Sonnenblumen Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Jak w temacie. Jakie książki polecacie? Ja od siebie polecam "Heban" Kapuścińskiego. Bardzo ciekawa książka nt. Afryki , ale też sporo o ludzkiej psychice, ciekawe obserwacje nt. innego świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta88 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Jedna z autorek, którą warto śledzić „Cisza przed burzą” Joanna Stańczyk. Podejrzewam, że w urban fantasy siedzi od dawna, bo potrafi pisać. Około 200 stron, więc się przesadnie nie zmęczysz, a buduje się napięcie w dość niezły sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 https://www.empik.com/cryptonomicon-stephenson-neal,prod59190391,ksiazka-p Dawno mnie książka tak nie wciągnęła. Jest papierowa ebook i na czytniki. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaM Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Ja czytam Cobena powieści mega wciągające są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imitac Napisano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Jak Wam się uda to znajdźcie "Jasnowidzenia inżyniera Szarka" - Boruń. Znakomita książka SF. Inne Borunia też powinny być dobre, czytałem jakąś inną i się nie nudziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaM Napisano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 W dniu 8.06.2019 o 13:44, imitac napisał: Jak Wam się uda to znajdźcie "Jasnowidzenia inżyniera Szarka" - Boruń. Znakomita książka SF. Inne Borunia też powinny być dobre, czytałem jakąś inną i się nie nudziłem. Dzięki za odpowiedź, właśnie szukam czegoś do poczytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Z klimatów postapo polecam Metro 2033 i Metro 2034 Glukhovskiego oraz całą resztę książek z tego uniwersum. Przeczytałem prawie wszystkie, które wyszły do 2017r i muszę przyznać, że uderzyły mnie jak Wiedźmin w wieku 15 lat. Po prostu klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 5 Lipca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Ja z kolei nie polecam Metro 2033 Glukhovskiego Nie podobały mi się bardzo rozwlekłe opisy. Jednakże w tym klimacie warto sięgnąć po Droga -Cormac Mccarthy, Gwiazdozbiór Psa Peter Heller. Natomiast z przyjemnością polecę Remigiusza Mroza i serię z komisarzem Jakubem Forstem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba153 Napisano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Ja to w takie jesienne czy zimowe wieczory lubię poczytac coś w stylu horroru, ale też coś romantyczego czy takiego wręcz gotyckiego. Wtedy ten klimat czuć najbardziej. W lato lubię fantastyke czytac. Cudownie czytało mi się władcę pierścieni w parku w lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Jak ktoś chce się trochę pośmiać to polecam "Emigrację" Malcolma xD. Ubawiłem się :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Andrzej Pilipiuk i wszystko o Jakubie Wędrowyczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 popieram. Pilipiuka lubię, Jak kto lubi takie bajki to i Ziemiański, Piekara, Ćwiek, czy Żamboch, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Jeśli lubicie klimaty wojenne, polecam trylogię "Stąd do wieczności" James'a Jones'a - "Stąd do wieczności", "Cienka czerwona linia" i "Gwizd". Koniecznie czytać wstęp, "od autora", itd., bo sporo wyjaśniają. Jak niewiele czytam i zwykle mam problem z "wczuciem się", tak przy tym autentycznie odpływałem...do tego jeszcze w tle chichutko grał Yiruma... Coś pięknego. Utrudnieniem może być nieznajomość terminologii wojskowej, ale nie na tragedii. Możliwe, że w nowych wydaniach są adnotacje z wyjaśnieniem, ja czytałem te stare, bo nie cierpię smrodu nowych książek. Stare pachną zdecydowanie lepiej, a i papier jest jakiś taki przyjemniejszy... P.S. Teraz za każdym razem słysząc Yirumę mam przed oczami sceny z tych książek. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oloa Napisano 29 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Jhumpa Lahiri "Tłumacz chorób" - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Z ostatnio czytanych polecam Andrzeja Olejnika - Armagedon. Scenariusze końca świata. Poza tym zabrałem się w końcu za Skazanych na Shawshank Stephena Kinga bo kiedyś po obejrzeniu filmu chciałem przeczytać książkę której film był ekranizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 "Imię Róży" Umberto Eco. Sam nie wiem czy powieść lepsza czy film. Wciąż mam przed oczami twarz Seana Connery'ego prowadzącego śledztwo. "Pachnidło" Suskinda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, wkg napisał: "Imię Róży" Umberto Eco. Sam nie wiem czy powieść lepsza czy film. Wciąż mam przed oczami twarz Seana Connery'ego prowadzącego śledztwo. "Pachnidło" Suskinda. ,,Imię Róży'' mam na półce ale Umberto to wyższa liga jak King. Nie czytałem w całości, choć film to już klasyk podobnie jak książka i bardzo przypadł mi do gustu. ,,Pachnidło'' również oglądałem choć książki nie posiadam. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez Strek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Myślę, że nie powinniśmy ustawiać nikogo w "ligach". To po prostu dobre książki Imię Róży to w sumie powieść kryminalna. "Wahadło Faucaulta" wymaga większego skupienia ale za to ile fantastycznych pomysłów ! Pachnidło chyba jednak lepiej się czyta niż ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Teraz, wkg napisał: Myślę, że nie powinniśmy ustawiać nikogo w "ligach". To po prostu dobre książki Tak. Tak jak i filmy które na ich podstawie powstały. Ale Eco jest moim zdaniem trochę trudniejszym i wymagającym pisarzem niż King.. choć zgodzę się że książki obu są bardzo dobre i na stałe weszły do kanonu literatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nodo Napisano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 Chyba wszystko Jo Nesbo i Remigiusza Mroza. Zwłaszcza Nesbo bardzo lubię i jego serię z Harry'm Hole'm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Nieciekawa pogoda za oknem...chyba sięgnę po '' Mistrza i Małgorzatę " Bułhakowa.Chyba ostatnimi czasy....bardzo na czasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Ja skończyłem Lovecraft'a, Jak ktoś lubi horrory, polecam. Język niestety niedzisiejszy, ale nie ma tragedii, za to opowiadania ciekawe i można pomyśleć, ze tymi historiami twórcy filmów się mocno inspirują, jak i inni pisarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Ja testowałem te grube: Bakunowy faktor, Tęcza grawitacji, Turniej cieni i Lód, dwóch pierwszych nie polecam, Turniej cieni jest ciekawy historycznie, dotyczy zmagań wywiadów caratu i imperium brytyjskiego na terenach Azji Środkowej. Lód to jedna z moich ulubionych książek - alternatywna wizja historii, w której zabory się nie skończyły, Europa zamarza wraz z wędrówką lutych, przybywających z okolic uderzenia meteorytu tunguskiego, pod względem kreacji świata, postaci, akcji i w końcu używanego języka to jedna z najlepszych książek. jakie czytałem. Jakieś 10 lat temu czytałem sporo książek noblistów, z tego zbioru poleciłbym "Błogosławieństwo ziemi" Hamsuna, ogólnie Camusa, Szołochowa i Goldinga, reszta mnie zupełnie nie ruszyła, do niektórych miałem wstręt z powodu lekcji języka polskiego Mroza próbowałem czytać, przebrnąłem przez Chór zapomnianych głosów (słabe s/f) i Listy zza grobu (absurdalny w negatywny sposób kryminał). Z regału z wolnymi książkami wziąłem dwie książki Cliva Cusslera (Sahara i Błękitne złoto) - nie polecam tego autora, zbyt dużo zbiegów okoliczności, absurdalnych walk, wybuchów i patosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nodo Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 13 godzin temu, Strek napisał: Nieciekawa pogoda za oknem...chyba sięgnę po '' Mistrza i Małgorzatę " Bułhakowa.Chyba ostatnimi czasy....bardzo na czasie. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Strek Napisano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Teraz, Nodo napisał: Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus! Pamiętasz może ekranizację powieści w teatrze telewizji kupę lat temu? Gustaw Holoubek i cała plejada mistrzowskich aktorów ? To se ne vrati. Jeden z moich ulubionych cytatów: "Tak, człowiek jest śmiertelny, ale to jeszcze pół biedy. Najgorsze, że to, iż jest śmiertelny, okazuje się niespodziewanie, w tym właśnie sęk!" Edytowane 12 Stycznia 2021 przez Strek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi