irek83 Napisano 13 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Cześć, W młodości kochałem jazdę na rowerze, niestety nie jeździłem na rowerze od lat mimo, że często o tym myślę. Chyba nadszedł czas na to żeby się zmobilizować i powrócić do jazdy. Chciałbym kupić rower uniwersalny, którym mógłbym kilka km. dojeżdżać asfaltową droga do lasu i tam móc sobie bezpiecznie na takim rowerze pochasać po trasach rowerowych. Mocno zastanawiam się nad rowerem Merida big seven 500 I tutaj mam pytanie jaki rozmiar i jakie koła najbardziej będą mi odpowiadać. Mam 172cm wzrostu i ważę 80 kg. Zależy mi na komfortowej jeździe i czerpania z niej przyjemności, nie tylko w terenie. Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Listopada 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Zacznij od przymiarek w sklepach stacjonarnych - najlepiej połączonych z jazdami próbnymi, a wtedy powinno być łatwiej wybrać właściwy typ roweru. Wracasz po dłuższej przerwie, więc rozumiem, że może nie być łatwo, ale tym bardziej zachęcam do jazd próbnych, a jak już będziesz wiedział czego potrzebujesz, to możesz nawet zamówić rower przez internet. Hasanie to pojęcie względne - w zależności od formy rowerzysty, terenu, stylu jazdy. Jeżeli nie będziesz miał szczególnego parcia na agresywną jazdę, a teren będzie stosunkowo łatwy i w miarę równy, to możesz nawet myśleć o rowerze typu cross. Gdybyś chciał się jednak bardziej wyżyć i nie musieć się przy tym za bardzo martwić korzeniami i dziurami, to wskazałbym tzw. średnie koło, czyli 27,5" ( także ze względu na warunki fizyczne, choć z tym można polemizować ). Z drugiej strony na 29" pokonasz bardziej gładko te nierówności ( no może poza standardem 27,5 + ) i dojazdy też mogą być nieco szybsze, a przy tym taki rower będzie się lepiej nadawał na dłuższe trasy - również turystyczne. Nie można przy tym zapominać o geometrii, bo jeśli chodzi o komfort, to największy powinien zapewnić cross - tu dochodzi kwestia właściwego doboru rozmiaru ramy i odpowiednich ustawień roweru pod siebie. Tyle na wstępie, a jak już będziesz wiedział co Cię mniej więcej interesuje, to pewnie zaczniesz się zastanawiać jaki osprzęt itd. ( chyba większość przez to przechodzi ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Kupujesz w PL czy w UE? Bo podałeś budżet w euro. Za 4000zł kupisz:https://www.kross.pl/pl/2019/mtb-xc/level-7-0 Dlaczego tego Krossa? - powietrzny widelec - sztywne osie - w miarę pewne piasty, do których masz części dostępne Za wady można uznać niski modle hamulców shi(t)mano(ale w tym budżecie tutaj rewelacji nie będzie nigdy) oraz jak dla mnie tylna kasetę, bo 11-42 w napędzie 2x10 jest średnio potrzebna, obie akurat rzeczy dość łatwo wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Polecam nasz tegoroczny hit: https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-2-bike-now-2660368 za 1000 euro markowe koła, napęd 2x11 SLX z hamulcami klasy Deore oraz niezłym amortyzatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 16 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 ^ Nawet Ci się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.