Gregor Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 Tak jak w temacie - czy są jakies sposoby, aby zapobiec centrowaniu sie kol w rowerku? Dziwi mnnie to ze sie tak szybko centruja :angry: bo nie jezdze po lasach zbyt czesto (prawie wogole) ani nie skacze na rowerze, nie robie whellie ani nic w tym stylu, a przez to nie moge dobrze ustawic hamulcow.... Nie wiecie jak temu zapobiec?? PZDR
ralf Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 co to za koła, napisz jakie obrecze, piasty i szprychy moze szprychy są luźne i trzeba by juz było je dociągnąć
Gregor Napisano 11 Listopada 2006 Autor Napisano 11 Listopada 2006 No tak - zapomnialem: obrecze to Alexrims X2100 szprychy: ?? piasty: ?? Niewiele wiem dlatego wlasnie napisalem tylko obrecze... Sa to standardowe obrecze, szprychy i piasty z hexagona v6...
Żbik Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 obrecze to Alexrims X2100szprychy: ?? piasty: ?? No to masz odpowiedź dlaczego tak szybko się centrują Twoje koła...
romek91 Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 Rozwiązanie jest proste. Przestac jeżdzic. ALe to jest raczej nierealne; a tak na powaznie oddaj do serwisu.
Robert Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 Hehehe... trochę głupie pytanie. Każdy by tak chciał żeby koła były zawsze proste, ale takie rzeczy to tylko w ERZE. Zgaduje że masz jeszcze nie naciągnięte do końca szprychy. Jedynym sposobem na zapobieganie centrowaniu są odpowiednie komponenty, ale nie da się tego efektu pozbyć, tak samo jak zużywania się łańcucha
Żaba Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 Marka komponentów ma oczywiście znaczenie , firmy muszą dbać o wizerunek a co za tym idzie o jakość produktu. Muszę jednak wspomnieć , że samo wykonananie koła musi też być staranne. Widziałem extremalne DM-y pokrzywione po ostrym przejeździe przez korzenie ale także Remerexy, na szprychach ocynkowanych , po niezłych przyglebieniach z hopek , które to przezyły. Myślę , że ponowny fachowy zaplot , może i szprychy , plepszy sprawę.
Cybula Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 Hehehe... trochę głupie pytanie. Każdy by tak chciał żeby koła były zawsze proste, ale takie rzeczy to tylko w ERZE. Zgaduje że masz jeszcze nie naciągnięte do końca szprychy. Jedynym sposobem na zapobieganie centrowaniu są odpowiednie komponenty, ale nie da się tego efektu pozbyć, tak samo jak zużywania się łańcucha Ja bym nawet dodał, ze każdy by chcial, zeby mu sie same kola centrowaly... i takie rzeczy to dopiero w ERZE . Centrowanie jak sama nazwa wskazuje powoduje prostowanie sie kol, a nie krzywienie czyli rozcentrowanie sie. Ale to tylko maly OT
hudy Napisano 11 Listopada 2006 Napisano 11 Listopada 2006 - zwalniać przed krawężnikami; - nie wjeżdżać na krawężniki pod kątem; - jak przednie koło wjeżdża na krawężnik to środek ciężkości przenieść w stronę tylnego koła, jak wjeżdża tyle to środek ciężkości przenieść w stronę przedniego koła (a więc przesuwać tułów w przód lub tył w czasie pokonywania jakichkolwiek przeszkód tak, żeby maksymalnie odciążyć koło); - zadbać o odpowiednie ciśnienie opon; - jeśli koło centruje się na boki - naciągnąć bardziej szprychy, jeśli centruje się w pionie poluzować nieco szprychy (delikatnie, po 1/8-1/12 obrotu); Może nie zlikwiduje efektu bicia koła, ale na pewne przedłuży ich żywotność.
Gregor Napisano 12 Listopada 2006 Autor Napisano 12 Listopada 2006 Centruje sie na boki, ale z tym zwiazana jest jeszcze jedna sprawa.... Mam takie dosyc stare klucze rowerowe i tu pojawia sie moje pytanie - czy jesli bede nimi dokrecal nyple to czy moze sie cos z nimi stac? Slyszalem ze moga sie obrobic, a nie chce zawozic go do servisu (byl zdaje sie ze 3 miechy temu) bo musze zaplacic 13 zl i jeszce bika przez 2 dni nie mam.... A wiec - czy jesli dokrece je tymi ,,kluczami rowerowymi" to czy moze sie cos zlego z nimi stac? EDIT: Jesli moze sie cos stac, to ile kosztuja takie klucze?? PZDR
Napatos Napisano 12 Listopada 2006 Napisano 12 Listopada 2006 Dokręcając nyple kiepskimi kluczami możesz bardzo szybko nadać nyplom kształ stożka Dodatkowo pamiętaj, że występuje kilka rozmiarów nypli. Sensowne klucze do nypli zaczynają się od ok 8zł, naprawdę dobre ok 20zł (pieszę z pamięci, więc może trochę niedokładnie)
Gregor Napisano 12 Listopada 2006 Autor Napisano 12 Listopada 2006 Ok dzieki patrzylem juz na allegro mniej wiecej wiem - kupie sobie jakies klucze ale dopiero na wiosne bo teraz mi nie potrzebne:) PZDR dzieki
cookiesrulez Napisano 12 Listopada 2006 Napisano 12 Listopada 2006 Jak mam poluzowane szprychy to dokręcam nyple dobrą tzw. "żabką" przy ostrożnym obsługiwaniu się kluczem nic złego się nie dzieje.
ralf Napisano 12 Listopada 2006 Napisano 12 Listopada 2006 ja uzywam takiego starego wielo klucza rowerowego, jest tam taki do nypli, rozmiar pasuje, ale chyba i tak sie zaopatrze w klucz specjalny do nypli, bo czasami jest ograniczony ruch takim kluczem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.