Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 @mameluch, że się wtrącę... kierownica tak świadomie ustawiona? Bardzo mocno pociągnięta do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 26 minut temu, durnykot napisał: @mameluch, że się wtrącę... kierownica tak świadomie ustawiona? Bardzo mocno pociągnięta do góry. Mam wrażenie, że kolega ciągle szuka wygodnej pozycji patrząc na kierownicę oraz siodełko Ja przez rok podobnie kombinowalem, zanim doszedłem do wniosku, że jednak kaptury mają biec praktycznie równolegle do podłoża bo wtedy można ustawić siodełko poziomo. Dzięki temu ręce odciążone, w kroczu o dziwo też jakoś "luźniej" i da się mega wygodnie robić dalsze dystanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 12 godzin temu, Simba napisał: zanim doszedłem do wniosku, że jednak kaptury mają biec praktycznie równolegle do podłoża bo wtedy można ustawić siodełko poziomo To w zasadzie ogólnie znany fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) No to można by rzec, iż rozdziewiczyłem napęd u siebie ;P Dobrze, iż stało się to po całodziennej wycieczce, dosłownie 20 metrów od domu, na szutrze. Zagadka wizualna z rodzaju "Znajdź wózek" Teraz istotne pytania: Gdzie dorwę taki hak, oraz czy kupować od razu przerzutkę 105, bo cena podobna? Wózek ogarnie kasetę 32T? (opisy mówią, że niby powinna) Tak się oto hak prezentuje, gdybyście go sami nie oglądali w swoich maszynach: @Edit - już odnalazłem, trza szukac po niemieckiemu, więc "Schaltauge" ;P Całe 14 Ojro Edytowane 10 Marca 2019 przez Qbotcenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pp516 Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 3 godziny temu, Qbotcenko napisał: No to można by rzec, iż rozdziewiczyłem napęd u siebie ;P A co się stało, Twoja wina, czy jakiś defekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) 13 minut temu, pp516 napisał: A co się stało, Twoja wina, czy jakiś defekt ? Stawiam na poprzedniego właściciela - kupiłem rower ze zdecentrowanym tylnym kołem i złamaną szprychą (a miał być sprawny wedle ogłoszenia), wnioskuję, że było w coś przywalone, a sam hak prostowany, bo pęknięty nie był tuż po odbiorze. W każdym razie mnie padł na prostej i w przeciągu obrotu koła wyrwał przerzutkę i zaklinował łańcuch ;P I co radzicie, dalej Tiagra, czy 105? Różnica 30 złociszy, a średnio się znam na grupach szosowych - to będzie jak Alivio do Deore? Edytowane 10 Marca 2019 przez Qbotcenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 40 minut temu, Qbotcenko napisał: I co radzicie, dalej Tiagra, czy 105? Jeśli się nie mylę, to przez różnicę w ciągu linki klamkomanetki Tiagry 4700 są kompatybilne tylko z przerzutką tej samej grupy. Z dokumentu Shimano (linia oznacza kompatybilność): 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 39 minut temu, bts napisał: Jeśli się nie mylę, to przez różnicę w ciągu linki klamkomanetki Tiagry 4700 są kompatybilne tylko z przerzutką tej samej grupy. O, dzięki za info, takiej niekomaptybilności bym się nawet nie spodziewał Czyli jednym słowem upgrade po kawałku okazuje się niemożliwy... słabo trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Klamki Tiagry hulają ze 105 i Ultegrą. Sam mam klamki Tiagry 4700, a tylną przerzutkę Ultegre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Hmm... no to może zapytam w ten sposób - 105 RD-5701 ze średnim wózkiem GS da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Chyba nie. Tiagra 4700 jest kompatybilna z 11 rzędową 105 i Ultegrą, z tym że będziesz miał w rzeczywistości 10 biegów z tyłu, bo tyle klamka Ci obsłuży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Pogooglałem jeszcze trochę i wnioski są takie, że klamkomanetki Tiagry 4700 są na pewno niekompatybilne z 5700/6700/7900 bo jest inny ciąg. Jeśli chodzi o 5800/6800/9000 (czyli odpowiednio 11-rzędowe 105, Ultegrę, Dura-Ace) to ciąg jest ten sam więc teoretycznie powinno hulać, chociaż Shimano nigdzie tego nie potwierdza. Także w ramach poprawki do poprzedniego posta: jak kupisz RD-5800-GS to powinno ogarnąć, chociaż bez oficjalnego błogosławieństwa Ja bym chyba został przy Tiagrze, zwłaszcza że wpływ samej przerzutki na zmianę biegów raczej nie jest kolosalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Tak sobie przejrzałem ofertę shimano, i chyba zdecyduję się na 105 RD-R7000 - ma Shadow'a, więc łańuch będzie mniej telepał po wybojach, i zdaje się nawet gabarytowo przyjmie większe koronki na kasecie? Tak przyszłościowo myśląc, gdybym kiedyś zechciał wcisnąć np. 11-36T. Dzięki za pomoc Edytowane 11 Marca 2019 przez Qbotcenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Teraz, Qbotcenko napisał: ma Shadow'a, więc łańuch będzie mniej telepał po wybojach Co ma piernik do wiatraka? Shadow daje tylko to, ze przerzutka mniej wystaje poza obrys ramy. To o czym myślisz to sprzęgło, czyli Shadow Plus -> to ma jedynie Ultegra RX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 @m0d dobrze mówi. Szosowe przerzutki Shimano na wybojach tłuką łańcuchem jak szalone. Wyjątek stanowi Ultegra RX. Na papierze obsłuży 11-34, ale ja mam 11-36 i działa elegancko. Podobno ogarnia 11-40. Jak mi się "skończy" kaseta to zobaczę jak to z 11-40 hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Też mi się obiło o uszy, że ogarnia 11-36 czy nawet 11-40, tylko weźcie pod uwagę, że np. mając typową korbę 50/34T to już wtedy przekracza pojemność układu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Faktycznie pojemność jest przekraczana, ale ja stosuje to przy napędzie 1x10. Wychodzi na to, że 105 też obsłuży większą kasetę. https://road.cc/content/feature/246424-how-get-ultra-low-gearing-gravel-bike-adventures?amp Tu pokazują jak działa Ultegra przy napędzie 2x z kasetą 11-40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Koleżanki, koledzy, czy rozmiar 52cm będzie odpowiedni dla wzrostu 172cm/80cm? Efektywna długość górnej rury to 54cm, miałem w zeszłym Meride CC r52, górną rurę miała 54, ale chyba realnie, czułem się na niej trochę wyciągnięty. Ale Grafic ma chyba wygodniejszą geometrię od Meridy CC? Jaki jest przekrok w rozmiarze 52 Grafixa? Nie znalazłem w sieci puku co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Dziś w końcu mogłem złożyć rower po kilku miesiącach oglądania kartonu :) Niestety nie wiem, czy to moja wina czy tak już było bo nie zwróciłem uwagi ... Można ten defekt jakoś zniwelować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruczi Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 witam Podpowie ktoś jakie nyple są zastosowane? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi