Gość Paweł Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Badu4u ja też mam Cuba (wcześniej miałam BMC ale niestety mi go skradziono:( ) i jestem na razie zadowolona, chociaż ostatnio miałam małe problemy z hamulcami tarczowymi. No ja też mam małe problemy z ich dobrą regulacją. Z tyłu mi nie chcą dobrze hamować i skrzypią na potęgę. Jak na sprzęt warty 4 tyś jest to dziwne. Poczytam trochę na temat regulacji tarczówek i spróbuję sam rozwiązać ten problem. Fakt po zakupie Cube też zwracam uwagę na innych posiadających rower z tej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jak skrzypią to mogą być lekko zatłuszczone, weź po bożemu alkohol izopropylowy i przeciągnij tarcze ze 2 razy, nie używaj benzyny ekstrakcyjnej... Można, efekt jakiś daje, ale jak przetarłem ostatnio alko to efekt jest nieporównywalnie większy od benzynki. To że nie chcą hamować też daje na to że tarcze tłuste, jak poszło w klocki, to albo możesz spróbować je wypiec, albo kupić nowe i dać do odtłuszczonej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 U mnie hamulce nie skrzypią (piszczą tylko kiedy są mokre, ale to jest chyba normalne). Ostatnio jak byłam w górach, to na podjazdach ( było bardzo stromo) słyszałam ciągle takie jakby tarcie i bardzo mnie to denerwowało. Wydawało mi się jakby rower mi lekko hamował w trakcie jazdy. Kilka dni później działały jednak już bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Na mocnym podjeździe jeżeli stoisz w pedałach to możesz wychylać się z osi roweru __\__ do __/__ a oś QR 9 źle znosi działanie sił bocznych To może powodować dzwonienie tarczy. Jak jedzie się po prostym i równym w miarę (jak to polskie drogi mają w zwyczaju być w miarę proste i równe) to dzwonienia nie powinno być, o ile zacisk jest dobrze ustawiony, tłoczki wracają na pozycje itd. itp. etc. etc. Jeżeli jednak dzwoniła tak ot z siebie... to cóż, moje Elixiry 5 też czasem potrafią magicznie zmienić swoje położenie na 15 minut jazdy, wrócić na swoje pozycje, a jedynym tego śladem jest zajechana farba i lakier, i tak, MOCNO je dokręcam PS i tak, większość klocków będzie piszczeć na mokro, półmetaliki avida dają fajny efekt syreny przy mżawce i średniej wilgotności, tak samo UNEXy ceramiczne a za niedługo zapewne się przekonam z kolegą czy EBC gold też ładnie piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renn Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Takie pytanie mam nie macie może na sprzedasz dwóch dobrych opon 20" do składaka ? chętnie bym kupił Pisać na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Juraleona, na podjazdach nigdy nie stoję na pedałach- lekka jestem, więc w miarę dobrze mi idzie:) Wydaje mi się, że jest to spowodowane moją słabą techniką w trakcie stromych zjazdów, bo trochę się takich boję- zwłaszcza jak są duże kamienie na trasie:) A ten pisk mokrych hamulców bardzo lubię, bo wtedy nie muszę przepraszać pieszych- sami się usuwają z drogi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 @boango - to w koncu chodzi o podjazd czy zjazd ? ;D Ostatnio jak byłam w górach, to na podjazdach ( było bardzo stromo) Wydaje mi się, że jest to spowodowane moją słabą techniką w trakcie stromych zjazdów . Jeżeli zjazdy to niestety tak jak wspomniał Juraleona mała sztywność amortyzatora i dzwonienie tarcz co jest rzeczą normalną i mozna to tylko wyeliminowac przesiadając się na ośke 20 mm co w naszym przypadku jest bezsensowne ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A ten pisk mokrych hamulców bardzo lubię, bo wtedy nie muszę przepraszać pieszych- sami się usuwają z drogi.. No ja i tak zawsze przepraszam bo G2CS generuje jakieś 80 decybeli na mój gust... XT na pająku generuje jakieś 40-50 ale tylko dlatego że jest śliska i nie hamuje [...] co w naszym przypadku jest bezsensowne ;d E tam bezsensowne. Ja bym mógł mieć te 100 gramów więcej, nie tak jak niektórzy Zamiast mówić jakie to QR 20 złe (w XC) i w ogóle zmontowałbyś zajzdówkę z EBC i byśmy zobaczyli w końcu jak palisz tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Muszę najpierw te EBC dotrzeć Obawiam się, że pierwszy wyjazd w góry na nowych metalikach skończy się zakończeniem żywota g3cs ale i tak jestem dobrej myśli ;d Ps. przejście na 20 mm to nie jest 100 gramów - sporo cięższa piasta i sporo cięższe golenie dolne. Kompletnie nie opłacalne do wożenie pod górę ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Oh, daj spokój, jakby mi na lżejszym bajku zależał o to już dawno kupiłbym tylne koło i jakąś fajnę obręcz na przód Ktoś jeszcze cieszy się ze śniegu? W końcu nie będzie błocka na twarzy i spodniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jak to nie będzie ? tona soli zaraz pójdzie w ruch ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Śnieg się chyba nie utrzyma, bo wg ICM jutro ma padać deszcz:/ Szkoda, bo wesoło było dzisiaj na rowerze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Taa, ciepło jest, dzisiaj o 7 się zgrzałem jak biegałem Czyli ze śniegu jeszcze więcej chlapy, i ferie bez śniegu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renn Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A ja sie tam ciesze ze śniegu nie będzie Wczoraj ledwo przyszedłem o 18 do domu . Szklanka na chodnikach była niesamowita . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Bo nogi są od kręcenia a nie od chodzenia. Kto to widział w taki barbarzyński sposób ich używać! (powiedział ten co biega:D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boango Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A ja dzisiaj zaliczyłam pierwszy w tym roku upadek:P Wpadłam w poślizg na zakręcie i wleciałam w błoto pośniegowe:) Wczoraj też prawie bym się przewróciła, bo zahamowałam na lodzie.Śmieszne to było- taki taniec na lodzie:) Teraz przynajmniej moja droga do pracy nie jest nudna i doskonalę zmysł równowagi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Ja po jeździe ostatnią zimą wywróciłem się nie z własnej woli 3 razy: za każdym razem przez swoją głupotę Po śniegu z lodem i pastą szlifierską z piachu żaden teren nie jest straszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 @Juraleona do podstawówki czasami do 10'tki nie chodziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czasem chodziłem, czasem nie Wybaczcie za doubla, podlinkuje żeby więcej osób miało styczność http://www.forumrowerowe.org/topic/104541-powitanie-sezonu-powitanie-wiosny-marzeckwiecien-2012/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Niech zgadnę, klasa A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrRafik Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Może ktoś mi coś powiedzieć o tych sklepach na: Muzealnej 2 Jaworzyńska 118 Chojnowska 8 Izerska 24 Dzisiaj jadę na poszukiwania Krossa Level A-2 z 2011r. i chciałbym wiedzieć gdzie warto kupić. W Worbike na 100% jest Kross A2 za 1215zł tyle że rama tylko 19" No może bym jeszcze dozbierał do Level A2 z 2012zł ale nie wiem czy warto... W Smartesie w Galerii byłem i sprzedawczyni była bardzo mocno zdziwiona że ktoś kupuje rower na zimę, ponieważ największy wybór modelów jest w trakcie sezonu... Oczywiście nie mieli żadnych rowerów... Szpakowa odpada bo dziadek nie ma pojęcia o rowerach i zdziera na maksa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tak na dobrą sprawę tylko worbike i martes handlują krossami. Na muzealnej chyba tylko można dostać author'y + jakieś miejskie. Na jaworzyńskiej kelly'sy i gianty ewentualnie jakies gt sie znajdzie, a chojnowskiej i izerskiej to nawet nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 @Eper: Tak. Tylko Martes i Worbike, tak jak wyżej kolega napisał. Idę się dalej użerać z regulacją Elixirów >.< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 no to mamy małe spotkanie klasowe na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrRafik Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Hmm... podzwoniłem trochę po sklepach i okazało się że DIK-ROWERY na Jaworzyńskiej oferują Krossa na zamówienie i jak jego późniejszy serwis gwarancyjny. Jednak pani próbowała mnie przekonać że posiadają inne marki dużo lepsze, z których będę jeszcze bardziej zadowolony. Tylko nie wiem czy tam jest coś ciekawego i lepszego od Krossa Level A2 V-Brake w kwocie 1215zł. Dzwoniłem na Muzealną i się potwierdziło że sprzedają jakiegoś Maxi(?) i Authorna tylko nie wiem czy dobrze zapisałem markę... I oczywiście próbowali mnie przekonać że Kross jest zły, a ich rowery są lepsze. Podzwoniłem do Worbike w celu potwierdzenia dostępności Krossa z 2011r., teraz się tylko modlić aby rama 19" nie była za duża... Właśnie, mam jeszcze takie pytanie. Czy do kwoty ok. 1300zł nie ma czegoś lepszego niż Level A2 na V-Brakeach? Bo trochę się na niego uparłem, a może jest to niewłaściwy wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.