Skocz do zawartości

[opona] Opona Bontrager LT3 26X2.0 - opinie

sierra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pewnego czasu użytkuję (nie chcę "strzelać", ale pewnie przejechałem na ww. ok. 40-50 tysi, średnio ok. 18), ale po raz kolejny (tu po przebiegu ok. 5 tysi; wcześniej było to coś koło 13)  pojawia się jej rozdarcie-przecięcie kilkumilimetrowe na jej czole. Tworzy się boczny balon, który w zasadzie uniemożliwia jazdę.
Mam wrażenie, że może to być wada, ale nie jest też wykluczone, że w coś wjechałem, a tylko dopompowanie do jej max ciśnienia spowodowało, że to rozdarcie się ujawniło.
W związku z tym mam pytanie, czy Ktoś z Koleżanek/Kolegów użytkuje te opony od jakiegoś czasu i czy ma podobne doświadczenia.
Pewnie spróbuję ją reklamować, ale może to pomysł by dokonać kolejnej zmiany (zacząłem od Conti Race King 2,2, następnie Panaracer Panasonic, a ostatnio właśnie Bontragery).
Z moich obserwacji wynika, iż do tej pory właśnie Bontragery były najtrwalsze.
Może czas zmienić "buty", tylko pytanie na jakie?
Proszę o sugestie.
Z góry dzięki.   

P.S.

Jak widać po przebiegach to:

75% - asfalt,

25% - wszystko inne ;)

Napisano

Używam tej opony od niedawna, ale bardzo chwalę - bo jest dość uniwersalna. Z opinii klientów wiem też że bardzo trwała - także jeśli potrzebujesz opony uniwersalnej myślę że ciężko o coś lepszego. Można rozważyć Conti Travel Contact - też opony do nabijania kilometrów. 

Napisano
37 minut temu, MikeSkywalker napisał:

...Można rozważyć Conti Travel Contat - też opony do nabijania kilometrów. 

Te zdaje się są tylko dla 28"

Napisano
46 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Travel Contact były w wersji 26", ale model wycofany i zastąpiony Contact Travel - tylko dla kół 28". Nawet nie wiedziałem. Ale na rynku ciągle są dostępne opony 26" więc można próbować https://allegro.pl/opona-continental-contact-plus-travel-tire-26x1-75-i7630357249.html

trochę wąska, wolałbym coś przynajmniej 2,0... no i semislick, to raczej nie moja bajka... piachy, błoto, bagna (Kluki), plaża (Czołpino-Rąbka, ale też Mierzeja Wiślana), ale też BBT (np. 2018 jechałem na nich i dojechałem w 62,19) 

Napisano

To ciężko będzie o coś innego. 

Opony przełajowe czy raczej do graveli, jeśli o coś szerszego chodzi będą na 28".

Na 26 jesteś skazany na jakiś szybkie opony MTB w stylu Race Kingów a tym cóż, daleko do trwałości opon Bontragera.

Napisano
4 godziny temu, MikeSkywalker napisał:

To ciężko będzie o coś innego. 

Opony przełajowe czy raczej do graveli, jeśli o coś szerszego chodzi będą na 28".

Na 26 jesteś skazany na jakiś szybkie opony MTB w stylu Race Kingów a tym cóż, daleko do trwałości opon Bontragera.

Może trudno w to uwierzyć, ale poza kilkoma modelami Conti (mam do nich wyraźną awersję), to w zasadzie od ręki nie można nic sensownego nabyć na 26x2,0.
Trochę więc desperacko, wybrałem: Rubenę Charybirds td v95 Racing Pro 127 Sdx za 115 pln.
Jak sobie radzi, napiszę kiedy pojawi się na to zapotrzebowanie. Liczę, że dorówna Bontragerowi, a może nawet go zdystansuje. 
Na razie temat uważam za wyczerpany.

Napisano

Panaracer COMET HardPack! Wersja zwijana 2.1" ma 52 mm na obręczy wew. 19 mm. Świetne opony, szybkie, trwałe, lekkie, komfortowe. Były ze mną w Beskidach (w tym szlaki piesze z kamieniami), zaliczyły wszystkie warunki na nizinach (na szutrach genialne). Na asfalcie (unikam) nie spowalniają, ostatnio zrobiłem 80 km z bagażem - 95% po asfalcie i było bardzo spoko. Polecam.

• 6 miesięcy temu...
Napisano
W dniu ‎14‎.‎11‎.‎2018 o 18:33, sierra napisał:

Trochę więc desperacko, wybrałem: Rubenę Charybirds td v95 Racing Pro 127 Sdx za 115 pln.
Jak sobie radzi, napiszę kiedy pojawi się na to zapotrzebowanie. Liczę, że dorówna Bontragerowi, a może nawet go zdystansuje. 
Na razie temat uważam za wyczerpany.

Pozwolę sobie na odświeżenie tematu...

Niestety kolejny Bontrager padł. Wprawdzie wg moich zapisków był ze mną ok. 27 tysi (jak na razie rekord), ale nie zmienia to faktu, że mimo jeszcze całkiem niezłego bieżnika (chodziła na przodzie) rozcięcie na długości centymetra sprawiło, że wybrałem... no właśnie taka samą Rubenę ;)

Ta, która jest na tyle do tej pory zrobiła ok. 8 tysi i raczej nie widać zbytniego zużycia.

Wbrew też obiegowych opinii (lepiej na tyle mieć nówkę niż odwrotnie) ten nowy nabytek założyłem na przód.

Zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...