Skocz do zawartości

[Legnica]

Gość BarteX88

Rekomendowane odpowiedzi

opony możesz zmienić na sliki jakieś to w miare dużo daje ,poza tym to jest dosc niebezpieczne miejsce do bicia rekordów bo moze ci u podnuża góry z lewa i z prawa cos wyjechac do tego jest zakręt i nie wiadomo czy cos nie wyjedzie zza niego do tego trzeba hamowac przed nim jednak ... ale jak sie niema czego innego to musisz chyba tam latać ...

mam delta cruisery to są semislicki. za######iste oponki jak ktoś chce to dam namiar gdzie je można dostać w l-cy za 50-60zł/komplet

Jest jeszcze zjazd ze Stanisławowa i zjazd na wieś Słup(od strony Legnicy).

Na tych asfaltach w trójkącie Krajów - Złotoryja - Wilczyce też jest kilka pagórków, miejscami całkiem stromych, do tego asfalt tam jest idealny, i ruch b. mały.

Jest jeszcze zjazd ze Stanisławowa i zjazd na wieś Słup(od strony Legnicy).

Na tych asfaltach w trójkącie Krajów - Złotoryja - Wilczyce też jest kilka pagórków, miejscami całkiem stromych, do tego asfalt tam jest idealny, i ruch b. mały.

ze słupa zjeżdżałem, fakt jest zacnie

Wiecie co , mam takie pytanie ... czy jest może w Legnicy jakaś grupa jeżdząca rowerami na wycieczki ale takie trochę turystyczno - okoliczne także z możliwoscią np.podjechania trochę pociągiem i powrotu itp. wiem ze jest Eko - rama - ta jest trochę i za duża i ma specyficzną konstrukcję ale przede wszystkim jest za duża, poza tym ja własciwie to nie znam wogóle tych ludzi z Ekoramy - poza jednym osobnikiem - a to za mało by się wypowiadać w ogóle o tej grupie ... ale trochę nie o to mi chodzi nie chodzi mi też o szybkościowców wyczynowców ... myślę o takiej grupie nie za wielkiej z około 4 osoby - i po prostu by pojeździć ,,, a jak takiej niema to może by zrobić ? i miast siedzieć przed kompem (ja siedzę rzadko) i przed TV (ja wogóle) to wybrać się gdzieś plener ... Miałbym nadzieję zwiedzić trochę okolicę - mogę też poopowiadać o jej historii ... może by ktoś miał ochotę ... pytam się bo samemu to mi się jeżdździ źle , a jak muszę kumpli na siłę namawiać to mam dość ...

Hm, oprócz Ekoramy http://www.ekorama.legnica.pl/start jest jeszcze druga Ekorama http://ekorama.hml.pttk.pl/ i to tyle jeśli chodzi o treking. Szybkościowców wyczynowców nie ma się nawet co obawiać. Amatorzy szybkości i wyczynu, jeśli chodzi o MTB, "formalnie" też są na chwilę obecną osieroceni - i, cóż, nie słychać, by komuś zależało na zmianie tego stanu rzeczy i punktowaniu w wyścigach dokoła drzewa na Kapelli czy w innych Polkowicach jako team. Póki co okazją do integracji i zawiązywania się grupek są rekreacyjne rajdy (czy raczej mary krytyczne za miasto) OSiRu organizowane raz na pół roku, w maju i we wrześniu. W tym roku we wrześniu będą dwa, osobne zorganizują tydzień po tygodniu (2 soboty pod rząd) Ekorama - w stronę Krotoszyc - i OSiR - tradycyjnie do Kunic.

Ciekawy post - dziękuję - a dlaczego są 2 ekoramy - nawet nie wiedziałem ... czym się różnią ? A a tak się rozmarzyłem ... nocnie i wiecie co mi się marzy w Legnicy ... Masa Krytyczna w Legnicy ... to by była świetna okazja by się poznać ... między sobą - nas bikerów Legnickich ..

http://pl.wikipedia.org/wiki/Masa_Krytyczna

zobaczcie jakie miasta i to niekiedy całkiem malutkie organizują Masy a u nas ?

Do grona polskich miast w których odbywa się Masa Krytyczna regularnie dołączają kolejne, zachęcone sukcesem tego typu przejazdów – m.in.[5]:

Opole – od 1997 r.

Warszawa – od V 1998 r.

Łódź – od VI 1999 r.

Lublin – od 29 marca 2003 r.

Szczecin – od III 2003 r.

Wrocław – od IV lub V 2003 r.

Radom – od V 2003 r.

Katowice – od IX 2003 r.

Białystok – od IX 2003 r.

Bydgoszcz – od I 2004 r.

Sanok – od IV 2004 r.

Legionowo – od VIII 2004 r.

Otwock – od X 2004 r.

Przemyśl – od X 2004 r.

Częstochowa – od VIII 2004 r.

Stargard – VIII 2004 r.

Poznań – od IX 2004 r.

Kraków – od V 2005 r.

Piła – od 3 czerwca 2005 r.

Rzeszów – od VI 2005 r.

Piotrków Trybunalski – od 28 października 2005 r.

Słupsk – od VII 2006 r.

Toruń – od 2007 r.

Mielec – od VII 2007 r.

Racibórz – od X 2007 r.

Brzeg – od X 2008 r.

Gliwice – od IV 2009 r.

Łapy – od V 2009

Bytom – od 31 lipca 2009 r.

Nysa – od 31 lipca 2009 r.

Chełm - od 28 kwietnia 2010 r.

Kołobrzeg – od 1 maja 2010 r.

Wałbrzych – od 28 maja 2010 r.

Zabrze – od 13 sierpnia 2010 r.

Kozienice – od 11 września 2010 r

Tarnów – od 27 maja 2011 r

Sosnowiec - 2009

Koszalin - od 27 maja 2011 r.

Leszno - od 29 lipca 2011 r.

Eryk jak jeździsz? tempo, odległości, nawierzchnie itd?

Tempo wolne spacerowe - czasem szybsze turystyczne, odległości takie by do domu wrócić ja wiem z 60 km ... po asfalcie ;)

tak jak emeryt ;)

a to ja może ktoś mnie pozna wszak wszyscyśmy z Legnicy ;) Jak mnie ktoś pozna na ulicy czy gdzieś, to niech zatrzymuje to pogadamy ;)

93067050.jpg

Masa krytyczna w Legnicy nie będzie istnieć rowerzystów jest tylko garstka .

Eryk jak chcesz mogę Ci pokazać ładne trasy koło Legnicy ale takie pagórkowate .

Tempo hmm czemu każdy się pyta o tempo, a nie towarzystwo ?

... bo bez tempa nie ma towarzystwa

a tak offowo: warte to jest zawracania sobie głowy?

http://allegro.pl/cube-overland-i1808558445.html

tak masz racje - towarzystwo ... jest bezcenne - ja sam nie bede jeżdził już bo po prostu jest to nudne ... obecnie szukam chętnych na wycieczki 3 ...

1. do Klasztoru w Lubiążu ... uprzedzam że jadę tam w celach historycznO blogowych ...

2. lekki lajtowy wyjazd do Mikołajowic

3. do Strzegomia szynobusem i powrót do Legnicy ...

Ale do do Masy to się nie zgadzam - rowerzystów jest trochę nie mało, ale fakt jak na takie niby duże miasto to bardzo mało - dużo gorsze jest wg. mnie brak chęci aktywności i w ogóle dziwny marazm tego Miasta ... i jak nie bedziemy nic o tym mówić, nawet bić piany to NIGDY MASY NIE BĘDZIE - BO NIE ...

W niedzielę jest wyjazd Ekoramy, pojadę na ten wyjazd i pogadam z nimi przy okazji o Masie w Legnicy zobaczymy co powiedzą, oni są jakąs zorganizowaną grupą - może w ten sposób sie uda , nie przekonywac pojedyńczo wszystkich ale grupy .... w końcu ma być MASA bikerów czyli jak MASA to MASA ...

W Legnicy była próba zorganizowania masy krytycznej. Uczestniczyłem nawet w takim czymś. To było z okazji dnia bez samochodu, w poniedziałek 22 września 2008 o 15:00 (nie pamiętam aż tak dokładnie, wspomagam się bikestats ;) ). Masę zorganizował Klub Kolarstwa Górskiego "Zywer". Spoza klubu przyjechały raptem dwie osoby, mimo że wydarzenie było szeroko nagłośnione przez lokalne media. W kilkunastuosobowym składzie nawet nie wyjeżdżaliśmy na jezdnię, jedyne co to zaliczyliśmy to nową wówczas ścieżkę na al. Piłsudskiego.

Działam trochę społecznie na rzecz zrównoważonego transportu (np. teraz jestem w komitecie organizacyjnym legnickiego dnia bez samochodu i tygodnia zrównoważonego transportu 2011) i co do masy uprzedzam - to nie jest tak, że mamy tu totalny marazm legniczan itd. Na wielu wydarzeniach na 22.09 w mniejszych miastach po prostu robi się spęd młodzieży ze szkół, która tego dnia ma wolne, w zamian za to, że ma wziąć udział w takim kolektywnym przejeździe rowerami przez miasto. A więc przynajmniej kilka pozycji wklejonej przez Eryka listy to takie pozorne masy krytyczne.

Jeżeli kogoś interesuje program tygodnia zrównoważonego transportu i dnia bez samochodu, polecam: http://www.portal.legnica.eu/aktualnosc-2646-Europejski_Tydzien_Zrownowazonego_Transportu_Wybierz_wygodna_alternatywe!_Nie_warto_zamykac_sie_w_samochodzie!_Legnica_16_22_wrzesnia_2011_r.html .

Prócz wycieczek rowerowych, w czwartek 22.09 na Złotoryjskiej zaprezentuje się m.in. Ekorama i Młodzieżowy Klub Kolarski Bolmet Trek (legniccy szosowcy, dawny Legrol - Budowlanka). Niestety godziny tradycyjnie urzędnicze - 10-15.

Witam wszystkich rowerzystów- legniczan:)

Znalazłem to forum dzisiaj i muszę szczerze powiedzieć, iż nie znam dokładnie treści rozmów prowadzonych w tymże wątku i tematów, które tutaj poruszaliście. Jednak chciałbym powrócić do tematu założenia w L-cy jakiegoś amatorskiego klubu, koła, teamu etc. Moim zdaniem to świetny pomysł i jeżeli uda się zebrać nam odpowiednią liczbę osób chętnych- to ja się jak najbardziej piszę:)

Świetny pomysł z tą Minasą ale ja dziś nie dam rady, może lepszy by był jakiś termin kilkudniowy ? żeby więcej osób mogło coś zaplanowac ? a do Lubiąża olomaster to pojedziemy, może ktoś jeszcze z czasem nabierze chęci i dołączy ?

termin musi być konkret, trasa musi być konkret i musi być powtarzalność, jak będzie z 10-20 osób to trzeba zrobić koszulki (może sponsor się znajdzie) i temat sam się napędza

ekoramy pewnie też sie podłączą, ale warunek konieczny to konkret

Cześć wszystkim:) Szukam dziewczyn z Legnicy do wspólnej jazdy na rowerze- zwłaszcza w tygodniu. Mam 24 lata. Jeżdżę przez cały rok, posiadam w miarę dobrą kondycję.Jeżdżę głównie mtb, ale mogę też na szosie lub miejskim:)Chciałabym regularnie jeździć (również w zimie), aby nie stracić formy. Wystarczy chociaż te 15/20 km dziennie. W weekendy jeżdżę zazwyczaj na dłuższe wycieczki rowerowe (przeważnie w góry).

Shadow chyba nie spodziewał się, że na forum zawita do nas kolejna Koleżanka :D

Witaj boango! Niestety, jesteś na forum z Legnicy drugą dziewczyną, więc dość ciężko będzie Ci znaleźć jakieś większe damskie towarzystwo :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...