mess Napisano 17 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Czy ktoś jest w stanie polecić coś godnego? W treku był armor, bardzo fajne rozwiązanie. Poszukuję czegoś co się nada do scolta bez szpecenia go i nie będzie wykonane z mosiądzu Fotki z faktycznego zastosowania mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 17 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Są takie uniwersalne osłony. Niestety estetyka dyskusyjna: https://allegro.pl/oslona-ramy-zefal-mtb-50mm-54-g-i7440793586.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 hmm, tak to spoko, ale to mocowanie znalazlem cos o nazwie clearprotection, bezbarwne, nie zostawia kleju po oderwaniu, zastanawia mnie natomiast jak mocno się trzyma. bike protection tez ciekawe opcje posiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 17 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jeżeli chodzi o zwykłe folie to trzymają się dosyć dobrze o ile dobrze przylegają na nierównościach ramy i nie dostaje się pod nie woda i brud. Trzeba uważać, żeby nie kupić zbyt grubej bo będzie się źle układać jeżeli rama nie jest prostą rurą. Zda to egzamin w przypadku drobnych kamyczków / błota. Używałem różne. Nawet zwykłe niemarkowe dawały radę. Tutaj masz Zefala: https://allegro.pl/naklejki-ochronne-na-rame-zefal-skin-armor-l-i7472915426.html Tutaj no name z plotera: https://allegro.pl/naklejki-ochronne-na-rower-motor-folia-ochronna-i7474988627.html Ten bike protection, o którym wspomniałeś też wygląda ciekawie Mi akurat nie pasuje wizualnie, ale jeżeli Tobie nie przeszkadzają te plastry miodu to wygląda konkretnie. Niestety nie testowałem jeszcze takich rozwiązań. Przeważnie biorę zwykłe folie i wymieniam na koniec sezonu przy okazji serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 bike protection ma też zwykłe przeźroczyste i o nich myślałem. Czyli można w to wchodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 17 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jeżeli chodzi o ochronę przed tym co przednie koło wyrzuca na ramę (błoto, drobne kamyczki) to folie spokojnie dają radę Gdzie widziałeś te przeźroczyste bike protection? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 https://bike-protection.sklep.pl/pl/p/FOLIA-OCHRONNA-ROWER-GORSKI-MTB/114 dzisiaj też widziałem w jakimś innym sklepie online Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 17 Listopada 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jarek, ja na grubsze wyprawy to do dolnej rury przypinam rozłożoną zwijaną zapasową oponę... Tylko że u mnie to zjazdówka jest, ale zawsze możesz spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 nie no Józek, z całym szacunkiem u mnie to nie zagra z pierdyliona powodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Mam taką osłonę, która była klejona przez producenta. Trochę zaczęła odchodzić. Nie wiem czym to teraz podkleić? Stary klej dosyć łatwo odchodzi i konsystencją przypomina budapren. Rama karbonowa. Jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zerwać starą folię, przemyć ramę np. izopropanolem i nakleić nową. Od siebie polecam folię Bike Shield, stosunkowo droga ale bardzo dobra, jest taka... "mięsista", pochłania energię uderzeń i nie zostają na niej ślady po kamieniach no i nie żółknie od UV, jeżeli jest dobrze nałożona to wytrzymuje latami. Po nałożeniu warto ją dociskać do ramy jednocześnie podgrzewając suszarką do włosów, wtedy pomimo grubości dobrze się ułoży i trwale sklei: https://www.cyklomania.pl/sklep,57,bikeshield.html P.S. Są dwie wersje, Clear dla ram z połyskiem i Matte dla ram stealth. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ta osłona jest gumowa i chcę ją zostawić. Kupiłem klej dwuskładnikowy - elastyczny, ale nie wiem czy nie jest za mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Najprościej będzie napisać @ do producenta roweru z pytaniem o rodzaj kleju. Szkoda by było zniszczyć ramę, jak okaże się, że klej wszedł w reakcję z lakierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 może to jest dobry pomysł - spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 polecam sheltera. Grube to ale też po sezonie zauważyłem że parę kamieni przyjęła i nie przebiła się więc daje radę. https://www.effettomariposa.eu/en/products/shelter-road/ Stety albo niestety sprzedawane z rolki do wycięcia samemu w razie potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Takie coś jak w pierwszym poście to można sobie zrobić samemu. Wystarczy arkusz plastiku, nożyk, linijka i cyrkiel tnący żeby zrobić ładne końcówki. Na upartego można podgrzać i ukształtować na ramie. Przykleić to potem taśmą dwustronną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.