Skocz do zawartości

[koła]jak zapobiegac centrowaniu sie kół

Gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie - czy są jakies sposoby, aby zapobiec centrowaniu sie kol w rowerku? Dziwi mnnie to ze sie tak szybko centruja :angry: bo nie jezdze po lasach zbyt czesto (prawie wogole) ani nie skacze na rowerze, nie robie whellie ani nic w tym stylu, a przez to nie moge dobrze ustawic hamulcow.... Nie wiecie jak temu zapobiec??

PZDR

Napisano

co to za koła, napisz jakie obrecze, piasty i szprychy :)

moze szprychy są luźne i trzeba by juz było je dociągnąć B)

Napisano

No tak - zapomnialem:

obrecze to Alexrims X2100

szprychy: ??

piasty: ??

Niewiele wiem dlatego wlasnie napisalem tylko obrecze... Sa to standardowe obrecze, szprychy i piasty z hexagona v6... :)

Napisano
obrecze to Alexrims X2100

szprychy: ??

piasty: ??

No to masz odpowiedź dlaczego tak szybko się centrują Twoje koła... :)

Napisano

Hehehe... trochę głupie pytanie. Każdy by tak chciał żeby koła były zawsze proste, ale takie rzeczy to tylko w ERZE. Zgaduje że masz jeszcze nie naciągnięte do końca szprychy. Jedynym sposobem na zapobieganie centrowaniu są odpowiednie komponenty, ale nie da się tego efektu pozbyć, tak samo jak zużywania się łańcucha :)

Napisano

Marka komponentów ma oczywiście znaczenie , firmy muszą dbać o wizerunek a co za tym idzie o jakość produktu.

Muszę jednak wspomnieć , że samo wykonananie koła musi też być staranne.

Widziałem extremalne DM-y pokrzywione po ostrym przejeździe przez korzenie ale także Remerexy, na szprychach ocynkowanych , po niezłych przyglebieniach z hopek , które to przezyły.

Myślę , że ponowny fachowy zaplot , może i szprychy , plepszy sprawę.

Napisano

Hehehe... trochę głupie pytanie. Każdy by tak chciał żeby koła były zawsze proste, ale takie rzeczy to tylko w ERZE. Zgaduje że masz jeszcze nie naciągnięte do końca szprychy. Jedynym sposobem na zapobieganie centrowaniu są odpowiednie komponenty, ale nie da się tego efektu pozbyć, tak samo jak zużywania się łańcucha ;)

Ja bym nawet dodał, ze każdy by chcial, zeby mu sie same kola centrowaly... i takie rzeczy to dopiero w ERZE :). Centrowanie jak sama nazwa wskazuje powoduje prostowanie sie kol, a nie krzywienie czyli rozcentrowanie sie. Ale to tylko maly OT :D

Napisano

- zwalniać przed krawężnikami;

- nie wjeżdżać na krawężniki pod kątem;

- jak przednie koło wjeżdża na krawężnik to środek ciężkości przenieść w stronę tylnego koła, jak wjeżdża tyle to środek ciężkości przenieść w stronę przedniego koła (a więc przesuwać tułów w przód lub tył w czasie pokonywania jakichkolwiek przeszkód tak, żeby maksymalnie odciążyć koło);

- zadbać o odpowiednie ciśnienie opon;

- jeśli koło centruje się na boki - naciągnąć bardziej szprychy, jeśli centruje się w pionie poluzować nieco szprychy (delikatnie, po 1/8-1/12 obrotu);

Może nie zlikwiduje efektu bicia koła, ale na pewne przedłuży ich żywotność.

Napisano

Centruje sie na boki, ale z tym zwiazana jest jeszcze jedna sprawa....

Mam takie dosyc stare klucze rowerowe :P i tu pojawia sie moje pytanie - czy jesli bede nimi dokrecal nyple to czy moze sie cos z nimi stac? Slyszalem ze moga sie obrobic, a nie chce zawozic go do servisu (byl zdaje sie ze 3 miechy temu) bo musze zaplacic 13 zl :P i jeszce bika przez 2 dni nie mam....

A wiec - czy jesli dokrece je tymi ,,kluczami rowerowymi" to czy moze sie cos zlego z nimi stac?

EDIT: Jesli moze sie cos stac, to ile kosztuja takie klucze??

PZDR :)

Napisano

Dokręcając nyple kiepskimi kluczami możesz bardzo szybko nadać nyplom kształ stożka :) Dodatkowo pamiętaj, że występuje kilka rozmiarów nypli. Sensowne klucze do nypli zaczynają się od ok 8zł, naprawdę dobre ok 20zł (pieszę z pamięci, więc może trochę niedokładnie)

Napisano

Ok dzieki patrzylem juz na allegro mniej wiecej wiem - kupie sobie jakies klucze ale dopiero na wiosne bo teraz mi nie potrzebne:)

PZDR dzieki

Napisano

ja uzywam takiego starego wielo klucza rowerowego, jest tam taki do nypli, rozmiar pasuje, ale chyba i tak sie zaopatrze w klucz specjalny do nypli, bo czasami jest ograniczony ruch takim kluczem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...