Nodo Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 @Strek nie, nie oglądałem ekranizacji, przyznaje szczerzę, ale książkę bardzo lubię. O ile nie lubię wracać do książek i czytać ponownie, to jednak wspominam ją bardzo dobrze, a wyżej wymieniony cytat, zarówno Twój, jak i ten ze spirytusem pamiętam do dziś. Zresztą nie dziwne. Maturę zdawałem na podstawie tej książki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 2 godziny temu, Nodo napisał: @Strek nie, nie oglądałem ekranizacji, przyznaje szczerzę, ale książkę bardzo lubię. O ile nie lubię wracać do książek i czytać ponownie, to jednak wspominam ją bardzo dobrze, a wyżej wymieniony cytat, zarówno Twój, jak i ten ze spirytusem pamiętam do dziś. Zresztą nie dziwne. Maturę zdawałem na podstawie tej książki. Z ekranizacją nie ma problemu, na cda możesz obejrzeć zarówno tę polską jaki rosyjską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 58 minut temu, Strek napisał: Z ekranizacją nie ma problemu, na cda możesz obejrzeć zarówno tę polską jaki rosyjską. Nadmienię tylko, że rosyjska jest świetna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Ja polecę Filary Ziemi Kena Folletta - jeśli ktoś lubi klimaty średniowiecza, będzie jak znalazł. Natrafiłem przypadkowo na audiobooka i tak wciągnął, że całą serię nie wiem kiedy przesłuchałem. Notabene, audiobook jest jako superprodukcja i naprawdę zwala z nóg (a przynajmniej na mnie zrobił takie wrażenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 13 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Haruki Murakami- praktycznie wszystko ( Koniec Świata i Hard Boiled Wonderland jest mistrzostwem ) Adam Przechrzta- wszystko ze wskazaniem na serię o Razumowskim. Philip K.Dick- wszystko . Po prostu wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sziva Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Achaja Ziemiańskiego jest ekstra. Do tego "Kuzynki" Pilipiuka oraz zestawy jego opowiadań np. "2586 kroków" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eziemniak Napisano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 The Hour - Micheal Hutchinson, jak pobić rekord godziny, dołączając do takich gwiazd jak Merckx, Moser czy Boardman. Naprawdę wesoła książka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaroYarecki Napisano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 serię o komisarzu Montalbano-autor Andrea Camilleri-kryminalna ale przy okazji można poznać trochę realiów Sycylii, łącznie z kuchnią wojenna "Zapomniany Żołnierz"-autor i jednocześnie główny bohater, Guy Sajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nate209 Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Polecam serdecznie Annę Księżniczkę Millardii — umilała mi wieczory podczas wakacji, więc myślę, że na jesienne wieczory będzie idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 W dniu 16.01.2021 o 23:34, Sziva napisał: Achaja Ziemiańskiego jest ekstra. Świetna, to prawda... Ale trzeba też dodać, że wulgarna i momentami mocno erotyczna. Zależy komu pasuje ten gatunek książek. Ja przeczytałem ze smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 13 Września 2022 Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Jak ktoś lubi klimaty fantasy - krasnoludy, elfy, wojów itp., to szczerze polecam serie o przygodach Kociołka i jego drużyny. Humor, przygody, bitka... w ogóle świetny klimat. Język, też w dechę (jak dla mnie). Można poczytać, albo posłuchać (lektor Filip Kosior robi robotę). Tak więc polecam serię Marcina Mortki: "Przed wyruszeniem w drogę", "Nie ma tego złego", "Głodna puszcza". Jest jeszcze seria o Madsie Voortenie. Też git, trochę inny klimat jak powyższe, ale też wciąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Dziś zacząłem Głódną Puszczę, zobaczymy co zaoferuje. W Nie ma tego złego, trochę za dużo polityki się wkradło do książki, co mi przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Ze swojej strony polecę "Dom na Wyrębach", ktorego autorem jest Stefan Darda. Jestem wielbicielem twórczości S.Kinga i bardzo sceptycznie podchodziłem do polskiej książki grozy. Jednak byłem nią zachwycony. Książka jest śmiesznie krótka i czyta się ją jednym tchem. Jeżeli lubicie mrok lasu, heremetyczne społeczności i cmenatarze zagubione w leśnych kniejach to zdecydowanie książka dla Was:) Cykl powiesciowy składa się z trzech książek, jednak pierwsza jest zdecydowanie najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danieckki Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Z powieści egzystencjonalnych wszystko od Myśliwskiego Kamień na kamieniu, Ostatnie rozdanie, Widnokrąg… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuzia92 Napisano 22 Marca Udostępnij Napisano 22 Marca Nowa publikacja, która przenosi czytelnika w ciemne dni II Wojny Światowej, skupiając się na fascynującej postaci majora Benedykta Serafina. Major odegrał zasadniczą rolę w obronie Grodna przed nacierającymi siłami sowieckimi. To Obrońca Grodna. Zapomniany bohater - Piotr Kościński z całego serca polecam!!❤❤ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bujaczek88 Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września Astronautka mnie zaskoczyła i to bardzo pozytywnie. Nie spodziewałam się, że tak mocno wciągnę się w losy bohaterów i będę je z nimi przeżywać. Strona po stronie dałam się pochłonąć biegowi wydarzeń, nie jest to może typowe science-fiction, ale z całą pewnością nie brakuje akcji dziejącej się w kosmosie, tajemnic oraz napięcia i zagrożenia. Może to sprawiać, że czasami całość zwalniała, ale z całą pewnością nie nudzi. Dla mnie to książka dopracowana, przemyślana i angażująca od początku do samego końca. Finał wbił mnie w fotel, bo takiego obrotu spraw się w ogóle nie spodziewałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września Polecam całą serię i to nie przypadkiem: "Miasto światłości" - książka, której autor oskarżył Aldousa Huxleya o plagiat (raczej baśni niż fantastyka ale napisana równo 100 lat temu i do dostania tylko na papierze, miała tylko dwa wydania - jedno przed wojną, i drugie - w latach 80-tych XX w.). "Nowy wspaniały świat" Huxleya (żeby sprawdzić czy prawda z tym plagiatem). "Rok 1984" Orwella. Wszystko to ku przestrodze, bo zmierzamy w tym kierunku..... A, zapomniałem o "Szkicach piórkiem" Andrzeja Bobkowskiego - świetna rzecz z niebanalnym wątkiem rowerowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi