endrzer Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Hej, może komuś się przyda, bo ja się namęczyłem sporo, a w serwisie rowerowym też go nie mogli ruszyć i powiedzieli, że trzeba wycinać miski (robocizna w cenie ok. 150 pln). Mi udało się za 2,35pln patent wymyśleć Ale zacznę od początku... Suport na kwadrat, zapieczony, nie ruszany od 20-25kkm i gdzieś 8-10lat. Przy pierwszych próbach, klucz wyrobił wypustki w aluminiowych miskach, w serwisie zdarli do końca Chciałem wybić oś jak polecili i przeciąć miski i przecinakiem potraktować, ale za miękkie i przecinak nic nie wniósł. Zakupiłem więc w metalowym wzmacnianą śrubę M8 z drobnym gwintem i kilka podkładek (koszt 2,35pln). Włożyłem klucz w miskę z prawej strony ( od strony napędu, bo tu wypustki wyglądały trochę lepiej - nie zdążyłem potraktować przecinakiem), na śrubę 7, czy 8 podkładek i wkręciłem ją w ośkę, tak aby stabilnie trzymał klucz. Na klucz nastawny 60cm rurkę jako przedłużenie dźwigni: Chwilę mocowania się z suportem i puściło Suport był tak zapieczony w miskach, że przy okazji wykręciła się miska z lewej strony... i po kłopocie PS. Trzeba tylko pamiętać, aby stopniowo wykręcać śrubę M8 z ośki, bowiem miska musi mieć miejsce na wykręcanie się z mufy suportowej. PS2. Przed operacją psiknąłem w gwinty misek jakiś smarem penetrującym - słyszałem też o zalewaniu mufy odrdzewiaczem przez otwór podsiodłowy ale tego się nie odważyłem przepraktykować Może komuś się przyda metoda, bo ja długo namęczyłem się aby odkręcić to cholerstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Ameryki nie odkryłeś, bo w wielu serwisach używa się śruby właśnie po to żeby nie uszkodzić misek Więc na jakiś kiepski trafiłeś. Dobrze sprawdza się też oś piasty z konusem, wygodniej się wkręca i bez kluczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Ja też tak kiedyś robiłem, tylko zamiast rurki wszystko złapałem w imadło za końcówkę i kręciłem całym rowerem . Wcześniej jeszcze wlałem pełno WD-40 przez rurę podsiodłową, poobracałem rowerem tak by wszędzie dotarł, zostawiłem na kilka godzin by mógł zadziałać i wtedy odkręcałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 3 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Więc na jakiś kiepski trafiłeś podobno to jeden z najlepszych na Dolnym Śląsku tak mówią ale kilka osób mi poradziło, abym wybił oś i rozciął miski - nikt nie poradził sposobu ze śrubą, więc mówię zamieszczę - może komus się kiedy przyda, żeby nie męczył się tak jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Zgaduję, że do Wicha trafiłeś? Ja na nich w sumie nie narzekam, ale kiedyś zdarzyło mi się naprawić widelec, którego oni nie dali rady, z kolei oni naprawili hamulce, z którymi ja się męczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 4 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Więc na jakiś kiepski trafiłeś. Nie zgodzę się z Tobą. Czasem lepiej odpuścić taką robotę. Ostatnio miałem przypadek że rura nie dała rady, palnik nie dał rady, młotek nie dał rady. I... Imadło nie dało rady. Dobre solidne imadło pękło. Kilka stówek w plecy. Co do blokady to używam. https://allegro.pl/przyrzad-super-b-do-podtrzymywania-klucza-suportu-i7509304792.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Godzinę temu, Imar napisał: Imadło nie dało rady. Dobre solidne imadło pękło A już myślałem, że tylko ja taki zdolny jestem. Takie kwiatki najlepiej złapać na przednią ośkę z podkłądką/konusem, lub jak Imar – narzędzie od superb, a następnie odkręcać kluczem udarowym. No ale kto w domu ma taki klucz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 1 godzinę temu, Imar napisał: Nie zgodzę się z Tobą. Z tego co zrozumiałem to w serwisie zniszczyli miski do końca, więc odkręcali je bez przykręcenia klucza. No i gdyby oni pokazali takie rozwiązanie to autor by się nie chwalił swoim patentem. A to trochę trąca amatorką bo jak się przyrządu Super-B nie ma (nawet nie widziałem że takowy istnieje) osi i konusów nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 A co, oś piasty, taki zwykly qr, to m8x1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkuthan Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Bo z zapieczonym suportem na kwadrat to idzie się do serwisu który robi rowery budżetowe i niejedną rdzę widzieli, a nie do "najlepszego" który robi karbony, pressfity, di2 i fox-y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 To jak już jesteśmy w tym temacie to unior ma bardzo fajny klucz do suportu razem z zintegrowaną śrubą do wkręcania w oś, jakby ktoś potrzebował można poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 15 godzin temu, remover napisał: A co, oś piasty, taki zwykly qr, to m8x1? Powiem Ci szczerze że nie wiem od jakiej piasty mam oś która pasuje do suportu. Gwint śruby trzymającej korbę to M8x1,25 więc któryś producent takie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiobal Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Szkoda tylko, że nie dodałeś, że to jest śruba drobnozwojowa, nie do dostania w zwykłym sklepie (u mnie w 3 sklepach nie mieli, nawet w motoryzacyjnym). Dodaj do tego, że musi być ona odpowiednio długa (chyba z 5-10cm minimum), czyli klasyczna śruba trzymająca korbę nie wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 12 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 4 godziny temu, krzysiobal napisał: Dodaj do tego, że musi być ona odpowiednio długa (chyba z 5-10cm minimum), czyli klasyczna śruba trzymająca korbę nie wchodzi w grę. To akturat jest oczywiste, że musi być dłuższa od klucza do suportu, żeby mogła ten klucz przytrzymać. 4 godziny temu, krzysiobal napisał: Szkoda tylko, że nie dodałeś, że to jest śruba drobnozwojowa Masz rację, tam jest gwint M8x1. Takie śruby są raczej nie do kupienia w sklepach stacjonarnych, dlatego sam napisałem wcześniej, że najlepiej się sprawdzi przednia oś piasty. Używana w serwisie, to koszt 2-3 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 20 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 W dniu 12.11.2018 o 02:17, krzysiobal napisał: Szkoda tylko, że nie dodałeś, że to jest śruba drobnozwojowa, nie do dostania w zwykłym sklepie (u mnie w 3 sklepach nie mieli, nawet w motoryzacyjnym). Napisałem W dniu 9.11.2018 o 14:45, endrzer napisał: Zakupiłem więc w metalowym wzmacnianą śrubę M8 z drobnym gwintem i kilka podkładek (koszt 2,35pln). Zwykła kosztowała 20gr, a ta drobnozwojowa 2,10pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.