzie jedynie pokropiło na moje szczęście. Jarek, już rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Może przełożymy wyjazd na godzinę 11.00? Jeszcze pada, a według ICM od godz. 11 ma się poprawić pogoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati2902 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 To się chyba nie uda, bo raczej nie wszyscy wejdą na forum i się o tym dowiedzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekK Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Wygląda na to że musimy. Mam tylko nadzieję że nikt nie zjawi się o 10:00... No właśnie, Natalia widzę że podobnie myśli. Zaczekajmy jeszcze 15 minut i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati2902 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 To może ja wyjadę na skrzyżowanie o 10:00 i gdyby jednak ktoś się pojawił, to przekażę info... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejAA Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 A jeszcze kwadrans temu nie padało i miałem jechać. No nic, to czekam, ale i tak jadę mimo złej aury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.